Voor het Ministerie van Algemene Zaken en de Minister-President staan, overeenkomstig artikel 45 van de Grondwet, het algemene regeringsbeleid en de bevordering van de eenheid daarvan centraal. Het regeerakkoord is daarbij leidend.
Hieronder worden enkele in 2018 relevante onderwerpen toegelicht.
Een groot deel van het werk van het ministerie en de Minister-President werd ook het afgelopen jaar bepaald door de voorbereiding van de besluitvorming over tal van onderwerpen van het regeringsbeleid in de ministerraad en zijn onderraden. Daarnaast houdt het ministerie zich bezig met toelichting en verantwoording over het beleid in parlement, aan media en aan het publiek, en het ondersteunen van nationale en internationale optredens van de Minister-President. Het kabinet zet zich in voor het versterken van de Nederlandse economie. De Nederlandse economie heeft zich in 2018 positief ontwikkeld. De economische groei in 2018 valt weliswaar iets lager uit dan in 2017, maar is met een percentage van 2,7% stevig te noemen. De werkloosheid is teruggelopen naar 3,8%, het laagste percentage sinds 2008. In 2018 is het kabinet voortvarend aan de slag gegaan met de uitvoering van de plannen uit het regeerakkoord. Het doel is om Nederland duurzaam sterker te maken, door te investeren in de collectieve sector, lasten te verlagen, te hervormen en tevens de begroting op orde te houden.
Het kabinet spant zich onverminderd in om Nederland veiliger te maken. Met de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) worden de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in staat gesteld om ongeacht de verdere technologische ontwikkelingen effectiever op te kunnen treden. De inzet van deze extra bevoegdheden is met waarborgen omkleed, zodat op verantwoorde wijze met balans tussen veiligheid en privacybescherming kan worden omgegaan. Ten behoeve van de implementatie van de Wiv 2017 maakt het kabinet de komende jaren structureel € 20 miljoen vrij. Het Nederlandse lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad heeft in 2018 het Koninkrijk op de kaart gezet als serieuze partner voor vrede, rechtvaardigheid en ontwikkeling wereldwijd. De Minister-President heeft zich hiervoor in 2018 veelvuldig in VN-verband ingezet. Tevens heeft de Minister-President in 2018 een groot aantal succesvolle handelsmissies geleid (onder meer China en India). De Minister-President nam in 2018 deel aan de G20 top in Buenos Aires. Zeker voor Nederland – als open en internationaal georiënteerde economie is de G20 van groot belang. Nederland heeft zich in 2018 opnieuw gecommitteerd aan internationale samenwerking en zich een actieve en betrouwbare internationale partner betoond om resultaten te boeken op de grote thema’s van deze tijd die landen niet alleen kunnen bereiken.
In 2018 stond een groot deel van de agenda van de Minister-President in het teken van de Europese Unie. Migratie, interne en externe veiligheid, het verdiepen van de (digitale) interne markt, handel, buitenlands beleid en Brexit waren daarbij belangrijke thema’s. In 2018 zijn de voorbereidingen op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU geïntensiveerd, waarbij de inzet van het kabinet is de negatieve gevolgen van de Brexit voor Nederland zo veel mogelijk te beperken. Ook zijn het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet ter versterking van de Economische en Monetaire Unie (EMU), zoals de uitkomsten van de eurozonetop in december 2018 laten zien. Daarnaast is in 2018 in Europees en internationaal verband verder ingezet op de aanpak van het klimaatvraagstuk en is toenemende aandacht uitgegaan naar het toekomstig meerjarig financieel kader (MFK). Bovendien heeft de discussie over de toekomstagenda van de EU het afgelopen jaar aan belang gewonnen, wat onder meer blijkt uit de twee toespraken die de Minister-President in dat kader in Berlijn en Straatsburg heeft gehouden.