Base description which applies to whole site

Infrastructuur en Waterstaat

XII Infrastructuur en Waterstaat: Uitgaven

In miljoenen euro

2023

Stand Miljoenennota 2023 (incl. HGIS)

12.981

  

Mutaties t/m Najaarsnota 2023

‒ 549

  

Stand Najaarsnota

12.432

  

Mee- en tegenvallers

‒ 78

Meevaller Dutch Metropolitan Innovations

‒ 7

Meevaller bijdrage medeoverheden

‒ 9

Meevaller TVOV

‒ 9

Meevaller Luchtvaart in Transitie

‒ 20

Overige mee- en tegenvallers

‒ 34

  

Overboekingen met andere begrotingen

‒ 4

Overboekingen met andere begrotingen

‒ 4

  

Technisch

‒ 17

Mutaties met Deltafonds

‒ 3

Mutaties met Mobiliteitsfonds

‒ 3

Overig technisch

‒ 11

  

Stand Financieel Jaarverslag Rijk (nota)

12.333

XII Infrastructuur en Waterstaat: Ontvangsten

In miljoenen euro

2023

Stand Miljoenennota 2023 (incl. HGIS)

43

  

Mutaties t/m Najaarsnota 2023

31

  

Stand Najaarsnota

73

  

Mee- en tegenvallers

‒ 8

Mee- en tegenvallers

‒ 8

  

Technisch

‒ 19

Generale meevaller BVOV

‒ 19

  

Stand Financieel Jaarverslag Rijk (nota)

47

Uitgaven

Mutaties t/m Najaarsnota 2023

De mutaties tot en met de Najaarsnota 2023 staan toegelicht in de Bijlage Verticale Toelichting bij de Voorjaarsnota 2023 , bij de Miljoenennota 2024 en bij de Najaarsnota 2023.

Mee- en tegenvallersMeevaller Dutch Metropolitan Innovations Dit betreft een meevaller op het Nationaal Groeifonds (NGF) project Dutch Metropolitan Innovations. De middelen komen in 2023 niet meer tot besteding en worden doorgeschoven naar 2024. Alle middelen voor het NGF vallen onder het investeringsplafond waar een 100% eindejaarsmarge geldt. Dat betekent dat alle middelen in 2024 weer worden toegevoegd aan de begroting.

Meevaller bijdrage medeoverheden Er is een lagere bijdrage aan de medeoverheden. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door twee SPUK’s die laat in 2023 zijn gepubliceerd waardoor de aanvragen te laat zijn binnengekomen. Dit zijn de SPUK Regionale Aanpak Laadinfrastructuur en zero-emissie bussen.

Meevaller TVOV (transitievergoeding Openbaar Vervoer)Het overschot op de transitievergoeding Openbaar Vervoer wordt afgeboekt, omdat enkele betalingen pas in 2024 plaatsvinden. Conform de afspraak tussen de ministeries van IenW en Financiën mag dit eenmalig worden meegenomen naar 2024.

Meevaller Luchtvaart in Transitie Dit betreft een overschot op het subsidiebudget van het NGF-project Luchtvaart in Transitie als gevolg van minder aanvragen dan begroot. Deze middelen worden doorgeschoven naar 2024, omdat ze onder het investeringsplafond vallen.

Overige mee-en tegenvallers Dit zijn kleinere meevallers. Het gaat onder andere om enkele projecten uit het NGF en Klimaatfonds die vertraging oplopen (onder andere zero-emissie binnenvaart en laadinfra). Ook zijn er meevallers op apparaatskosten.

Overboekingen met andere begrotingen Dit betreft met name overboekingen naar het Mobiliteitsfonds en het Deltafonds. Het gaat onder andere om een overheveling voor vrachtwagenheffing en topsector logistiek.

Technisch Mutaties met Deltafonds Deze mutaties worden toegelicht op het Deltafonds.

Mutaties met Mobiliteitsfonds Deze mutaties worden toegelicht op het Mobiliteitsfonds.

Overig technisch Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat middelen van het investeringsplafond worden overgeheveld naar plafond Rijksbegroting. Daarnaast worden middelen voor testen voor reizigers en steun aan Oekraïne die niet tot besteding zijn gekomen weer teruggeboekt naar het generale beeld.

Ontvangsten

Mutaties t/m Najaarsnota 2023

De mutaties tot en met de Najaarsnota 2023 staan toegelicht in de Bijlage Verticale Toelichting bij de Voorjaarsnota 2023, bij de Miljoenennota 2024 en bij de Najaarsnota 2023.

Mee- en tegenvallers Dit betreft kleinere tegenvallers. Het gaat onder andere om ontvangsten voor de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Krimpen aan de IJssel die niet meer zijn ontvangen (circa 3,5 miljoen euro) als gevolg van vertraging van het project Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK). Ook zijn er minder ontvangsten binnengekomen op het artikel openbaar vervoer en spoor en het artikel wegen en verkeersveiligheid. 

Technisch Generale meevaller BVOV (beschikbaarheidsvergoeding openbaar vervoer) Middelen voor de BVOV die niet zijn gebruikt vallen vrij ten gunste van het generale beeld.

Licence