Base description which applies to whole site

Bijlage 2.4 Door bewindslieden gedane toezeggingen die nog openstaan

Tabel 186 Door bewindslieden gedane toezeggingen die nog openstaan

Omschrijving

Vindplaats

Voortgangsinformatie parlement

MVenJ heeft toegezegd de bepaling die de mogelijkheid biedt tot het opheffen van het college van afgevaardigden te schrappen, als na de evaluatie de waarde van het voortbestaan is gebleken. (T01567)

Parlementaire Agenda punt [03-07-2012] - Gezamelijke behandeling 30 880 Politiewet/32822 Invoerings- en aanpassingswet Politiewet + 32 891 Wet Herziening Gerechtelijke Kaart

De minister informeert de Kamer hierover bij de brief over de benoemingen in het najaar van 2023.

MVenJ heeft toegezegd dat na de herziening van het Wetboek van Strafvordering het Wetboek van Strafrecht zal worden bezien op de aanwezigheid van obsolete bepalingen.

Parlementaire Agenda punt [26-06-2013] - Wetgevingsoverleg Jaarverslag ministerie van Veiligheid en Justitie 2012 en Slotwet 2012

Hierover zal de Kamer na de voltooiing van de herziening van het Wetboek van Strafvordering nader worden geinformeerd.

MVenJ heeft toegezegd de Tweede Kamer te informeren afhandeling Kowsoleea-zaak

Parlementaire Agenda punt [04-07-2013] - Plenair debat 33 352 Wijziging W.v.Sr. en de Wegenveerkeerswet 1994 i.v.m. de verbetering van de aanpak van fraude met identiteitsbewijzen en wijziging W.v.Sv., De Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen en de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden in verband met de verbetering van de regeling van de identiteitsvaststelling van verdachten en veroordeelden

De zaak Kowsoleea betreft een langlopend (civiel) juridisch conflict. Op 10 maart 2023 is een stuitingsbrief ontvangen. Vanwege deze brief is van verjaring nog geen sprake, zij het dat een deel van de vordering al eerder verjaard was. Uitgaande van de stuitingsbrief van 10 maart 2023 zou de vordering op 10 mei 2028 verjaren (behoudens hernieuwde stuiting). Na verjaring van de zaak zal de Kamer worden geïnformeerd.

MVenJ heeft toegezegd de ontwikkeling van het aantal IVS-en mee te nemen in het kader van de evaluatie van de (wet) raadsman bij het politieverhoor.

Parlementaire Agenda punt [19-04-2016] - GOEDGEKEURD> 2e Mondelinge vraag van het lid VAN TONGEREN (GroenLinks) aan de minister van Veiligheid en Justitie over oplopende schadevergoedingen voor onterechte detentie (Volkskrant, 18 april 2016)

Op 12 juli 2021 heeft de MRb de tweede en meest recente WODC-monitor aangeboden aan de Tweede Kamer. De uitkomsten van deze monitor zijn besproken met de Nederlandse Orde van Advocaten. Uit deze monitor komt als belangrijkste aandachtspunt naar voren dat de vergoedingen voor verhoorbijstand mogelijk niet in alle gevallen toereikend zijn. Op dit punt is een afzonderlijk beleidstraject opgestart. In de voortgangsrapportage stelselvernieuwing rechtsbijstand uit juli 2023 is aan de Kamer gemeld dat de monitor - mede - heeft geleid tot aanpassing van het beleid inzake vergoedingen voor rechtsbijstand tijdens (vervolg)verhoren. Op dit moment wordt een AMvB-traject doorlopen om dit nieuwe beleid te verankeren in de betreffende regelgeving.

MVenJ heeft toegezegd de Kamer te informeren over de Zelhem-casus en daarbij de Kamervragen over dit onderwerp mee te nemen

Parlementaire Agenda punt [22-06-2016] - Algemeen Overleg Strafrechtelijke onderwerpen

Op 27 juni is in antwoord op vragen van het lid Van Toorenburg de toezegging gespecificeerd (de Tweede Kamer wordt zo spoedig mogelijk zodra de stand van het strafrechtelijk onderzoek dat toelaat geïnformeerd, waarbij de beantwoording van de vragen van het lid Van Toorenburg wordt betrokken).

MVenJ heeft toegezegd dat de implementatiewetgeving voor de EU-richtlijn minimumnormen slachtoffers in 2019 zal worden geevalueerd.

Uitgaande brief [28-10-2016] - TK Meerjarenagenda slachtofferbeleid

De Kamer zal middels de voortgangsbrief slachtofferbeleid worden geïnformeerd. (Q1/Q2)

MVenJ zegt toe bij de wetsevaluatie (amendement 34 518, 11) aandacht te besteden aan mogelijke onnodige juridisering.

Parlementaire Agenda punt [10-05-2017] - Plenair debat 34 518 (Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het clausuleren van het recht op contact of omgang na partnerdoding)

De Kamer ontvangt eind maart 2024 een verzamelbrief waarin deze toezegging wordt meegenomen.

MVenJ zegt de Kamer toe de wet 5 jaar na haar inwerkingtreding te evalueren en daarbij te betrekken 1. de premiestijging van de WA-verzekering t.g.v. de wetswijziging 2. of het passend is om in uitzonderlijke gevallen hogere bedragen voor affectieschade toe te kennen, dan nu voorzien.

Parlementaire Agenda punt [20-04-2017] - Plenair debat 34 257 Wijziging van onder andere het Burgerlijk Wetboek teneinde de vergoeding van affectieschade mogelijk te maken en het verhaal daarvan alsmede het verhaal van verplaatste schade door derden in het strafproces te bevorderen

Conform toezegging zal deze wet geëvalueerd worden 5 jaar na de inwerkingtreding (1/1/2019).

De Minister van Veiligheid en Justitie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Hoekstra (CDA), toe dat hij de bevoegdheid tot insluitingsfouillering zal monitoren en afhankelijk van de aantallen ook evalueren.

Parlementaire Agenda punt [13-05-2014] - Plenaire behandeling van het wetsvoorstel 33 112 Verruiming fouilleerbevoegdheden

Getalsmatige informatie is opgehaald en wordt nu verwerkt in een brief. Binnenkort wordt u geïnformeerd.

MRb zegt de Kamer toe in de uitwerking van de resultaten van de commissie Van der Meer, de bijzonder curator mee te nemen

Parlementaire Agenda punt [04-12-2017] - Wetgevingsoverleg Jeugdzorg en aanverwante zaken van de begrotingen VWS/VenJ

In verband met versnelde inwerkingtreding Wsnp wetswijziging en wat volgt uit de versnelde inwerkingtreding, wordt de Kamer eind 2023 geïnformeerd.

Mrb zegt de Kamer toe bij de evaluatie van de Wfz in ieder geval in te gaan op: - de effectiviteit en mogelijke neveneffecten van de regeling weigerende observandi en - de behandeling van verzoeken om een machtiging onder die regeling door de penitentiaire kamer

Plenaire Behandeling Wet Forensische Zorg EK. d.d. 15 en 16 januari 2018

eze toezegging wordt meegenomen bij de evaluatie van de Wfz, drie jaar na inwerkingtreding. Inwerkingtreding vindt gedeeltelijk plaats op 1-1-2019 en gedeeltelijk op 1-1-2020. De Kamer wordt na de evaluatie van de Wfz in 2024 geïnformeerd.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Bikker en Strik, toe het gebruik en de effectiviteit van de regeling voor weigerende observandi, inclusief de jurisprudentie daaromtrent en de behandeling door de penitentiaire kamer, te evalueren. In aanloop naar de evaluatie van de wet zullen een of twee veelbelovende alternatieve of aanpalende maatregelen worden uitgewerkt, zodat bij de wetsevaluatie een integrale discussie kan worden gevoerd Toezegging Evaluatie Wfz (32398) (T02559)

Parlementaire Agenda punt [15-01-2018] - Gezamenlijke Plenaire behandeling van de wetsvoorstellen 32 399, 31 996, 32 398

Deze toezegging wordt meegenomen bij de evaluatie van de Wfz, drie jaar na inwerkingtreding. De inwerkingtreding vindt gedeeltelijk op 1-1-2019 en gedeeltelijk 1-1-2020 plaats. De Kamer wordt in 2024 (na de evaluatie)geïnformeerd.

