Base description which applies to whole site

3. Deltafondsverslag 2023

Werken aan waterveiligheid, zoetwatervoorziening en waterkwaliteit vraagt continu inspanningen en investeringen. Deze worden verantwoord in het Deltafonds. Het aantal mensen en de waarde van het te beschermen goed veranderen onder invloed van economische en demografische ontwikkelingen. Ook water en bodem veranderen in de loop van de tijd; de zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Door de klimaatverandering wordt het warmer, zullen rivierafvoeren en regenval grotere extremen vertonen en komen er meer droge periodes.

Het Deltaprogramma is het nationale programma waarin Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen samenwerken om Nederland veilig en aantrekkelijk te houden, te beschermen tegen hoogwater en optimaal om te gaan met het beschikbare zoetwater.

Het Deltaprogramma heeft als doel ons land nu en in de toekomst te beschermen tegen hoogwater en – met het oog op het veranderende klimaat – klimaatbestendig en waterrobuust in te richten. Ook voorziet het programma in het op orde houden van de zoetwatervoorziening.

Mijlpalen en resultaten 2023

Hieronder wordt ingegaan op de mijlpalen in het lopende programma. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt welke projecten in 2023 zijn opgeleverd en bij welke projecten de uitvoering in 2023 is gestart.

Zoetwater

Het Deltaprogramma Zoetwater werkte in 2023 aan de realisatie van maatregelen om Nederland weerbaar te maken tegen droogte in 2050. Meeste maatregelen zijn in uitvoering en dus niet hier als behaalde mijlpaal te noemen. In 2023 is fase C van het project Kleinschalige wateraanvoer West Nederland afgerond. De uitvoering van de vierde en laatste deel is dit jaar begonnen. De versterking van de Friese IJsselmeerkust n.a.v. het aanpassen van het peilbeheer van het IJsselmeer is, na vele vertragingen, ook dit jaar begonnen. De proeven voor het vasthouden van zoetwater in de Zeeuwse ondergrond en in Texel hebben ook positieven resultaten geleverd waardoor uitrol van de maatregelen nu verder kan. Dit geldt ook voor het maken van drinkwater uit braakwater (proef Dunea). De zoetwaterberging in Landgoed Het Medler in de Achterhoek is met succes afgerond en heeft dit jaar zijn waarde getoond.

Exploitatie, onderhoud en vernieuwing

Voor het exploitatie, onderhoud en vernieuwing zijn afspraken over prestaties gemaakt voor het watermanagement en beheer en onderhoud, waaronder kustlijnhandhaving met zandsuppleties, stormvloedkeringen, peil- en hoogwaterbeheersing. Deze afspraken over prestaties zijn nader toegelicht in artikel 3 Exploitatie, Onderhoud en Vernieuwing van het Deltafonds.

Voor een nadere toelichting op de stand van zaken van exploitatie, onderhoud en vernieuwing wordt verwezen naar bijlage 1 Instandhouding van deze jaarverantwoording. In 2023 heeft IenW onder meer de volgende activiteiten in het kader van exploitaie, onderhoud en vernieuwing uitgevoerd

Tabel 1 Activiteiten Exploitatie, onderhoud en vernieuwing

Netwerk

 

Project

Hoofdwatersystemen

Zandsuppleties basiskustlijn

 

Planfase Maas: vervanging, bediening en besturing

 
 

Planfase vervanging Sifons en Duikers onder de Brabantse kanalen

 
 

Planfase renovatie gemaal Heumen

 
 

Planfase IJmuiden

 
 

Planfase Objecten IJsselmeergebied

Aanleg

In 2023 is voortvarend gewerkt aan het verbeteren van de waterveiligheid, onder andere door het uitvoeren van het tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma, het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma en Maaswerken. Hieronder volgen de mijlpalen die IenW bij deze programma’s in 2023 heeft behaald:

Tabel 2 Mijlpalen Aanleg

Programma

Mijlpaal

 

Project

HWBP

Start realisatie

Salmsteke (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden)

 

Katwoude 11a en 12a (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

 

Stadsdijken Zwolle (Waterschap Drents Overijsselse Delta)

 

Belfeld (Waterschap Limburg)

 

Lauwersmeer – Vierhuizergat (Waterschap Noorderzijlvest)

 

Sint Annaland (Waterschap Scheldestromen)

Oplevering

Aanpak Kunstwerken (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

  

Beesel (Waterschap Limburg)

  

Heel (Waterschap Limburg)

  

IJsselpaviljoen Zutphen (Waterschap Rijn en IJssel)

  

Wolferen – Sprok De Stelt (Waterschap Rivierenland)

  

Apeldoorns kanaal (Waterschap Vallei en Veluwe)

  

Eemdijk – Spakenburg (deel Westdijk) (Waterschap Vallei en Veluwe)

Licence