Base description which applies to whole site

Bijlage 5: Focusonderwerp 2023, Resultaatbereik in relatie tot onderuitputting

De Tweede Kamer verzoekt het Kabinet om bij de verantwoording over het jaar 2023 aandacht te besteden aan resultaatbereik in relatie tot onderuitputting, als gevolg van bijvoorbeeld arbeidskrapte. In deze bijlage wordt de totale onderuitputting gepresenteerd. Daarbij worden de grootste en/of belangrijkste meevallende realisaties apart toegelicht. De overige meevallende realisaties worden in de post «overige meevallers» toegelicht.11

Tabel 150 Grootste posten met onderuitputting in 2023 (bedragen x € 1.000)

Artikel

Naam meevaller

Bedrag

Als % v.d. vastgestelde netto-begroting

11

Meevaller HGIS subsidies Artikel 11

‒ 1.700

0,0%

13

Meevaller Wet bodemsanering Artikel 13

‒ 2.310

0,0%

13

Lagere ontvangsten gemeenten

3.400

0,0%

14

Meevaller Regionale aanpak Laadinfrastructuur

‒ 4.000

0,0%

14

Meevaller SPUK zero-emissie bussen

‒ 8.600

‒ 0,1%

14

Meevaller NGF project Dutch Metropolitan Innovations

‒ 6.900

‒ 0,1%

14

Meevaller Klimaatfonds Laadinfrastructuur wegvervoer

‒ 4.400

0,0%

16

Meevaller transitievergoeding OV

‒ 8.500

‒ 0,1%

16

Meevaller Heerlen-Landgraaf

‒ 9.100

‒ 0,1%

16

Meevaller BVOV

‒ 2.100

0,0%

17

Lagere ontvangsten BVOV

19.000

0,1%

17

Meevaller NGF subsidie Luchtvaart in transitie

‒ 48.115

‒ 0,4%

18

Meevaller NGF subsidieregeling ombouw schepen

‒ 5.700

0,0%

18

Meevaller NGF onderzoeksopdrachten

‒ 4.746

0,0%

22

Meevaller Omgevingsveiligheid en Milieurisico's

‒ 5.400

0,0%

97

Meevaller Algemeen departement

‒ 6.200

0,0%

98

Meevaller Apparaatsuitgaven kerndepartement

‒ 9.500

‒ 0,1%

Overige mee en tegenvallers

‒ 4.004

0,0%

 

Totaal Meevaller

‒ 108.875

‒ 0,8%

Artikel 11 Integraal Waterbeleid

Er is onderuitputting op HGIS subsidies (- € 1,9 miljoen). Voor de VN 2023 Water Conference is vanuit de HGIS in de begroting een reservering getroffen om de organisatie te bekostigen en internationale toezeggingen te doen. Doordat bestuurlijke internationale afspraken na de VN top meer tijd vergen is in 2023 minder gerealiseerd.

Artikel 13 Bodem en Ondergrond

Op grond van de Wet bodembescherming en het Besluit financiële bepalingen bodemsanering worden subsidies ten behoeve van saneringsmaatregelen van bedrijven verstrekt. Aangezien er minder voorschotaanvragen zijn binnengekomen dan geraamd is onderuitputting op de subsidie bedrijvenregeling van ‒ € 2,3 miljoen.

Er is ‒ € 3,4 miljoen minder aan ontvangsten, omdat de geraamde ontvangsten van Provincie Zuid-Holland (-€ 1,4 miljoen) en gemeente Krimpen aan den IJssel (€ 2 miljoen) niet meer in 2023 zijn ontvangen als gevolg van vertraging van het bodemsaneringsproject van het EMK terrein. Deze vertraging heeft geen relatie met krapte op de arbeidsmarkt, maar is het gevolg van reguliere (wettelijke) procedures rondom het project.