De Minister van Justitie en Veiligheid zegt, naar aanleiding van de vragen van de leden Duthler (VVD) en Postema (PvdA), toe de Kamer tijdig te informe-ren wanneer zich de situatie gaat voordoen dat er een voorstel tot uitbreiding van het mandaat van het EOM op de JBZ-agenda gaat komen (33.709) (T02568)

Parlementaire Agenda punt [03-04-2018] - Plenair debat over de voorgenomen deelname van Nederland aan het EOM (Europees Openbaar Ministerie)

De Eerste Kamer is onder meer door middel van een BNC-fiche op 19 oktober 2018 ( 22 112, 2707) geïnformeerd over de Mededeling van de Commissie met betrekking tot de mogelijke uitbreiding van het mandaat van het EOM. Op dit moment valt er geen nieuwe ontwikkelingen te melden.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Andriessen (D66), Bikker (ChristenUnie) en Wezel (SP), toe dat hij zal verkennen welke behoefte er bestaat bij andere gerechten, zoals de maritieme kamer bij de rechtbank Rotterdam en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, om volledig Engelstalige procedures te hanteren.T02672

Parlementaire Agenda punt [04-12-2018] ‒ 1e termijn Kamer> Plenair debat Wetsvoorstel 34761 Engelstalige Rechtspraak Internationale handelskamers Rechtbank en Gerechtshof Amsterdam

Wordt meegenomen in het kader van de evaluatie van de wet Engelstalige Rechtspraak Internationale handelskamers Rechtbank en Gerechtshof Amsterdam die medio 2024 zal plaatsvinden.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Andriessen (D66), Duthler (VVD) en Lokin-Sassen (CDA), toe dat financiële meevallers bij de rechtspraak door het NCC(A) besteed zullen worden aan een eventuele verlaging van de griffierechten of aan de rechtspraak, en niet ten bate komen van de Justitie-begroting.

Parlementaire Agenda punt [04-12-2018] ‒ 1e termijn Kamer> Plenair debat Wetsvoorstel 34761 Engelstalige Rechtspraak Internationale handelskamers Rechtbank en Gerechtshof Amsterdam

Kamer zal worden geïnformeerd bij de evaluatie van de wet Engelstalige Rechtspraak Internationale handelskamers Rechtbank en Gerechtshof Amsterdam die medio 2024 zal plaatsvinden.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Duthler (VVD), toe dat hij over vijf jaar de werking van de wet NCC zal evalueren. Daarbij zal de differentiatie van griffierechten worden meegenomen.

Parlementaire Agenda punt [04-12-2018] ‒ 1e termijn Kamer> Plenair debat Wetsvoorstel 34761 Engelstalige Rechtspraak Internationale handelskamers Rechtbank en Gerechtshof Amsterdam

Evaluatie medio 2024.

De MJenV heeft toegezegd de Kamer te informeren over de editie van de lange termijn monitor Raadsman bij politieverhoor. De minister heeft toegezegd dat deze in 2020 aan de TK zal worden gestuurd, zo mogelijk al in de eerste helft van 2020.

Parlementaire Agenda punt [17-04-2019] - Algemeen Overleg Strafrechtelijke Onderwerpen

Op 12 juli 2021 heeft de MRb de tweede en meest recente WODC-monitor aangeboden aan de Tweede Kamer. De uitkomsten van deze monitor zijn besproken met de Nederlandse Orde van Advocaten. Uit deze monitor komt als belangrijkste aandachtspunt naar voren dat de vergoedingen voor verhoorbijstand mogelijk niet in alle gevallen toereikend zijn. Op dit punt is een afzonderlijk beleidstraject opgestart. In de voortgangsrapportage stelselvernieuwing rechtsbijstand uit juli 2023 is aan de Kamer gemeld dat de monitor - mede - heeft geleid tot aanpassing van het beleid inzake vergoedingen voor rechtsbijstand tijdens (vervolg)verhoren. Op dit moment wordt een AMvB-traject doorlopen om dit nieuwe beleid te verankeren in de betreffende regelgeving.

De minister van J&V zegt toe een overzicht van de additioneel in private en politielabs uit te voeren forensische onderzoeken aan de Kamer te sturen

Parlementaire Agenda punt [31-10-2019] - Algemeen Overleg Forensisch onderzoek

Het onderwerp van deze brief hangt samen met het uitvoeren van de visie op forensisch onderzoek uit 2018. Vanuit de ondermijningsmiddelen is daar geld voor beschikbaar in een reeks die oploopt tot 30 miljoen euro in 2025. Zodra het eindbeeld daarvan helder is, in de loop van 2024, kan de Kamer worden geïnformeerd welke forensisch werkzaamheden in de toekomst door private en politielabs worden gedaan en wat de betrokkenheid van het NFI daarbij is.

SJenV zegt in AO 7/11-2019 toe de Kamer na afloop van de pilot LVV te informeren.

Parlementaire Agenda punt [07-11-2019] - AO Vreemdelingen- en asielbeleid

De Kamer wordt naar verwachting in Q3 2024 geïnformeerd

MRB zegt de Kamer toe dat de hoogte van de eigen bijdrage niet de sluitpost zal worden bij de herziening van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand. Als er tegenvallers zijn op andere terreinen zal de eigen bijdrage niet telkens opgehoogd moeten worden

Parlementaire Agenda punt [07-11-2019] - gesubsidieerde rechtsbijstand

Deze toezegging heeft de doorlopend aandacht van het programma Stelselvernieuwing Rechtsbijstand.

De evaluatie van het nieuwe screeningsinstrumentarium komt periodiek terug in het Halfjaarbericht. Er zullen ook audits en steekproeven komen. De MJenV komt in de toekomst in een brief daar op terug.

Parlementaire Agenda punt [27-01-2020] - Wetgevingsoverleg 35 170 Screening ambtenaren van politie en politie-externen + 35 065 Wijzigingswet meldkamers

De wet is per 1 januari 2023 in werking getreden en wordt geëvalueerd binnen 5 jaar na inwerkingtreding. De evaluatie ziet op de doeltreffendheid en de effecten van de wet in de praktijk.

SJenV zegt toe te trachten met de Kamer na het meireces 2020 de resultaten te delen van de resultaten van de pilot versnellen Nigeriaanse asielzaken en mogelijk af te zien van de Dublinclaim

Uitgaande brief [10-03-2020] - TK Schriftelijke reactie op resterende vragen gesteld tijdens het AO Vreemdelingen- en asielbeleid d.d. 13 februari 2020

De feitelijke start van de pilot heeft als gevolg van de Corona maatregelen nog niet kunnen plaatsvinden i.v.m. het opschorten van het asiel- en terugkeerproces. Het asielproces is inmiddels weer opgestart, tweemaandelijks wordt bezien of de pilot alsnog kan starten

MJenV zegt toe in de tweede helft van het volgende jaar antwoord te zullen geven op de vraag of de bestuurlijke aanpak van providers, die niet zorgen voor het verwijderen van antisemitische content of andere hate speech, waardoor een centrale autoriteit een boete oplegt krijgen, werkt.

Parlementaire Agenda punt [01-07-2020] - Initiatiefnota «Over een effectievere aanpak van antisemitisme»

Bezien wordt of de bestuursrechtelijke aanpak van OKM en TOI effect sorteert en of het aanbeveling verdient om deze aanpak ook uit te breiden naar andere vormen van illegale content. In juni 2022 is een bestuursrechtelijke autoriteit opgeleverd, die momenteel verder wordt ingericht. De eerste serieuze evaluatie zal niet eerder dan in 2025 geëffectueerd kunnen worden.

SJenV zegt in uitgaande brief 1/7-2020 toe de Kamer voor de begrotingsbehandeling te informeren over aanscherping van het openbare ordebeleid

Uitgaande brief [01-07-2020] - TK Toezegging inzake mogelijke juridische belemmeringen intrekken verblijfsvergunning

De Kamer wordt naar verwachting in maart 2024 geïnformeerd

SJenV zegt de Kamer in debat op 23/6-2020 , naar aanleiding van vragen van de leden van Doornhof (CDA), Karimi (GroenLinks), Kox (SP), Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Van Rooijen (50PLUS), toe het voorstel voor Rijkswet inperking gevolgen Brexit, zodra aangenomen, te contrasigneren en zal de wet in werking laten treden zodra blijkt dat het terugtredingsakkoord de rechten van de Nederlanders in het VK niet voldoende waarborgt, en zal zodra een motie in de Tweede Kamer wordt aangenomen over de inwerkingtreding hier snel en zorgvuldig over oordelen. (T02983)

Parlementaire Agenda punt [23-06-2020] - Plenair debat iz Voorstel van Rijkswet van de leden Sjoerdsma, Asscher, Van Otterloo, Van Wijngaarden en Van Ojik houdende regels inzake het creëren van tijdelijke uitzonderingen op de Rijkswet op het Nederlanderschap (Rijkswet

