Base description which applies to whole site

6. BEDRIJFSVOERINGSPARAGRAAF

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Verslagjaar 2013

De Minister van Veiligheid en Justitie verklaart dat:

In het begrotingsjaar 2013 is, uitgaande van het normenkader bedrijfsvoering, op een gestructureerde wijze aandacht besteed aan de primaire- en ondersteunende processen en de hiermee samenhangende beheertaken bij de organisatieonderdelen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De over het jaar 2012 aan de Algemene Rekenkamer gedane toezeggingen maakten hier onderdeel van uit.

De naar aanleiding van de departementale herindeling uit te voeren integratie en overdracht van organisatie onderdelen en de daarmee gepaard gaande aanpassingen in de financiële administratie (Vreemdelingenzaken) hebben in het jaar 2013 hun beslag gekregen.

Op basis van risicoanalyses op met name de door de Algemene Rekenkamer geconstateerde onvolkomenheden is een systematische afweging gemaakt inzake de in te zetten instrumenten van sturing en beheersing van de bedrijfsvoering. Dit omvat mede het vaststellen van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en de uitgangspunten voor opname van de relevante aandachtspunten in deze bedrijfsvoeringsparagraaf.

De Algemene Rekenkamer heeft in haar rapport bij het jaarverslag 2012 van VenJ één ernstige onvolkomenheid geconstateerd: onvoldoende kwaliteit financieel beheer bij het kerndepartement. Daarnaast constateerde de AR vijf onvolkomenheden op uiteenlopende terreinen van de bedrijfsvoering:

  • Inkoopbeheer bij het kerndepartement

  • Informatiebeveiliging

  • Vertrouwensfuncties

  • Inkoopbeheer Dienst Justitiële Inrichtingen

  • Personeelsbeheer kerndepartement.

Dit is voor mij aanleiding geweest om op ieder van deze terreinen gerichte actie te ondernemen. In 2013 is hard gewerkt aan de verbetering en is er goede vooruitgang geboekt. Over de bereikte resultaten wordt bij «financieel en materieel beheer» en bij «overige aspecten van bedrijfsvoering verslag gedaan.

Een en ander heeft in het jaar 2013 geresulteerd in beheerste bedrijfsprocessen. Daarbij zijn de volgende punten van aandacht naar voren gekomen:

Licence