Base description which applies to whole site

3.6 Voortgang van de maatregelen ihkv het rapport ongekend onrecht

JenV is actief en breed aan de slag met de maatregelen in het kader van POK (Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag) en WaU (Werk aan Uitvoering). Binnen JenV zijn de maatregelen omgevormd naar een JenV-breed werkprogramma waarmee de verbeteringen onder alle JenV-onderdelen worden aangejaagd, ondersteund en geïmplementeerd.

Onderstaand overzicht geeft de voortgang aan op verschillende onderdelen vanuit de maatregelen op het rapport Ongekend Onrecht.

Hersteloperatie toeslagen

JenV is een van de partners in de hersteloperatie die zich tot het uiterste inspant om de gedupeerden van de Toeslagenaffaire te ondersteunen. De inzet is met name gericht op uit huis geplaatste kinderen en enkele JenV-onderdelen zijn betrokken bij de schuldenaanpak (CJIB, LBIO etc).

Responsieve dienstverlening – terugkoppeling enkele belangrijke maatregelen vanuit JenV

  • De JenV-onderdelen leveren jaarlijks een stand van de uitvoering op en nemen deel aan de staat van de uitvoering.

  • Er wordt extra geïnvesteerd in klantpanels, klantonderzoek en meer interactie met de doelgroep(en).

  • Ook wordt veel aandacht besteed aan hardvochtigheden en casuïstiek. Zowel om binnen de organisaties meer gesprek te hebben over casuïstiek en maatwerk als het daadwerkelijk doorbreken en oplossen van knelpunten en hardvochtigheden.

  • JenV neemt actief deel aan het PMM (Professionals voor Maatwerk Multiproblematiek).

    .

  • Interdepartementaal is JenV trekker van de uitrol van de invoeringstoets.

Responsieve overheid en discriminatie - terugkoppeling enkele belangrijke maatregelen vanuit JenV

  • Interdepartementaal is JenV trekker van de invoering van het Beleidskompas. Ook binnen JenV wordt vanuit de werkagenda en ism de JenV-academy de implementatie van het beleidskompas uitgerold. Hierin zijn flinke stappen gezet en ligt een accent op het betrekken van burgers, stakeholders en bedrijven bij het ontwikkelen van beleid en wetgeving.

  • De motie Ploumen/Jetten is uitgevoerd en in de diverse Kamerbrieven is inhoudelijk terugkoppeling gegeven aan de Tweede Kamer.

  • JenV heeft de wetgevingstoets aangepast.

  • In het programma burgergerichte overheid wordt meer ingezet op informele geschillenbehandeling en het voorkomen van procedeergedrag door de overheid.

  • Er is nadrukkelijk ingezet op het voorkomen van discriminatie obv gegevensgebruik (onder meer door AI) en meerdere JenV-onderdelen onderzoeken de eigen dienstverlening op het tegengaan van discriminatie.

Informatievoorziening en politiek ambtelijke verhoudingen

De implementatie van de beslisnota inclusief openbaarmaking is binnen JenV geëffectueerd. In de zomer 2023 is het proces en de inhoud van de beslisnota binnen JenV geëvalueerd en interdepartementaal besproken. Enkele verbeteracties worden in 2024 vormgegeven.

Informatiehuishouding en basis op orde

  • Justid ondersteunt met diverse projecten en programma’s JenV-breed het verbeteren van de informatiehuishouding. De verschillende onderdelen zetten hier flinke stappen in.

  • In 2023 is het AI-register gelanceerd vanuit JenV.

Ambtelijk vakmanschap

De directie P&O geeft JenV-breed invulling aan ambtelijk vakmanschap waaronder het onderdeel tegenspraak. JenV is mede opsteller van de ontwikkelagenda Rijksdienst. Er wordt binnen JenV gestart om de voorgestelde extra activiteiten op te pakken en te implementeren.

Overig

In juni 2023 heeft de Minister voor Rechtsbescherming gereageerd 11op knelpunten uit het jaarverslag van de Raad voor de rechtspraak over 2022

Meer informatie is te vinden op de site van de JenV-brede Werkagenda

11

Kamerstukken II 2022-2023, 29.279 nr. 796

Licence