De positie van Nederlandse burgers in het VK heeft de blijvende en prioritaire aandacht van het kabinet. De verblijfsrechten van Nederlandse burgers die voor 1 januari 2021 al in het VK woonden, blijven beschermd op basis van het burgerrechtengedeelte van het Terugtrekkingsakkoord. Het kabinet is niet bekend met systematische problemen waardoor Nederlandse burgers hun verblijfsvergunning dreigen te verliezen of op andere manier in de problemen zijn gekomen door de terugtrekking van het VK uit de EU. De Nederlandse ambassade in Londen ontvangt met enige regelmaat signalen die aanleiding vormen om de situatie nauwgezet te monitoren en met de Britse autoriteiten in gesprek te blijven. Het kabinet monitort tevens samen met de Commissie of de afspraken uit het burgerrechtengedeelte van het Terugtrekkingsakkoord door het VK worden nagekomen. Het kabinet heeft het vertrouwen en de positieve ervaring dat eventuele (systematische) problemen adequaat en snel kunnen worden opgelost. Het kabinet ziet dan ook geen aanleiding om de Rijkswet inperking gevolgen Brexit in werking te laten treden.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Rooijen (50PLUS), toe te kijken of er, naast de huidige informatievoorzieningen, er nog andere mogelijkheden zijn om met name kwetsbare groepen, zoals ouderen, voor te lichten over het voorstel voor Rijkswet inperking gevolgen Brexit (T02984)

Parlementaire Agenda punt [23-06-2020] - Plenair debat iz Voorstel van Rijkswet van de leden Sjoerdsma, Asscher, Van Otterloo, Van Wijngaarden en Van Ojik houdende regels inzake het creëren van tijdelijke uitzonderingen op de Rijkswet op het Nederlanderschap (Rijkswet

De positie van Nederlandse burgers in het VK heeft de blijvende en prioritaire aandacht van het kabinet. De verblijfsrechten van Nederlandse burgers die voor 1 januari 2021 al in het VK woonden, blijven beschermd op basis van het burgerrechtengedeelte van het Terugtrekkingsakkoord. Het kabinet is niet bekend met systematische problemen waardoor Nederlandse burgers hun verblijfsvergunning dreigen te verliezen of op andere manier in de problemen zijn gekomen door de terugtrekking van het VK uit de EU. De Nederlandse ambassade in Londen ontvangt met enige regelmaat signalen die aanleiding vormen om de situatie nauwgezet te monitoren en met de Britse autoriteiten in gesprek te blijven. Het kabinet monitort tevens samen met de Commissie of de afspraken uit het burgerrechtengedeelte van het Terugtrekkingsakkoord door het VK worden nagekomen. Het kabinet heeft het vertrouwen en de positieve ervaring dat eventuele (systematische) problemen adequaat en snel kunnen worden opgelost. Het kabinet ziet dan ook geen aanleiding om de Rijkswet inperking gevolgen Brexit in werking te laten treden.

MRb zegt de Kamer toe bij de evaluatie van doeltreffendheid en de effect van het tegengaan van huwelijkse gevangenschap ook de positie van kinderen mee te nemen

Parlementaire Agenda punt [09-11-2020] - Wetgevingsoverleg Tegengaan huwelijkse gevangenschap en enige andere onderwerpen (35348)

Deze toezegging wordt betrokken bij de evaluatie die binnen vijf jaar na inwerkingtreding van de wet aan de Tweede Kamer wordt verzonden.

MRb zegt de Kamer toe dat 128, lid 6 Wet op de rechterlijke organisatie naar analogie zal worden toegepast als het gaat om aanwijzingen richting het Openbaar Ministerie bij een verbodsverzoek in civielrechtelijke zin (toepassing artikel 2:20 BW).

Parlementaire Agenda punt [05-10-2020] - Wetgevingsoverleg inbreng verslag Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek ter verruimingvan de mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen (35366)

Dit is een motie voor het geval de MJenV diens bevoegdheid inzet om het Openbaar Ministerie een aanwijzing te geven op basis van de Wet op de rechterlijke organisatie. Dus een motie over een situatie die zich nog niet heeft voorgedaan.

SJenV zegt de Eerste Kamer een afschrift toe van haar brief aan de Tweede Kamer inzake eventuele aanscherming van het beleid rondom het intrekken en verlenen van verblijfsvergunningen (35.210 VI) (T02992)

Uitgaande brief [26-10-2020] - Antwoorden vragen inzake mogelijke juridische belemmeringen bij intrekken verblijfsvergunning

Conceptbrief wordt opgesteld, de Kamers worden naar verwachting in maart 2024 geïnformeerd

De MRb zegt toe het specifieke punt van de veroordeelde mensen in DJI echt specifiek mee te nemen in de evaluatie (De ggz-wetgeving bevat ook evaluatiebepalingen).

Parlementaire Agenda punt [10-12-2020] - Notaoverleg Gevangeniswezen en tbs

Deze toezegging wordt meegenomen bij de evaluatie van de Wfz. De evaluatie vindt binnen 5 jaar en na 10 jaar plaats. De Kamer wordt tzt (2024) geïnformeerd.

T03282 - De MRb zegt de Eerste Kamer toe dat er in het traject omtrent de modernisering van het Wetboek van Strafvordering wordt meegenomen of er in plaats van een limitatieve opsomming met betrekking tot de spreekgerechtigden op een zitting, kan worden volstaan met een algemeen materieel criterium. Dit criterium moet passend zijn binnen het kader van EU-regelgeving.

Parlementaire Agenda punt [13-04-2021] - Wijziging van het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht in verband met de nadere versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces (Wet uitbreiding slachtofferrechten) 35349

Dit punt wordt meegenomen in het traject v.d. modernisering van het Wetboek van Strafvordering.

De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid De Boer (GroenLinks), toe ervoor te zorgen dat slachtoffers en nabestaanden op de hoogte zijn van zittingen met spreekrecht. (T03283).

Parlementaire Agenda punt [13-04-2021] - Wijziging van het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht in verband met de nadere versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces (Wet uitbreiding slachtofferrechten) 35349

Over de stand van zaken rondom deze toezegging zijn zowel de Eerste als de Tweede Kamer geïnformeerd middels de brief ‘Invoeringstoets Wet Straffen en Beschermen’ d.d. 26 oktober 2023.

De MRb zegt de Eerste Kamer toe dat er een evaluatie van de Wet uitbreiding slachtofferrechten wordt gehouden waarin er onder andere kostenaspecten van de wet aan de orde zullen komen.

Parlementaire Agenda punt [13-04-2021] - Wijziging van het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht in verband met de nadere versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces (Wet uitbreiding slachtofferrechten) 35349

Twee jaar na de inwerkingtreding van de wet. Wordt verwacht in 2025.

MRb zegt een Kamerbrief toe na afloop van de gerechtelijke procedures AP (Ellian).

Parlementaire Agenda punt [20-05-2021] - Algemeen Overleg bescherming persoonsgegevens

De gerechtelijke procedures van VoetbalTV (hoger beroep) is afgerond, maar die van de KNLTB is nog niet afgerond. Bij de laatste zaak zijn prejudiciele vragen gesteld aan het HvJEU. De uitkomst van die procedure moet worden afgewacht voor de Kamer kan worden geïnformeerd.

T03290 - MRb zegt de EK toe om, mocht het initiatiefvoorstel Kuiken uiteindelijk niet kunnen rekenen op een meerderheid in de EK, met de RvdR en het OM in overleg te gaan over een mogelijke versnelling van de nieuwe 2:20-procedure.

Parlementaire Agenda punt [15-06-2021] - Wetsvoorstel 35366 Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek ter verruiming van de mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen

De plenaire behandeling in de EK is op verzoek van de initiatiefnemers is aangehouden

SJenV zegt toe te (laten) onderzoeken in hoeverre het mogelijk is de kwantitatieve inzet van lichtere toezichtmaatregelen te meten.

Uitgaande brief [08-07-2021] - TK Beleidsreactie ACVZ-advies Samen werken aan terugkeer

De Kamer wordt naar verwachting voor het zomerreces geïnformeerd

MJenV zegt de Kamer toe na inwerkingtreding in het regulier overleg met de rechtspraak de publicatie van uitspraken van de RC’s in overweging te geven. De EK wordt daarover geïnformeerd)

Parlementaire Agenda punt [23-03-2021] - Plenaire behandeling Initiatiefvoorstel 35 296 Wet handhaving kraakverbod (Voorstel van wet van de leden Koerhuis en Van Toorenburg tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering in verband met het wijzigen van de rechterlijke procedure voor de beoordeling van de rechtmatige binnentreding van een woning of lokaal met als doel het verwijderen van personen alsmede voorwerpen die daar worden aangetroffen)

Een deel van de uitspraken van rechter-commissarissen inzake de ontruiming van kraakpanden wordt inmiddels op rechtspraak.nl gepubliceerd.

De MJenV zegt toe dat twee jaar na inwerkingtreding de wet wordt geëvalueerd.

