De minister-president heeft als lid van de Europese Raad deelgenomen aan diens vergaderingen en aan een aantal eurozone toppen in verband met de schuldencrisis. Deze bijeenkomsten waren voor een deel gewijd aan de nijpende schuldenpositie van Griekenland en de onzekerheid op de financiële markten rond een aantal andere landen in de Eurozone. Er zijn instrumenten gecreëerd om de stabiliteit van de Eurozone in de toekomst beter te waarborgen. In september werd een akkoord bereikt tussen lidstaten, Commissie en het Europees Parlement over een wetgevingspakket op het terrein van economic governance dat strengere begrotingsdiscipline in de lidstaten afdwingt. Veel van de Nederlandse wensen, met name de wens tot meer automatisme in het opleggen van maatregelen en sancties, zijn daarin terug te vinden. De Europese Raad verwelkomde in oktober de versterkte rol van de positie van de Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, dhr. Rehn, met het oog op de onafhankelijke en objectieve rol van de Commissie bij de monitoring en naleving. Verder werd het verdrag tot instelling van een permanent noodfonds (het Europees Stabiliteitsmechanisme) afgerond en werden instrumenten ingevoerd om het toezicht op financiële instellingen te versterken. Daarnaast kwam in maart het Euro Plus Pact tot stand. Doel van het pact is om in aanvulling op het Europese semester additionele politieke druk te ontwikkelen voor het doorvoeren van structurele hervormingen op een aantal terreinen die van groot belang zijn voor vergroten van het EU concurrentievermogen. Mede door Nederlandse inzet is daarbij ook het belang van een verbeterde werking van de interne markt benadrukt en het belang ook de sociale cohesie in de lidstaten duurzaam te waarborgen.
Nederland heeft in de Europese Raad aandacht gevraagd voor een beter toezicht op het Schengen instrumentarium en de noodzaak bij de toetsing daarvan ook elementen van rechtsstatelijkheid op te nemen. De Europese Raad besloot in zijn zitting in juni dit element op te nemen in het toekomstige evaluatiemechanisme. Ook hield Nederland vast aan de voorwaarden voor toetreding van Roemenië en Bulgarije tot Schengen.
In december ondertekenden de leden van de Europese Raad het Verdrag tot toetreding van Kroatië.
De Europese Raad stond regelmatig stil bij de ontwikkelingen in Noord-Afrika en keurde EU maatregelen goed op het vlak van humanitaire hulpverlening, de beheersing van migratie en de versterking van economische banden met landen ter stimulering van democratische ontwikkeling. Ook de situatie in het Midden-Oosten stond regelmatig op de agenda.