Artikel 14 Wegen en Verkeersveiligheid

Voor de bijdragen aan medeoverheden is op de regeling Regionale Aanpak Laadinfrastructuur ‒ € 4,0 miljoen onderuitputting aangezien de aanpak Laadinfrastructuur laat in 2023 is gepubliceerd. Hierdoor zijn aanvragen later binnengekomen en is er minder uitgegeven dan begroot. Bij de SPUK zero-emissie bussen zijn er minder aanvragen binnengekomen dan verwacht (- € 8,6 miljoen).

Verder is er bij de opdrachten onderuitputting op het NGF-project Dutch Metropolitan Innovations (- € 6,9 miljoen) aangezien nog niet alle opdrachten zijn uitgewerkt en is er onderuitputting op Laadinfrastructuur wegvervoer Klimaatfonds (- € 4,4 miljoen). In 2023 was het offertetraject nog niet afgerond en dus schuiven de verplichtingen en kasuitgaven door naar 2024.

Artikel 16 Openbaar Vervoer en Spoor

Het TVOV budget valt lager uit (- € 8,5 miljoen) door een overschot dat met de slotwet is afgeboekt. Er kwamen minder aanvragen dan verwacht binnen op de subside.

Voor de specifieke uitkering Heerlen-Landgraaf is minder opgevraagd dan verwacht (- € 9,1 miljoen). Het bedrag kwam in 2022 niet in betaling en nu ook niet in 2023. Het bedrag zal daardoor niet doorgeschoven worden naar 2024.

De uiteindelijke realisatie op de BVOV (- € 2,1 miljoen) blijkt in 2023 iets lager dan was voorzien door minder aanvragen dan verwacht.

De ontvangsten € 19,0 miljoen betreffen afrekeningen van voorschotten die in het kader van de regeling specifieke uitkering beschikbaarheidsvergoeding regionale OV-concessie 2021 aan vervoerregio’s gemeenten en provincies zijn verstrekt. Op grond van de ingediende verantwoordingen en de verzoeken tot vaststelling van de uitkeringen, bleek een deel van de verstrekte voorschotten te moeten worden terugbetaald. Hierover zijn met de betreffende provincies en vervoersregio’s afspraken gemaakt. Eind 2023 is nog niet alles wat begroot was ontvangen van de regio. Deze ontvangsten zullen naar verwachting begin 2024 ontvangen worden.

Artikel 17 Luchtvaart

Er is ‒ € 48,1 miljoen onderuitputting op de NGF subsidie luchtvaart in transitie in de najaarsnota en slotwet 2023. Deze onderuitputting wordt enerzijds veroorzaakt door vertraging van de uitbetaling van de subsidiemiddelen vanwege de extra tijd die nodig is voor het opstellen van de subsidieregelingen en het beoordelen van de subsidieaanvragen. Anderzijds is het aantal subsdieverstrekkingen voor het NGF-project Luchtvaart in Transitie lager dan begroot. Dit heeft te maken met vertraging bij een aantal deelprojecten, ondermeer doordat er meer tijd en afstemming nodig was om de doelstellingen en strategie op te stellen binnen de gestelde randvoorwaarden van IenW.

Artikel 18 Scheepvaart en Havens

Er is onderuitputting op de NGF budgetten. De NGF subsidieregeling ombouw schepen in 2024 gaat plaatsvinden in plaats van 2023 (- € 5,7 miljoen). Verder zijn er een aantal NGF onderzoeksopdrachten vertraagd waardoor er ‒ € 4,7 miljoen onderuitputting is. De reden voor de onderuitputting is deels te vinden in de krapte op de arbeidsmarkt, maar ook deels toe te wijden aan andere factoren zoals het te laat ontvangen van facturatie en de benodigde tijd om het doelmatig te kunnen besteden.

Artikel 22 Omgevingsveiligheid en Milieurisico's

Op artikel 97 zijn er verschillende meevallers die optellen tot een totaal van ‒ € 5,4 miljoen. Er is onderuitputting op de dataverkenning afzet biociden en monitoring impulsprogramma (- € 1,7 miljoen), visie ontwikkeling externe veiligheid en maatwerkafspraken. De reden voor de vertraging is gedeeltelijk te vinden in krapte op de arbeidsmarkte, maar ook deels met een te late start.

