Base description which applies to whole site

Bijlage 4. Focusonderwerp onderuitputting

De Tweede Kamer verzoekt het Kabinet om bij de verantwoording over het jaar 2023 aandacht te besteden aan resultaatbereik in relatie tot onderuitputting, als gevolg van bijvoorbeeld arbeidskrapte. In deze bijlage wordt de totale onderuitputting gepresenteerd. Daarbij worden de grootste en/of belangrijkste meevallende realisaties apart toegelicht. De overige meevallende realisaties worden in de post «overige meevallers» toegelicht.

De grootste posten met onderuitputting ten opzichte van de 2e suppletoire begroting 2023, namelijk groter dan € 1 mln, zijn opgenomen in de tabellen van KR.

Voor het BES-fonds is er geen sprake van onderuitputting in 2023.

Tabel 44 Grootste posten met onderuitputting in 2023 KR (bedragen x € 1.000)
 

x1000 euro

Als percentage van de vastgestelde begroting 2023 (%)

Versnelde terugbetaling lening Curacao (Ontvangsten)

‒ 12.800

1,4

Extern inhuur SSO-CN

‒ 2.210

0,2

Eigen Personeel

‒ 1.871

0,2

Materiële uitgaven Rijksdienst Caribisch Nederland

‒ 1.843

0,2

Detentie

‒ 1.116

0,1

Tijdelijke Werkorganisatie

‒ 1.001

0,1

Wederopbouw Sint Maarten

‒ 960

0,1

Overig

‒ 560

0,1

Totaal

‒ 22361

2,5

Toelichting

Versnelde terugbetaling lening Curaçao

De ontvangsten vallen hoger uit dan wat geraamd is in de begroting voor 2023. Curaçao heeft een deel van de lening Girobank versneld afgelost in 2023.

Wisselkoers

De onderuitputting op de wisselkoers wordt veroorzaakt door de voordelige koersverschillen in 2023. Daarom vallen de uitgaven en verplichtingen in euro’s lager uit dan initieel begroot was in euro’s.

Extern inhuur

Op Caribisch Nederland is op dit moment sprake van een krappe arbeidsmarkt. Het is daarom lastig om geschikt personeel te vinden, De onderuitputting op externe inhuur wordt voornameljk veroorzaakt door SSO-CN.

Eigen personeel

De onderuitputting op het kasbudget wordt veroorzaakt door de openstaande vacatures bij SSO-CN.

Materiële uitgaven

De onderuitputting op materiële uitgaven wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat bepaalde ICT projecten bij SSO-CN niet konden worden uitgevoerd of vertraging hebben opgelopen.

Detentie

De onderschrijding van de uitgaven van circa € 1,1 mln. wordt veroorzaakt omdat er middelen voor het National Recovery Program Bureau in 2023 niet tot besteding zijn gekomen. Het verschil op de verplichtingen wordt veroorzaakt omdat er in 2022 meerjarige verplichtingen zijn aangegaan waardoor het verplichtingenbudget in 2023 niet tot uitputting komt.

Tijdelijke Werkorganisatie

De onderuitputting is voornamelijk veroorzaakt doordat er minder opdrachten versterkt zijn aan derden partijen dan eerder werd verondersteld.

Wederopbouw Sint Maarten

De onderschrijding op de uitgaven en verplichtingen wordt voornamelijk veroorzaakt omdat de facturen van de Royal Schiphol Group niet in 2023 zijn ontvangen, terwijl in het budget hier wel rekening mee is gehouden voor 2023.

Overig

Dit zijn een aantal kleinere onderuitputtingen op diverse artikelen.

BES-fonds

Er is geen sprake van onderuitputting in 2023.

Licence