Parlementaire Agenda punt [23-03-2021] - Plenaire behandeling Initiatiefvoorstel 35 296 Wet handhaving kraakverbod (Voorstel van wet van de leden Koerhuis en Van Toorenburg tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering in verband met het wijzigen van de rechterlijke procedure voor de beoordeling van de rechtmatige binnentreding van een woning of lokaal met als doel het verwijderen van personen alsmede voorwerpen die daar worden aangetroffen)

Het WODC heeft de taak op zich genomen om een monitoringmechanisme op te zetten, teneinde de evaluatie na twee jaar (na 1 juli 2024, aangezien de wet per 1 juli 2022 in werking is getreden) te vergemakkelijken. De nulmeting, die op de situatie voorafgaand aan de inwerkingtreding ziet, wordt is in 2023 opgeleverd. Momenteel wordt de voorziene tussenmeting uitgevoerd.

MJenV zegt toe dat de uitkomsten van het onderzoek dat in 2022 zal worden uitgevoerd door de Politieacademie naar de bekendheid van het Handelingskader gerapporteerd zullen worden aan de Kamer. Verder wordt hier jaarlijks een update van verstrekt aan de Kamer

Parlementaire Agenda punt [09-09-2021] - Dertigledendebat over etnisch profileren door de politie

Uw Kamer is in het Tweede Halfjaarbericht Politie 2023 geïnformeerd over de uitkomsten van het herhalingsonderzoek bekendheid Handelingskader Professioneel Controleren. In het Tweede Halfjaarbericht Politie 2024 wordt een jaarlijkse update gegeven.

MRb zegt de Kamer toe dat bij de evaluatie van de wet zal worden gekeken of een betere afspiegeling van vrouwen in raden van commissarissen doorwerkt in een betere afspiegeling van vrouwen in raden van bestuur.

Parlementaire Agenda punt [14-09-2021] - Plenaire behandeling 35628 Evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen in bestuur en raad van commissarissen + MinOCW

Aan deze toezegging zal uitvoering worden gegeven bij de evaluatie van de wet, vijf jaar na inwerkingtreding. De wet is op 1 januari 2022 inwerking getreden. De evaluatie vindt plaats in 2027.

T03279 - De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe, naar aanleiding van een opmerking van het lid Frentrop (FVD), om het aantal keren dat de bedenktijd wordt ingeroepen uiteindelijk ook te betrekken bij de tussentijdse evaluatie.

Parlementaire Agenda punt [16-03-2021] - Plenaire behandeling Wetsvoorstel Inroepen bedenktijd door bestuur van beursvennootschap (35367)

Dit wordt betrokken bij de tussentijdse evaluatie.

De MJenV zegt toe om in het vervolgonderzoek van het WODC naar high impact crimes de volgende twee elementen mee te nemen: 1. inzicht in waarom delinquenten zich op een bepaalde manier ontwikkelen en daarbij aandacht te hebben voor sociaaleconomische en demografische kenmerken en 2. de kwalitatieve component.

Parlementaire Agenda punt [01-12-2021] - Commissiedebat Criminaliteitsbestrijding

Het onderzoek is recent gepubliceerd. De beleidsreactie zal zo spoedig mogelijk aan de Kamer gestuurd worden (Q1 of Q2).

MRB zegt de Kamer toe om, als daar behoefte aan bestaat, een gesprek aan te gaan met de Friese rechtbanktolk die zijn werkzaamheden is gestopt

Parlementaire Agenda punt [30-09-2021] - Commissiedebat Rechtspraak

De betreffende Friese tolk is tevens de voorzitter van een van de acht beroepsorganisaties waar het departement minimaal 2x per jaar mee spreekt. Op 20 januari 2023 en 21 september 2023 is (ambtelijk) met alle deelnemers uit de keten gesproken bij de Dag van de Tolkdienstverlening. Dit is als positief ervaren en zal in 2024 gecontinueerd worden.

MRB zegt de Kamer toe om in het najaar van 2022 een brief te sturen over benoemingen bij de rechtspraak.

Parlementaire Agenda punt [30-09-2021] - Commissiedebat Rechtspraak

De evaluatie van benoemingen van gerechtsbestuurders is eind 2023 afgerond. De resultaten komen, na analyse en vaststelling daarvan door de rechtspraak, begin 2024 beschikbaar. De minister informeert de TK hierover in het voorjaar van 2024.

MRb zegt de Kamer toe - de gevolgen van de updateverplichting voor de administratieve lastendruk voor ondernemers zorgvuldig te monitoren; - in de uitwerking hiervan mee te nemen dat kleine(re) ondernemers informatie en ook ondersteuning nodig hebben, i.h.b. t.a.v. verhouding t.o.v. fabrikanten/leveranciers; - een evaluatie van de wet (en met de Tweede Kamer overleggen over de evaluatiecriteria)

Parlementaire Agenda punt [26-01-2022] - Implementatiewet richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud (35 734)

In behandeling, EZK voortouw.

De minister stuurt voor het einde van dit jaar de opties van het waarschuwings-alarmsysteem naar de Kamer en het plan zelf medio 2023.

Commissiedebat Taakdifferentiatie Brandweer en Crisisbeheersing 24/3

In de brief van 7 december 2023 (Ontwikkelingen meldkamer- en alerteringsdomein) is de Kamer geïnformeerd over de voortgang op het dossier WAS. De minister is voornemens de Kamer, conform de motie Wolbert, over het voorgenomen besluit te informeren.

MRb zegt de Kamer toe medio 2024 te komen met concrete resultaten over het expertiment, het digiplein, en professionalisering op het gebied van relatie- en scheidingsproblematiek

Parlementaire Agenda punt [24-03-2022] - Commissiedebat Personen- en familierecht

De Kamer ontvangt eind maart 2024 een verzamelbrief waarin deze toezegging wordt meegenomen.

SJenV zegt de Kamer toe de Kamer te informeren wanneer de delta tussen de beschikbare en benodigde plekken klein wordt

Parlementaire Agenda punt [21-04-2022] - Plenair debat over de stand van zaken rond coördinatie van de huisvesting, medische zorg, sociale voorzieningen, onderwijs en verdere integratie van Oekraïense vluchtelingen en de effecten hiervan voor de opvang van andere groepen asielzoekers en statushouders.

Beeld m.b.t. bezetting en capaciteit wordt continu gemonitord. De TK wordt regelmatig geïnformeerd over de stand van zaken.

SJenV zegt de Kamer toe dat vorderen (van leegstaande panden) alleen in noodsituaties aan de orde komt; SJenV zegt de Kamer toe dat hij de Kamer op voorhand informeert wanneer het kabinet over wenst te gaan tot vorderen, tenzij er sprake is van een noodsituatie waardoor dit op voorhand niet mogelijk is. Noodwetgeving zal niet worden ingezet voor niet-Oekraïners

Parlementaire Agenda punt [21-04-2022] - Plenair debat over de stand van zaken rond coördinatie van de huisvesting, medische zorg, sociale voorzieningen, onderwijs en verdere integratie van Oekraïense vluchtelingen en de effecten hiervan voor de opvang van andere groepen asielzoekers en statushouders.

Indien dit aan de orde zou komen, wordt deze toezegging gestand gedaan.

MVenJ zegt de Kamer toe dat er een onderzoek volgt naar het effect van de mogelijkheid van het Openbaar Ministerie om een hogere straf te eisen bij Veilige Publieke Taak-delicten op de strafoplegging door de rechter

Parlementaire Agenda punt [17-02-2022] - Commissiedebat Politie

Het streven van het WODC is dat het onderzoek voor de zomer van 2024 wordt opgeleverd. Vervolgens zal het onderzoek worden gepubliceerd en aan de Kamer worden verzonden.

MVenJ zegt de Kamer toe om voor de zomer schriftelijk terug te komen met een reflectie op de groepsaansprakelijkheid. Hierin worden de gedragsaspecten meegenomen. In dezelfde brief zal ook uiteengezet worden welke effectieve routes er zijn voor het verhalen van schade op daders.

Parlementaire Agenda punt [12-05-2022] - Commissiedebat Jaarwisseling

Over het thema groepsaansprakelijkheid heeft een gesprek plaatsgevonden met het Kamerlid Helder, het openbaar ministerie en het ministerie van Justitie en Veiligheid. De afspraken die daaruit voortkwamen worden nu verder uitgewerkt.

MRb zegt de kamer toe dat er standaard een procesbegeleider komt voor ouders bij een uithuisplaatsing. Dit kan een gedragswetenschapper, mediator of advocaat zijn. De vorm wordt uitgewerkt.

Parlementaire Agenda punt [12-05-2022] - Plenair debat over problemen met uithuisplaatsingen van kinderen + MP

De juridische ondersteuning aan kinderen en ouders bij uithuisplaatsingen wordt beproefd in een pilot kosteloze rechtsbijstand. Deze pilot wordt momenteel gemonitord. De uitkomsten van deze monitoring zullen medio dit jaar met de Kamer gedeeld.

MRb zegt de kamer toe om te bezien of de werkwijze van het Ondersteuningsteam ook voor andere (niet-gedupeerde) ouders met een uithuisplaatsing kan worden ingezet.