Een groot gedeelte van de uitgave op project Register Externe Veiligheid is verschoven naar 2024 (- € 1,0 miljoen). Ook diversen kleine opdrachten omtrent omgevingsveiligheid zijn niet tijdig in 2023 betaald. Deze bedragen zullen overlopen naar 2024. De reden voor de vertraging is gedeeltelijk te vinden in krapte op de arbeidsmarkte, maar ook deels met het te laat starten van het inkooptraject.

Onderuitputting van ‒ € 1,6 miljoen op het inter bestuurlijke programma vergunningverlening, toezicht en handhavingpijler 3 ICT opdrachten. Deze voornamelijke ICT uitgaven schuiven door naar 2024. De reden voor de vertraging is gedeeltelijk te vinden in krapte op de arbeidsmarkte.

Onderuitputting op Onderzoeksprogramma veiligheid Biotechnologie en verschillende kleine meevallers biotechnologie (- € 1,0 miljoen). De reden voor de vertraging is gedeeltelijk te vinden in krapte op de arbeidsmarkte, maar ook deels met het te laat starten van het inkooptraject.

Artikel 97 Algemeen departement

Op artikel 97 zijn er verschillende meevallers die optellen tot een totaal van € 7,6 miljoen. Het budget Departementaal Coördinatie Crisisbeheersing (DCC) is niet volledig uitgeput voornamelijk doordat de laatste factuur van RIVM niet tijdig is ontvangen. Daarnaast zijn diverse trainingen en opleidingen niet doorgegaan (- € 2,1 miljoen).

Vanuit Buitenlandse Zaken waren er OfficialDevelopment Assistance (ODA) middelen ter beschikking gesteld die op de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn geplaatst. Dit naar aanleiding van de overstromingen als gevolg van de damdoorbraak. De waterschappen hebben uit eigen voorraad waterpompen en reddingsboten gestuurd naar de Oekraïne maar hebben uiteindelijk maar beperkt gebruik gemaakt van de mogelijkheid van compensatie voor de levering van die hulpgoederen (- € 2,5 miljoen).

De nog niet afgehandelde facturen voor de reizigerstesten, omdat er nog onderzoek bezig is voor een aantal ingediende declaraties (- € 3,0 miljoen)

Verder zijn de ontvangsten voor het regeringsvliegtuig pas op 2 januari 2024 binnengekomen, waardoor er ‒ € 1,4 miljoen minder onder ontvangsten zijn.

Artikel 98 Apparaatsuitgaven kerndepartement

Op artikel 98 zijn er verschillende meevallers die optellen tot een totaal van € 9,5 miljoen. Als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt is er vertraagde invulling van de vacatureruimte. Deze open vacatureruimte zorgen voor een onderuitputting van ‒ € 2,9 miljoen.

een verlaging van het budget door de niet uitgevoerde geplande uitbreiding van gebouwen en lagere kosten voor bedrijfsvoeringsbeheer (- € 1,0 miljoen). Dit is vertraagd vanwege wachten op besluitvorming.

Vertraging van de vernieuwing van het bedrijfsvoeringssysteem SAP (o.a. door wisseling projectleider) daardoor uitgaven pas in 2024 worden gedaan (- € 3,4 miljoen).

Overboekingen naar diverse IenW-onderdelen voor het invullen van arbeidsplaatsen, om te voldoen aan de banenafspraak. DIt betreft o.a. RWS (MF) en ILT (artikel 24) (- € 2,2 miljoen).

Overige mee- en tegenvallers

De post overige mee- en tegenvallers betreffen diverse kleinere mutaties die geen eenduidige oorzaak hebben.

11

Onderuitputting betreft hierbij de specifieke najaars- en slotwetmutaties 2023. In lijn met de comptabele wetgeving is de vastgestelde begroting gedurende 2023 in onder meer verschillende suppletoire wetten bijgesteld. Voor het verloop van de wijziging van de begrotingsstaat voor het jaar 2023 wordt verwezen naar de slotwet 2023.

Licence