Base description which applies to whole site

2.2 Motie Schouw

Op 23 oktober 2023 is het aangepaste Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan (HVP) goedgekeurd, inclusief het REPowerEU-hoofdstuk. Het Nederlandse HVP bestaat uit 50 maatregelen. Het Ministerie van SZW geeft uitvoering aan de volgende vijf maatregelen, onderverdeeld in hervormingen en investeringen:

  • Hervormingen:

    • Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ), voorheen Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen (AOV ZZP);

    • Hervorming pensioenstelsel tweede pijler;

    • Aanpak schijnzelfstandigheid.

  • Investeringen:

    • Nederland Leert Door;

    • Scholingsbudget WW.

Het kabinet werkt momenteel hard aan een spoedige implementatie van het HVP. Over de voortgang van de implementatie van het HVP wordt de Kamer minimaal tweejaarlijks geïnformeerd. De laatste keer dat de Tweede Kamer op de hoogte is gebracht was op 24 april jl. door middel van het Nationaal Hervormingsprogramma1.

Op 15 juli jl. heeft de Europese Commissie de positieve voorlopige beoordeling van het eerste betalingsverzoek van € 1,3 miljard bekrachtigd. Voor SZW heeft dit betrekking op twee mijlpalen en twee doelstellingen (zie tabel 5).2 Op de positieve beoordeling van de commissie volgt nog een afrondende procedure, waarin alle EU-lidstaten zich mogen uitlaten over het oordeel van de Europese Commissie of vragen kunnen stellen aan Nederland. Het is de verwachting dat de EU-lidstaten in september het betaalverzoek officieel goedkeuren.

Nederland is voornemens om eind 2024 het tweede betalingsverzoek bij de Europese Commissie in te dienen. Het Ministerie van SZW is voor het tweede betaalverzoek verantwoordelijk voor de uitvoering en verantwoording van de mijlpalen en doelstellingen van de investeringen en hervormingen (zie tabel 6) en het borgen van de financiële belangen van de Unie tijdens de uitvoering van de SZW HVP-maatregelen. Over de indiening en beoordeling van dit tweede betalingsverzoek wordt de Kamer te zijner tijd geïnformeerd.

Gelijktijdig werkt het kabinet aan de voorbereidingen voor het derde betaalverzoek, dat gepland staat in de loop van 2025. In het derde betaalverzoek zijn onder andere de mijlpalen opgenomen die zien op de publicatie van de Wet BAZ (Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen) en de Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) in het Staatsblad. Er is sprake van een aannemelijk risico dat de HVP-deadline voor de publicatie van deze arbeidsmarkthervormingen in het eerste kwartaal van 2025 niet gehaald wordt. Dit risico is eerder gedeeld met de Tweede Kamer, onder andere in de begeleidende brief bij het hierboven genoemde Nationaal Hervormingsprogramma.

Tabel 5 Mijlpalen en doelstellingen van HVP-maatregelen betaalverzoek 1
 

HVP-maatregel

Mijlpaal en/of doelstelling

Hervormingen

Hervorming pensioenstelsel tweede pijler

Inwerkingtreding van de wet tot hervorming van de tweede pijler van het pensioenstelsel

Aanpak schijnzelfstandigheid

Aan het parlement gepresenteerd actieplan om het aantal schijnzelfstandigen terug te dringen

Investeringen

Nederland Leert Door

Loopbaanadvies ter ondersteuning van individuele personen

Nederland Leert Door

Vaardigheidstraining ter ondersteuning van individuele personen

Tabel 6 Mijlpalen en doelstellingen van HVP-maatregelen betaalverzoek 2
 

HVP-maatregel

Mijlpaal en/of doelstelling

Hervormingen

-

-

Investeringen

Nederland Leert Door

Sectorale maatwerktrajecten ter ondersteuning van de overgang naar werk

Scholingsbudget WW

Vaststelling financieel kader structureel budget op- en herscholing aan WW-gerechtigden

Tabel 7 Mijlpalen en doelstellingen van HVP-maatregelen betaalverzoek 3
 

HVP-maatregel

Mijlpaal en/of doelstelling

Hervormingen

Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen

Bekendmaking in de Staatscourant van de wet tot instelling van een verplichte arbeids-ongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen

Aanpak schijnzelfstandigheid

Bekendmaking in de Staatcourant van een wet tot wijziging van de definitie van het begrip arbeidsrelatie

Hervorming pensioenstelsel tweede pijler

Plannen voor de overgang naar een nieuw pensioenstelsel afgerond en gepubliceerd

Investeringen

Nederland Leert Door

Onafhankelijke evaluatie van de sociaaleconomische gevolgen van de subsidieregelingen in het kader van «Nederland Leert Door»

Licence