Parlementaire Agenda punt [12-05-2022] - Plenair debat over problemen met uithuisplaatsingen van kinderen + MP

De geleerde lessen vanuit het Ondersteuningsteam (OT) worden meegenomen in de uitwerking van de verbetermaatregelen rechtsbescherming. De Kamer zal hierover medio dit jaar geïnformeerd worden wanneer de contouren van het wetsvoorstel verbetering rechtsbescherming met de Kamer gedeeld worden.

MRb zegt de Kamer toe om na te gaan of de besluitvorming over modernisering van het geweldscriterium naar voren kan worden gehaald, om dit waar mogelijk parallel te laten lopen met de inwerkingtreding van de wet seksuele misdrijven

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

Kamer wordt middels de voortgangsbrief slachtofferbeleid (Q1/Q2) geïnformeerd.

MRb zegt toe bij de taakoverdracht naar het CJIB in het eerste kwartaal van 2023 aandacht te hebben voor het verstrekken van een afschrift van het vonnis aan het slachtoffer en zal hier in de voortgangsrapportages op terug komen.

Parlementaire Agenda punt [01-06-2022] - Slachtofferbeleid

Deze toezegging hangt samen met de motie Ellian (33 552, nr. 97) waarover de Kamer wordt geïnformeerd middels de aankomende Voortgangsbrief.

MJenV zegt de Kamer toe de vraag te geleiden over wat er gebeurd is met de geregistreerde meldingen antisemitisme door aan de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB).

Parlementaire Agenda punt [22-06-2022] - Wetgevingsoverleg over het Slotwet en Jaarverslag 2021

De vraag is doorgeleid aan de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB). Naar verwachting zal de vraag in Q4 2023 beantwoord worden.

De MRb zegt de Kamer toe het knelpunt inzake de verstrekking van gegevens door het OM aan Perspectief Herstelbemiddeling nader te onderzoeken en hiervoor in overleg gaat met politie, OM en Perspectief Herstelbemiddeling om te vragen wat er schort en welke afspraken er kunnen worden gemaakt. De uitkomsten worden meegenomen in de brief die vóór de begroting uitgaat.

Parlementaire Agenda punt [22-06-2022] - Commissiedebat Arbitrage, mediation en herstelrecht

Het probleem van de gegevensdeling is nader uitgezocht en de Kamer is hierover geïnformeerd in de Kamerbrief over de evaluatie van het Beleidskader herstelrechtvoorzieningen van 20 december 2023. Aangegeven is in gesprek te blijven met het OM om te bezien of verbeteringen kunnen worden doorgevoerd en ook zal dit, waar mogelijk, worden betrokken bij de uitwerking van de motie Ellian c.s. van 6 juli 2023.

MRb zegt toe in gesprek te gaan met betrokkenen bij binnenlandse afstand en adoptie, zoals Verleden in Zicht, over de aansprakelijkstelling naar aanleiding van de privacyschending bij het onderzoek naar binnenlandse adoptie.

Parlementaire Agenda punt [16-06-2022] - Commissiedebat adoptie

De gesprekken zijn inmiddels afgerond en de Kamer wordt eind maart middels een verzamelbrief geïnformeerd over de uitkomsten.

MVWS zegt de Kamer toe de juridische verkenning in het kader van het strafbaar stellen van matchfixing voor het eind van het jaar (half november 2022) af te ronden. Deze verkenning onderzoekt wat de toegevoegde waarde is van het expliciet (nader) strafbaar stellen van matchfixing.

Matchfixing 29-6-2022

JenV is bezig met de juridische verkenning waaronder de inventarisatie van de internationale ervaringen rondom strafbaarstelling. Over de voortgang van de verkenning wordt de TK uiterlijk Q2 van dit jaar geïnformeerd.

SJenV zegt een beleidsreactie toe op het inspectierapport over de situatie in Ter Apel binnen drie weken na verschijnen van het rapport

Parlementaire Agenda punt [08-09-2022] - Plenair debat over de asielopvang

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 geïnformeerd

MRb zegt de Kamer toe om de uitvoeringsconsequenties van een mogelijkheid van een geslachtsnaamwijziging gedurende een jaar na de geboorte te bespreken met gemeenten en meenemen in het licht van de evaluatie elektronische dienstverlening van de burgerlijke stand in 2023.

Parlementaire Agenda punt [07-09-2022] - Wijziging van enige bepalingen in Boek 1 en Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek en van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek van Bonaire, Sint Eustatius en Saba met betrekking tot de keuze van de geslachtsnaam (introductie gecombineerde geslachtsnaam)) (35 990)

Dit onderwerp wordt betrokken bij de beleidsdoorlichting van het Besluit geslachtsnaamswijziging, waarbij onder meer wordt gekeken naar de gronden en voorwaarden voor naamswijziging.

MRb zegt de Kamer toe de gronden waarop naamswijziging mogelijk is en het proces en de kosten die daaraan verbonden zijn, nader door te lichten ter voorbereiding van een aanpassing van het Besluit geslachtsnaamwijziging.

Parlementaire Agenda punt [07-09-2022] - Wijziging van enige bepalingen in Boek 1 en Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek en van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek van Bonaire, Sint Eustatius en Saba met betrekking tot de keuze van de geslachtsnaam (introductie gecombineerde geslachtsnaam)) (35 990)

De uitkomsten van de beleidsdoorlichting worden uiterlijk medio 2025 verwacht en vervolgens met de Kamer gedeeld.

SJenV zegt toe ernaar te streven het wetsvoorstel ongewenstverklaring voor de begrotingsbehandeling in consultatie te brengen.

Parlementaire Agenda punt [21-09-2022] - Algemene Politieke Beschouwingen

In afwachting van politieke besluitvorming

Er wordt een wetsvoorstel in procedure gebracht over de herbeoordeling van de levenslange gevangenisstraf. (TZ202210-086)

Parlementaire Agenda punt [06-10-2022] - Commissiedebat Juridische beroepen

Gestreefd wordt het wetsvoorstel in Q1 2024 in consultatie te geven (brief van 27 juni 2023, Kamerstukken II 2022/23, 29279, nr. 798).

MJenV zegt de Kamer toe in verzamelbrieven steeds in te gaan op de voortgang van de visie op de politiefunctie (TZ202210-185)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024 geïnformeerd over de voortgang.

MJenV zegt de Kamer toe de samenwerkingsagenda politie en groene boa’s toe te sturen in het voorjaar 2023. (TZ202210-186)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

In samenwerking met de werkgroep wordt op dit moment bezien hoe het best kan worden gekomen tot een governance structuur waar besluiten worden genomen (over o.a. prioritering) en waar afstemming plaatsvindt. In Domein I vindt dit plaats in een regionale driehoek, waar zowel de beide gezagen, de politie en de burgemeester in de rol van boa-werkgever aan tafel zitten. In domein II is geen standaard structuur, daarom wordt gekeken hoe dit het beste kan worden ondervangen. De kamer wordt naar verwachting tussen eind mei en begin juni nader geïnformeerd.

MJenV zegt de Kamer toe periodiek de Kamer een update te geven over de stand van zaken uitvoering moties over de samenwerkingsagenda voor politie en groene boa’s (motie Michon-Derkzen en Mutluer) en bevordering veilig werken boa’s (motie Bisschop en Michon-Derkzen). (TZ202210-187)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

In samenwerking met de werkgroep wordt op dit moment bezien hoe het best kan worden gekomen tot een governance structuur waar besluiten worden genomen (over o.a. prioritering) en waar afstemming plaatsvindt. In Domein I vindt dit plaats in een regionale driehoek, waar zowel de beide gezagen, de politie en de burgemeester in de rol van boa-werkgever aan tafel zitten. In domein II is geen standaard structuur, daarom wordt gekeken hoe dit het beste kan worden ondervangen. De kamer wordt naar verwachting tussen eind mei en begin juni nader geïnformeerd.

MJenV zegt de Kamer toe de AMVB bewapening en uitrusting boa’s in voorhang aan de Kamer te doen toekomen. (TZ202210-187)

Parlementaire Agenda punt [20-10-2022] - Commissiedebat Politie

Zowel het wetsvoorstel als de Amvb zijn ingediend bij de TK en inmiddels behandeld. Er wordt gewerkt aan een reactie op de behandeling van het wetsvoorstel, middels een nota naar aanleiding van het verslag. De Amvb is in consultatie geweest. Er wordt gewerkt aan een reactie op de consultatie, daarna wordt de Amvb in gereedheid gebracht voor verzending naar de Raad van State voor advisering.

