Base description which applies to whole site

Deltafonds

Deltafonds: Uitgaven

In miljoenen euro

2023

Stand Miljoenennota 2023 (incl. HGIS)

1.908

  

Mutaties t/m Najaarsnota 2023

‒ 86

  

Stand Najaarsnota

1.823

  

Mee- en tegenvallers

‒ 85

Voordelig saldo impulsregeling klimaatadaptatie

‒ 10

Voordelig saldo investeren in waterveiligheid

‒ 28

Overige mee- en tegenvallers

‒ 48

  

Overboekingen met andere begrotingen

‒ 3

Overboekingen met andere begrotingen

‒ 3

  

Stand Financieel Jaarverslag Rijk (nota)

1.734

Deltafonds: Ontvangsten

In miljoenen euro

2023

Stand Miljoenennota 2023 (incl. HGIS)

1.908

  

Mutaties t/m Najaarsnota 2023

18

  

Stand Najaarsnota

1.926

  

Mee- en tegenvallers

19

Mee- en tegenvallers

19

  

Desalderingen

‒ 3

Mutaties met Infrastructuur en Waterstaat

‒ 3

  

Stand Financieel Jaarverslag Rijk (nota)

1.942

Uitgaven

Mutaties t/m Najaarsnota 2023

De mutaties tot en met Najaarsnota 2023 staan toegelicht in de Bijlage Verticale Toelichting bij de Voorjaarsnota 2023 , bij de Miljoenennota 2024 en bij de Najaarsnota 2023.

Mee- en tegenvallersVoordelig saldo Investeren in waterveiligheidDit betreft vertraagde uitgaven van circa 27,8 miljoen euro op artikel investeren in waterveiligheid. Het wordt grotendeels veroorzaakt door waterschapsprojecten binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) (onder andere Gouderak en Sterke Lekdijk) en HWBP 2 waarvoor betreffende declaraties nog niet zijn ontvangen en het doorschuiven van budget voor afwikkelen van restpunten van Ruimte voor de Rivier. Alle middelen op het Deltafonds vallen onder het investeringsplafond waar een 100% eindejaarsmarge geldt. Dat betekent dat alle middelen in 2024 weer worden toegevoegd aan de begroting.

Voordelig saldo Impulsregeling klimaatadaptatieEr is een voordelig saldo van circa 9,6 miljoen euro voor impulsregeling klimaatadaptatie. Dit wordt grotendeels verklaard doordat aanvragen relatief laat binnenkwamen en niet allemaal meer beoordeeld konden worden.

Overige mee- en tegenvallers In 2023 wordt op het artikel Investeren in Waterkwaliteit circa 7,8 miljoen minder uitgegeven dan bij de Najaarsnota 2023 werd verwacht. Dit wordt veroorzaakt binnen het Programma Kaderrichtlijn water. Het samenwerkingsproject Salmsteke heeft nog enkele problemen die moeten worden opgelost, waardoor de eindafrekening niet afgerond kan worden en doorschuift naar 2024. De maatregel in het gebied Zwarte Water heeft vertraging opgelopen en schuift ook door naar 2024. Daarnaast is er vertraging in de reguliere werkzaamheden.

Overboekingen met andere begrotingen Dit betreft een overboeking naar het btw-compensatiefonds voor de tijdelijke impulsregeling voor het treffen van maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie door provincies.

Ontvangsten

Mutaties t/m Najaarsnota 2023

De mutaties tot en met de Najaarsnota 2023 staan toegelicht in de Bijlage Verticale Toelichting bij de Voorjaarsnota 2023 , bij de Miljoenennota 2024 en bij de Najaarsnota 2023.

Mee- en tegenvallersDit wordt bijna volledig veroorzaakt door hogere ontvangsten op het artikel Investeren in Waterveiligheid van circa 19 miljoen. Deze hogere ontvangst is grotendeels het gevolg van meer ontvangsten in het kader van het Bestuursakkoord Water en een hogere ontvangst bij de Maaswerken als gevolg van vergoeding voor gemaakte kosten in begeleiden van onder andere vastgoed.

Desalderingen Mutaties met Infrastructuur en WaterstaatDeze mutaties zijn technisch nodig om het fonds in evenwicht te houden. De inhoudelijke mutaties zijn toegelicht bij de uitgaven (zie overboekingen met andere begrotingen).

Licence