Base description which applies to whole site

1. Beleidsprioriteiten

Voor het Ministerie van Algemene Zaken en de Minister-President staan, overeenkomstig artikel 45 van de Grondwet, het algemene regeringsbeleid en de bevordering van de eenheid daarvan, centraal. Het regeerakkoord is daarbij leidend.

Het kabinet heeft zich, ingevolge het regeerakkoord, ook in 2015 ingezet voor het op orde brengen van de overheidsfinanciën, een evenwichtige inkomensverdeling en het versterken van duurzame groei van de economie. De maatregelen die genomen zijn om deze doelen te realiseren, zijn grotendeels in 2015 in werking getreden en beginnen effect te sorteren. Zo heeft het economisch herstel zich in 2015 verder doorgezet en heeft Nederland de triple A-status weer terug gekregen van alle grote kredietbeoordelaars. Bij het nemen van deze noodzakelijke maatregelen heeft het kabinet in ogenschouw genomen hoe de betreffende maatregelen onder de Nederlandse bevolking zouden uitwerken. Het terugdringen van de werkeloosheid en het verder aanjagen van de economische groei zijn belangrijke speerpunten.

Naast de economische agenda is veiligheid in 2015 een belangrijk onderwerp geweest voor het kabinet. De dreiging vanuit de terroristische organisatie Islamitische Staat (ISIS) heeft ertoe geleid dat Nederland een militaire bijdrage blijft leveren aan de strijd tegen ISIS. Verder geldt dat de dreiging van ISIS zich niet beperkt tot het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De aanslagen op Charlie Hebdo op 7 januari 2015 en de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 hebben laten zien dat het bestrijden van dreigingen en risico’s ook binnen Nederland van belang is. Het tegengaan van radicalisering en jihadisme is hierbij een belangrijk speerpunt. In Nederland is voor een krachtige aanpak gekozen waarbij alle partners in de veiligheidsketen betrokken zijn.

Door onder andere de aanhoudende conflicten in Syrië en Irak, heeft de Minister-President in de tweede helft van 2015 veel aandacht besteed aan het migratie vraagstuk. Het kabinet voert in dat kader intensief discussie op nationaal en internationaal niveau. Op nationaal niveau heeft dit onder meer geresulteerd in een bestuursakkoord met Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) over de verhoogde asielinstroom.

Een belangrijk onderdeel van de agenda van de Minister-President zijn de bijeenkomsten van de Europese staatshoofden en regeringsleiders in het kader van de Europese Raad. De Minister-President heeft deelgenomen aan vijf formele bijeenkomsten van de Europese Raad (in maart, april, juni, oktober en december) en aan twee informele bijeenkomsten (in februari over terrorisme en september over migratie). Daarnaast vonden in juni en juli drie Eurozonetoppen plaats om te spreken over de situatie in Griekenland. Ook vonden in november topbijeenkomsten over migratie plaats met Afrikaanse landen (de Valletta-top) en met Turkije. In maart ontving de Minister-President samen met andere bewindslieden een delegatie van de Belgische regering in het kader van het Thalassa-overleg (overleg dat tot doel heeft de grensoverschrijdende samenwerking verder te versterken en de hechte band tussen België en Nederland te onderstrepen). De Minister-President heeft ook tijdens de Benelux-top op 29 april met zijn collega’s uit België en Luxemburg afspraken gemaakt over onderlinge samenwerking, met name t.a.v. het versterken van de interne markt.

De Europese agenda stond dit jaar verder in het teken van de voorbereiding van het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016. In de voorbereiding is het kabinet gekomen tot drie uitgangspunten: ten eerste moet de EU zich richten op hoofdzaken waar de EU meerwaarde biedt, daarnaast heeft innovatieve groei en banen prioriteit en tenslotte moet de burger meer centraal komen te staan en zich meer herkennen in besluiten die de EU neemt. Verder heeft het vluchtelingenvraagstuk veel aandacht gevraagd in de voorbereidingen van het voorzitterschap. Mede ter voorbereiding van het voorzitterschap heeft de Minister-President meerdere bezoeken aan andere lidstaten gebracht en daarnaast collega’s uit lidstaten in Den Haag ontvangen. Ook ontving de Minister-President op 3 december 2015 vertegenwoordigers van het Europese Parlement.

Naast de Europese Unie heeft de Minister-President zich op internationaal vlak met verschillende onderwerpen bezig gehouden. Zo is de Minister-President tezamen met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aanwezig geweest bij de 70e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) te New York. De Minister-President heeft tijdens de VN-top een toespraak gehouden over de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen: de Sustainable Development Goals (SDG's) die voort bouwen op de Millenniumdoelen (MDG'S). De toespraak van zowel de Koning als van de Minister-President onderstreepte het belang dat Nederland hecht aan de VN. Daarnaast opende de Minister-President de Global Conference on Cyberspace in Den Haag waar hij aandacht besteedde aan mogelijkheden voor economische groei en innovatie en aan de uitdagingen die het internet met zich meebrengt. De conferentie heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale samenwerking op het gebied van internet en digitale veiligheid. Het jaar 2015 was tevens het jaar waarin 195 landen zich hebben gebonden aan een nieuw klimaatakkoord. De Minister-President was aanwezig bij de VN-Klimaatconferentie «COP21» in Parijs en heeft het belang onderstreept van een ambitieus en mondiaal bindend akkoord. Daarnaast heeft de Minister-President zich ingezet voor internationale samenwerking en het opbouwen van een internationaal netwerk tijdens handelsmissies naar onder andere India, China, Kazachstan, Japan en Panama.

Een belangrijk aandachtspunt voor de Minister-President vorig jaar was – net als in 2014 – de afwikkeling van de ramp met de vlucht MH17. Het Ministerie van Algemene Zaken heeft zich onder andere ingezet voor de herdenking op 17 juli 2015, waar de Minister-President een toespraak heeft gehouden. De Minister-President heeft daarnaast het gehele jaar inbreng gehad in het bevorderen van de afronding van de identificatie van slachtoffers en het laten plaatsvinden van een onafhankelijk onderzoek naar de ramp. Dit onderzoek is afgerond met het uitbrengen van het OVV-rapport in het najaar 2015.

De viering 200 jaar Koninkrijk die in 2013 begon, is in 2015 afgesloten. Tussen 2013 en 2015 organiseerde en coördineerde het Nationaal Comité Viering 200 jaar Koninkrijk zes grote, nationale evenementen in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk, waarvan twee evenementen plaats vonden in 2015. Op 25 april 2015 stonden de waarde van het verenigingsleven en van de activiteiten die vrijwilligers daarin ontplooien centraal in het evenement «Lang leve de Club» te Zwolle. Op 26 september was de slotviering op de Amstel met als thema «Eenheid in verscheidenheid».

Licence