SJenV zegt de Kamer een nadere reactie toe op het WODC-Rapport Bijzonder ingewikkeld om aan papieren te komen toe

Uitgaande brief [04-11-2022] - TK Aanbieding eindrapport: “Bijzonder ingewikkeld om aan papieren te komen”

De Kamer wordt naar verwachting voor het zomerreces geïnformeerd

De Minister zegt de Kamer toe een wetsvoorstel te sturen waarmee de bepaling in het erfrecht wordt aangepast dat geen financieel voordeel gehaald mag worden uit een misdrijf. (TZ202211- 084)

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Civiel gerechtelijke onderwerpen (ingekort)

Een Kamerbrief met hoofdlijnen voor voorstel wordt in de tweede helft van 2024 aan TK gestuurd.

De Minister zegt de Kamer toe de Kamer te informeren over het voorstel de competentiegrens voor de kantonrechter te verhogen naar 50.000 euro. (TZ202211- 086)

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Civiel gerechtelijke onderwerpen (ingekort)

Drb is in gesprek met de Raad voor de rechtspraak over de wenselijkheid en haalbaarheid van een verhoging van de competentiegrens van de kantonrechter naar 50.000 euro. Over de uitkomsten daarvan wordt de Kamer rond de zomer 2024 geïnformeerd.

De Minister zegt de Kamer toe de Kamer te informeren over het effectueren van civiele vonnissen naar aanleiding van gesprekken met de KBvG en gaat daarbij ook in op de motie-Van Nispen/Ellian (Kamerstuk 28684, nr. 680). (TZ202211- 087)

Parlementaire Agenda punt [10-11-2022] - Commissiedebat Civiel gerechtelijke onderwerpen (ingekort)

Eind 2023 is de Kamer geïnformeerd, een verdere uitwerking wordt meegenomen in de verkenning naar wijziging in het stelsel van civiele invordering

MJenV zegt toe met een nadere strategie te komen voor de aanpak van online radicalisering met daarbij aandacht voor preventie (TZ202211-243)

Parlementaire Agenda punt [24-11-2022] - MJenV - CD Terrorisme/extremisme

De contourenbrief aanpak online is recent naar de Kamer gegaan. In mei volgt een nadere uitwerking van de aanpak.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zegt namens de minister van Justitie en Veiligheid de Kamer te informeren over de coördinatie op de voortgang van de brief aanpak statelijke dreigingen

Parlementaire Agenda punt [29-11-2022] - GOEDGEKEURD: 2e in RIJ: Mondelinge vraag van - het lid BIKKER (ChristenUnie) aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, bij afwezigheid van de minister, over het bericht ‘Iedereen een noodpakket in huis, adviseert NCTV: ‘Nederland extra kwetsbaar’’ (Ad.nl, 29 november 2022)

De Kamer wordt naar verwachting in 2024 geïnformeerd over een update van de aanpak Statelijke Dreigingen. Daarin zal deze toezegging worden meegenomen.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe de Kamer over drie of zes maanden te informeren over de stand van zaken van de proeftuinen in een rapportage in de richting van uw Kamer.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

De Kamer wordt twee keer per jaar (Q2 en Q4) middels voortgangsrapportages geïnformeerd omtrent de resultaten van de proeftuinen.

De minister voor rechtsbescherming zegt de Kamer toe de komende tijd de resultaten van de proeftuinen goed over het voetlicht te brengen, zodat we ervan leren en zien dat het daadwerkelijk iets verandert in dit land voor de jeugdbeschermingsketen.

Parlementaire Agenda punt [15-09-2022] - Debat systeem van de jeugdbeschermingsketen

De Kamer wordt twee keer per jaar (juni en november 2023) middels voortgangsrapportages geïnformeerd omtrent de resultaten van de proeftuinen.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe om met de evaluatie van de wet KOA te kijken of er aanleiding is om het bedrag in het Verslavingspreventiefonds te vergroten.

Parlementaire Agenda punt [06-10-2022] - Commissiedebat Kansspelen

De Kamer zal hier over geïnformeerd worden bij de evaluatie van de wet Kansspelen op Afstand (KOA) in of na 2024.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe om de kanalisatie van landgebonden poker te monitoren en mee te nemen bij de evaluatie van de Wet koa.

Parlementaire Agenda punt [06-10-2022] - Commissiedebat Kansspelen

De Kamer zal hier over geïnformeerd worden bij de evaluatie van de wet Kansspelen op Afstand (KOA) in of na 2024.

De MRb zegt de Kamer toe in het tweede kwartaal van 2023 een brief te sturen over de vraag of terroristische delicten onder de BIJ-regeling kunnen vallen.

Parlementaire Agenda punt [19-10-2022] - Commissiedebat Gevangeniswezen en tbs

In de 5e Voortgangsbrief Recht doen, kansen bieden is de Kamer geïnformeerd over de vertraging op dit traject. Verwachting is om de Kamer zo spoedig mogelijk hierover te informeren.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe een organogram toe te voegen bij de brief mbt de voortgang integratie NCSC, CSIRT-DSP en DTC.

Parlementaire Agenda punt [15-12-2022] - Commissiedebat Nederlandse Cybersecuritystrategie

Dit organogram volgt met de voortgangsrapportage NLCS in het najaar 2024.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe na de zomer van 2023 het onderzoek van het WODC naar de straftoemeting Veilige Publieke Taak-delicten (VPT) naar de Kamer de sturen.

Parlementaire Agenda punt [22-12-2022] - Tweeminutendebat Politie (CD 22/12)

Het streven van het WODC is dat het onderzoek voor de zomer van 2024 wordt opgeleverd. Vervolgens zal het onderzoek worden gepubliceerd en aan de Kamer worden verzonden.

MRb zegt de Kamer toe dat er een uiteenzetting komt - in een brief aan de TK - over het onderwerp doorverkoop van schulden met winstoogmerk (als verdienmodel): wat is de praktijk en hoe gaan we daarmee om, wat mag wettelijk wel en wat mag wettelijk niet, wat is gemaximeerd, en welke juridische of andere instrumenten er zijn om dit aan te pakken? (Conform motie De Kort cs tijdens SZW-begrotingsbehandeling van 1 december 2022).

Parlementaire Agenda punt [18-01-2023] - Debat 35 915 Wijziging van de Faillissementswet ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen

brief specifiek over BNPL is op 26-10-223 verzonden. Nadere invulling brief zal voor 14-03-2024 naar de TK verzonden worden.

MRb laat naar aanleiding van een vraag over onvindbare veroordeelden de Kamer per brief weten wat de inzet in EU-verband is als het gaat om de 180-dagen en het al dan niet overnemen van straffen van veroordeelden. TZ202302-027

Parlementaire Agenda punt [02-02-2023] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen MJenV+ MRb

Proces loopt nog onduidelijk wanneer de Kamer kan worden geïnformeerd.

MRb zegt de Kamer (het voornemen) een brief toe over de bevindingen en te nemen vervolgstappen Wet Politiegegevens

Parlementaire Agenda punt [02-02-2023] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen MJenV+ MRb

De planning is om het conceptwetsvoorstel na de zomer in consultatie te geven. Naar verwachting kan het wetsvoorstel medio 2025 bij de TK worden ingediend.

MJenV zegt de Kamer toe schriftelijk terug te komen op de oplossing ten aanzien van juridische vraagstukken over het behoud van de vrijwillige brandweer. (TZ202302- 039)

Parlementaire Agenda punt [01-02-2023] - Commissiedebat Brandweer en crisisbeheersing

Deze toezegging is in behandeling genomen. In afstemming met SZW en veiligheidsregio's worden de mogelijkheden nader onderzocht.

MJenV zegt de Kamer toe schriftelijk terug te komen op de door het lid Van Nispen (SP) gestelde vragen over o.a. de cijfers over de afname van brandweerkazernes en de vrijwillige brandweer. Daarbij wordt ingegaan op de cijfers van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers en de problemen zoals die er zijn in de Veiligheidsregio’s Noord-Holland Noord en Zeeland. (TZ202302- 040)

Parlementaire Agenda punt [01-02-2023] - Commissiedebat Brandweer en crisisbeheersing

Deze toezegging is deels beantwoord met de brief van 28 juni 2023, kamerstuknummer 29517-246. In de kamervragen van het lid van Nispen (SP) over ‘het nieuws dat er miljoenen euro’s extra nodig zijn om de brandweer in Noord-Holland Noord overeind te houden’ wordt nader ingegaan op de situatie.

MJenV zegt de Kamer toe extra informatie te versturen betreffende het wetsvoorstel Veiligheidsregio’s, dit kan ook middels een gesprek (TZ202302- 042)

Parlementaire Agenda punt [01-02-2023] - Commissiedebat Brandweer en crisisbeheersing

De Minister van JenV zal de Tweede Kamer voorafgaand aan de consultatie over het wetsvoorstel versterking crisisbeheersing en brandweerzorg (de start daarvan is voorzien in 2024) informeren over de strekking van dit concept wetsvoorstel.

