Base description which applies to whole site

Realisatie periodieke rapportages/beleidsdoorlichtingen

Tabel 2 Realisatie beleidsdoorlichtingen

Art.

Naam artikel

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Kamerstuk

Een Koningkrijk met wederzijdse betrokkenheid

1

X

     

X

Kamerbrief met Kabinetsreactie op beleidsdoorlichting artikel 1 Versterken Rechtsstaat | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl

4

        

4.1

X

       

4.2

        

5

        

5.1

X

       

5.1

        

8

      

X

Kamerbrief kabinetsreactie op beleidsdoorlichting artikel 8 Koninkrijksrelaties | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl

BZK voerde tot en met 2023 beleidsdoorlichtingen uit. Vanaf 2024 worden deze onderzoeken uitgevoerd in de vorm van periodieke rapportages. Hieronder worden de belangrijkste conclusies en aanbevelingen uit de in 2023 afgeronde beleidsdoorlichtingen weergegeven.

Beleidsdoorlichting artikel 1 Versterken Rechtsstaat

Uit deze beleidsdoorlichting volgen een viertal conclusies:

  • 1. De huidige formulering van de doelstelling belemmert meetbaarheid, effectiviteit en doelmatigheid.

  • 2. Visie op de samenwerking binnen het Koninkrijk ontbreekt.

  • 3. De keten is zo sterk als de zwakste schakel.

  • 4. Adresseer de aandachtspunten voor andere bewindspersonen bij de desbetreffende organisatie.

Op basis van deze conclusies wordt aanbevolen om onder artikel 1 alle beleidsinspanningen van hoofdstuk IV te brengen die betrekking hebben op goed bestuur. Hierdoor kan er gerichter onderzoek naar samenhangend beleid op dit thema.

Ten tweede wordt er aanbevolen om op basis van de nieuwe staatkundige structuur sinds het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen een nieuwe visie op de samenwerking in het Koninkrijk vast te stellen.

Het ministerie van BZK heeft de formele coördinatierol voor Nederlands beleid in de Caribische landen. Overleg over de operationele uitvoering op het gebied van justitie verloopt via het Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) met de minister van Justitie en Veiligheid (J&V). Er wordt aanbevolen om voor het JVO meer afstemming op te zoeken tussen de staatssecretaris van BZK en de minister van J&V ter versterking van de rechtshandhavingsketen.

Ten slotte worden er een aantal problemen ten aanzien van de beleidsterreinen van andere ministeries genoemd. Er wordt aanbevolen dat het ministerie van BZK vanuit haar regierol deze problemen signaleert en onder de aandacht brengt bij de betreffende ministeries.

Beleidsdoorlichting artikel 8 Wederopbouw Bovenwindse EilandenDeze beleidsdoorlichting is kritisch positief over hoe het ministerie van BZK heeft gepresteerd in de wederopbouw van de Bovenwindse Eilanden. Er wordt positief geoordeeld over de doeltreffendheid van het beleid. Conclusies over de doelmatigheid zijn wisselend.

Dit onderzoek wijst uit dat er bij de eerste reactie op orkaan Irma en Maria niet genoeg aandacht was voor de omvang van steun vanuit Nederland. Voor eventuele toekomstige rampen wordt aangeraden een crisisplan te ontwikkelen inclusief heldere doelstellingen, verwachte impact, resultaten en output.

Daarnaast is er geconstateerd dat er onduidelijkheid bestaat over de interpretatie van artikel 36 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen elkaar bijstand verlenen op basis van dit artikel. Er wordt aanbevolen om betere afstemming hierover te zoeken met de Landen, dit zal leiden tot snellere actie na een ramp of crisis.

De derde algemene aanbeveling richt zich op de interne processen van het ministerie van BZK. Tijdens dit onderzoek bleek dat informatie en documentatie over de noodhulp, early recovery en wederopbouw soms lastig te vinden was in de systemen. Tevens waren er onvoldoende evaluaties voorhanden om een synthese uit te voeren. Er wordt daarom aanbevolen om processen ten aanzien van archivering en informatiehuishouding te verbeteren.

Naast deze algemene aanbevelingen presenteert de beleidsdoorlichting in totaal vijfentwintig conclusies en tien aanbevelingen die tevens verder ingaan op: noodhulp, de wederopbouw van Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.

Voor het meest recente overzicht van de programmering van periodieke rapportages/beleidsdoorlichtingen, zie het overzicht Ingepland en uitgevoerd onderzoek op rijksfinancien.nl.

Voor de realisatie van deze en andere grote (evaluatie)onderzoeken, zie de bijlage ''Afgerond evaluatie- en overig onderzoek''.

Licence