MJenV zegt de Kamer toe schriftelijk terug te komen op de vragen over arbeidsomstandigheden van de brandweerlieden; arbocatalogus en kenniscentrum

Parlementaire Agenda punt [01-02-2023] - Commissiedebat Brandweer en crisisbeheersing

Deze toezegging is in behandeling. Er wordt nog nader overleg gevoerd met sociale partners over de arbo catalogus die in ontwikkeling is. Uw Kamer wordt dit jaar nader geïnformeerd

SJenV zegt toe de Kamer te informeren over hoe het kabinet invulling geeft aan de motie Eerdmans over het optrekken met de Deense regering inzake het verplaatsen van asielopvang en -procedures naar partnerlanden buiten de Unie

Parlementaire Agenda punt [23-02-2023] - Commissiedebat Vreemdelingen- en asielbeleid

Gerapporteerd in de JBZ-verslagen van maart 2023 en oktober 2023. Uitvoering van de motie volgt na aantreding nieuw kabinet

De minister zegt toe uiterlijk begin 2024 een brief over de toekomstscenario's voor de forensische zorg. TZ202302079

Parlementaire Agenda punt [08-02-2023] - Commissiedebat Gevangeniswezen en tbs

De Kamer is in Q1 2024 met de voortgangsbrief Forensische zorg geinformeerd over de toekomstverkenning. Later dit jaar zal de Kamer meegenomen worden in de voortgang hierop.

MJenV zegt de Kamer een evaluatie van de ATKM toe na drie jaar waarbij onder andere wordt gekeken naar de reikwijdte van verwijderingsbevelen en naar de gekozen constructie van de ATKM.

Parlementaire Agenda punt [21-12-2022] - Debat Uitvoeringswet verordening terroristische online-inhoud (36 138)

Op dit moment wordt invulling gegeven aan de ATKM. Zodra de autoriteit operationeel is zal bezien worden hoe en op welke wijze de autoriteit geëvalueerd kan worden, waarbij in ieder geval aandacht zal zijn voor de reikwijdte van de verwijderbevelen en de constructie van de autoriteit.

De Mrb zegt de Kamer toe om de evaluatie van de wet naar voren te halen. In die evaluatie wordt heel specifiek gekeken naar de volgende onderdelen: Hoe Nederland heeft gereageerd op de vangnetnorm. Wat kunnen we daarvan leren? Welke ontwikkelingen zie je in het buitenland?

Parlementaire Agenda punt [14-03-2023] - EK debat over het wetsvoorstel Introductie gecombineerde geslachtsnaam (35990)

De wet is van kracht per 1 januari 2024 en de evaluatie zal starten in 2026.

De minister zegt toe de Tweede Kamer te informeren over de eventueel benodigde maatregelen om, ter uitvoering van de motie Palland c.s., het kunnen spreken van de Friese taal in de Friese gerechten door betrokkenen verder te borgen

Toezegging is gedaan in: Kamerbrief Antwoorden Schriftelijke Overleg Bestuursafspraak Friese taal en cultuur d.d. 21 november 2022 (Kamerstukken II 2022/23, 36200 VII, nr. 115). Verzonden door de minister van BZK.

Op 19 oktober 2023 vond er een schriftelijk overleg plaats over de voortgang van het proces van de Bestjoersöfspraak Fryske Taal en Kultuer (BFTK) 2024-2028. In de beantwoording van de Kamervragen gesteld tijdens dat SO wordt toegelicht hoe uitvoering aan de motie wordt gegeven. De beantwoording wordt binnenkort naar de Kamer gezonden.

De Minister van Justitie & Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Talsma (ChristenUnie), toe dat er ook bij deze verlenging over vijf jaar geëvalueerd zal worden. Hierbij zal worden aangesloten bij de onderwerpen die tijdens de evaluatie van de vorige verlenging aanbod zijn gekomen. Voorts zal er in overleg met het WODC bekeken worden op welke wijze er binnen de evaluatie nog meer aandacht aan het onderwerp rechtsbescherming kan worden besteed. (T03373)

Parlementaire Agenda punt [22-02-2022] - Debat ‒ 35917 - Verlengen werkingsduur Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding

Eind 2023 is een eerste tussenproduct opgeleverd.

De minister van J&V informeert de Kamer per brief voor de zomer over internationale samenwerking inzake spyware.

Parlementaire Agenda punt [30-03-2023] - Commissiedebat Cybercrime

Deze toezegging wordt gestand gedaan via de beleidsreactie op de wetsevaluatie naar het heimelijk en op afstand binnendringen in een geautomatiseerd werk. Met het halfjaarbericht van de politie is aangegeven dat in plaats van voor de zomer de beleidsreactie voor het herfstreces wordt verzonden. Echter is het mogelijk dat de beleidsreactie niet onder een demissionair kabinet wordt verzonden. Dit maakt de einddatum onbekend.

De minister van J&V zal ook ingaan op initiatieven om jeugdigen op het goede pad te houden in het kader van ontwikkelen van inzet online skills (Naar aanleiding van vragen van mw. Mutluer en mw. Kuik en mw. Rajkowski: In de kabinetsreactie op het WODC rapport 'in- en doorstroom van jeugdigen en volwassen verdachten')

Parlementaire Agenda punt [30-03-2023] - Commissiedebat Cybercrime

De Kamer zal hier in Q2 over geïnformeerd worden.

De minister van J&V informeert de Kamer in de voortgangsrapportage integrale aanpak online fraude, najaar 2023, over de voortgang van de pilot gegevensuitwisseling. (TZ 202303121)

Parlementaire Agenda punt [30-03-2023] - Commissiedebat Cybercrime

De Kamer wordt in Q2 van 2024 geïnformeerd.

De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Dercksen (PVV), toe de Kamer jaarlijks te informeren inzake het aantallen spelers, het aantallen afgegeven vergunningen, de ontwikkeling van de markt en het effect van reclame.

Parlementaire Agenda punt [05-02-2019] - Eerste termijn Kamer Plenair debat inzake 33.996 Wetsvoorstel kansspelen op afstand en 34.471 Wetsvoorstel Modernisering speelcasinoregime

Kamer wordt doorlopen geïnformeerd. Laatste brief stamt uit december 2023.

De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Strik (GroenLinks), toe de capaciteit van de Kansspelautoriteit mee te nemen bij de evaluatie zoals voorzien binnen drie jaren en de jaarlijkse evaluatie na inwerkingtreding van de Wet.

Parlementaire Agenda punt [12-02-2019] - Plenaire behandeling Repliek Organiseren van kansspelen op afstand (33.996) + Modernisering speelcasinoregime (34.471)

Wordt in het jaar 2024 geëvalueerd. Beleidsreactie op evaluatie wordt in Q4 van het jaar 2024 verwacht.

De Minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Vlietstra (PvdA), toe in de evaluatie van het Initiatiefvoorstel-Koopmans en Van Helvert Wet ter Bescherming Koopvaardij het kostenaspect in de aanvraag van Vessel Protection Detachments mee te nemen (T02761).

Parlementaire Agenda punt [12-03-2019] - Plenaire behandeling 34 558 Initiatiefwet ter bescherming koopvaardij

11-07-2023 Cf artikel 20 (wetsevaluatie binnen 3 jaar na inwerkingtreding van de wet op 1-2-2022) zal dit worden meegenomen in het evaluatieonderzoek. Evaluatie is gepland voor 2025. Tevens is in het tweede kwartaal van 2024 een invoeringstoets gepland.

De Minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Lokin-Sassen (CDA), toe het aspect piraterij in het Caribisch gebied mee te nemen in de evaluatie van het initiatiefvoorstel (T02764).

Parlementaire Agenda punt [12-03-2019] - Plenaire behandeling 34 558 Initiatiefwet ter bescherming koopvaardij

11-07-2023 Cf artikel 20 (wetsevaluatie binnen 3 jaar na inwerkingtreding van de wet op 1-2-2022) zal dit worden meegenomen in het evaluatieonderzoek. Evaluatie is gepland voor 2025. Tevens is in het tweede kwartaal van 2024 een invoeringstoets gepland.

De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Van Bijsterveld (CDA), Postema (PvdA) en Bikker (ChristenUnie), toe bij de evaluatie zoals voorzien binnen drie jaren na inwerkingtreding van de Wet, het aspect internetblokkades expliciet mee te nemen om te bezien of de wet goed is hand te haven zonder DNS- en IP-blokkades (T02766)

Parlementaire Agenda punt [05-02-2019] - Eerste termijn Kamer Plenair debat inzake 33.996 Wetsvoorstel kansspelen op afstand en 34.471 Wetsvoorstel Modernisering speelcasinoregime

Wordt in het jaar 2024 geëvalueerd. Beleidsreactie op evaluatie wordt in Q4 van het jaar 2024 verwacht.

Toezegging Signalenbrief bevordering wetgevingskwaliteit (35.925 VI) (T03471). De Minister voor Rechtsbescherming (Weerwind) zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Talsma (ChristenUnie) over aanbevelingen ter bevordering van de wetgevingskwaliteit, toe signalen uit de praktijk jaarlijks te bundelen en daarop middels een signalenbrief aan de Kamers inhoudelijk te reageren.

Parlementaire Agenda punt [25-11-2021] - Begrotingsbehandeling MJenV

De Signalenbrief wordt samengesteld en het streven is om de kamer hierover in het najaar van 2023 te informeren.

Toezegging Hardheidsclausule (35.925 VI) (T03472) De Minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Ganzevoort (GroenLinks), toe bij nieuwe wetten de vraag te stellen welk mechanisme bij die wet past (hardheidsclausule of iets anders) en dat op te nemen in de aanwijzing voor de regelgeving. Op die manier wordt het geborgd in het proces

Parlementaire Agenda punt [25-11-2021] - Begrotingsbehandeling MJenV

De 12e wijziging van de Aanwijzingen voor de regelgeving is op 11 juli jl. naar de Raad van State gestuurd. De Raad van State heeft op 8 november jl. advies uitgebracht. Op dit moment wordt het nader rapport naar aanleiding van het advies opgesteld. De vaststelling en inwerkingtreding van de 12e wijziging zal naar verwachting plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2024.

MJenV zegt toe in een brief (Stienen, D66) terug te komen op de cijfers ten aanzien van opvang van ontheemden uit Oekraïne in de GOO

Parlementaire Agenda punt [28-03-2023] - Debat wetsvoorstel Voortduringswet artikelen 2c en 4 Wet verplaatsing bevolking (36 081)

Op 24 mei jl. is de TK een overzicht verstuurd van onder andere het aantal gerealiseerde opvangplekken voor ontheemden uit Oekraïne per provincie en Veiligheidsregio. De EK ontvangt een afschrift.

De minister van Justitie en Veiligheid stuurt volgende maand een brief over gezichtsherkenning naar de Kamer (TZ202305-107)

Parlementaire Agenda punt [19-04-2023] - Commissiedebat Politie

De Kamer wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe de Kamer op hoofdlijnen te informeren over de gevoerde gesprekken met nabestaanden, mits de betrokkenen daar mee in kunnen stemmen.

Parlementaire Agenda punt [20-04-2023] - Debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de beveiliging rond en de moord op de broer, advocaat en vertrouwenspersoon van een kroongetuige

In behandeling.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe dat zodra er wettelijk geborgd is dat de NCTV beschikking krijgt over de informatie die nodig is voor de invulling van de gezagsrol zij de Kamer hierin meeneemt aan de hand van praktische voorbeelden.

Parlementaire Agenda punt [20-04-2023] - Debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de beveiliging rond en de moord op de broer, advocaat en vertrouwenspersoon van een kroongetuige

De Kamer wordt hier naar verwachting over geïnformeerd in de volgende voortgangsbrief over de transitie bewaken en beveiligen van april 2024.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe dat de Kamer voor de zomer wordt geïnformeerd over de adviescommissie die wordt ingesteld die kijkt naar het functioneren van het stelsel van bewaken en beveiligen.

Parlementaire Agenda punt [20-04-2023] - Debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de beveiliging rond en de moord op de broer, advocaat en vertrouwenspersoon van een kroongetuige

De Kamer is in de brief van november geïnformeerd over het project dat tot doel heeft een functionerende onafhankelijke adviescommissie en een geïntegreerde aanpak van toezicht door de Inspectie JenV op te zetten.

De minister informeert de Kamer minimaal 1 keer per half jaar over (de uitvoering van) het nieuwe stelsel beveiligen van personen. (202304179)

Parlementaire Agenda punt [20-04-2023] - Debat over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de beveiliging rond en de moord op de broer, advocaat en vertrouwenspersoon van een kroongetuige

Dit is een doorlopende toezegging.

SJenV zegt de Kamer een schriftelijke toelichting toe over het Nederlandse beleid ten aanzien van de groep ongedocumenteerde kinderen (dus kinderen zonder asielverleden), en met een vergelijking van het beleid in Duitsland, Frankrijk en Spanje

Uitgaande brief [16-05-2023] - TK Antwoorden op vragen tijdens commissiedebat inzake het vreemdelingen- en asielbeleid d.d. 10 mei 2023

De Kamer wordt naar verwachting voor het zomerreces 2024 geïnformeerd

SJenV zegt toe de Kamer periodiek te informeren over de voortgang op de samenwerking tussen Nederland en Marokko op het gebied van migratie

Parlementaire Agenda punt [06-06-2023] - GOEDGEKEURD, 1e in RIJ: Mondelinge vraag van het lid PIRI (PvdA) aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over het bericht ‘Marokko-deal over asielproblemen heeft nog weinig effect’ (Nos.nl, 2 juni 2023)

Eerste terugkoppeling is meegenomen in Brief TK samenwerking NL en Marokko op het gebied van migratie, 22-06-2023. De Kamer is opnieuw geïnformeerd op 18-12-2023. De Kamer wordt voor het zomerreces 2024 wederom geïnformeerd

Informeren over Stand van zaken van het onderzoeken hoe beter te straffen bij jeugdigen. (in verzamelbrief)

Parlementaire Agenda punt [31-05-2023] - Commissiedebat Justitiële jeugd verplaatst naar 31/5 ipv 13/4

De Kamer is hierover voor het laatst geinformeerd middels de voortgangsbrief justitiële jeugd d.d. 23 oktober 2023. De motie is hiermee echter nog niet uitgevoerd, en de Kamer zal zo spoedig mogelijk geïnformeerd worden over de vorderingen.

Informeren over uitkomsten van de gesprekken met VNG over eigen bijdrage/reiskosten forensische zorg bij jeugdigen. (in verzamelbrief)

Parlementaire Agenda punt [31-05-2023] - Commissiedebat Justitiële jeugd verplaatst naar 31/5 ipv 13/4

De Kamer wordt hier in Q2 over geïnformeerd

Onderzoek bij de gezinnen/jongeren waar het wél goed gaat ondanks dezelfde externe omstandigheden: positieve of kritische succesfactoren. Ga een eerder rapport hierover opzoeken. Als dat de vraag niet beantwoordt met het WODC in gesprek gaan over onderzoek hiernaar.

Parlementaire Agenda punt [31-05-2023] - Commissiedebat Justitiële jeugd verplaatst naar 31/5 ipv 13/4

De Kamer zal hier vóór het zomerreces 2024 over geïnformeerd worden. Er is al voldoende onderzoek met ook beschermende factoren gedaan weten we inmiddels en dat zal aan de Kamer worden bericht.

De Staatssecretaris van Justitie en en Veiligheid zegt toe jaarlijks een rapportage toe te sturen naar de Eerste Kamer over het aantal mensen, bij voorkeur gesplitst naar leeftijd, geslacht en waar mogelijk land van herkomst, dat op basis van deze wetgeving hun staatloosheid heeft laten vaststellen en het aantal staatloze kinderen dat het Nederlanderschap heeft verkregen via deze wetswijziging, de werking van de vijf categorieën van evidente staatloosheid, en de werking van de rechtsbescherming. (T03696)

Parlementaire Agenda punt [05-06-2023] - EK debat over de wetsvoorstellen Wet vaststellingsprocedure staatloosheid (35687) en Intrekking voorbehouden Verdrag status van staatlozen in verband met de vaststelling van staatloosheid (35688 (R2151))

De Kamer wordt naar verwachting in Q4 2024 geïnformeerd

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zegt toe om de beleidsregels over de rol van staatloosheid in de buitenschuldprocedure en de uitwerking van stabiel hoofdverblijf aan de beide Kamers te sturen (T03697)

Parlementaire Agenda punt [05-06-2023] - EK debat over de wetsvoorstellen Wet vaststellingsprocedure staatloosheid (35687) en Intrekking voorbehouden Verdrag status van staatlozen in verband met de vaststelling van staatloosheid (35688 (R2151))

De Tweede Kamer is op 25 januari 2024 geïnformeerd door middel van een verzamelbrief over diverse onderwerpen migratie

De minister van Justitie en Veiligheid gaat bij de wetsbehandeling van de wet Rijden onder invloed expliciet in op de verschillen met Duitsland. (TZ202306-076)

Parlementaire Agenda punt [31-05-2023] - Commissiedebat Verkeersveiligheid en wegen

Inmiddels is er tijdens het laatste CD Verkeersveiligheid door de MJenV een nieuwe toezegging gedaan om hier ook tijdens de volgende verzamelbrief verkeersveiligheid op in te gaan. Dit is mogelijk eerder dan de behandeling van het wetsvoorstel verbetering aanpak rijden onder invloed.

SJenV zegt toe de Kamer te rapporteren over de gesprekken met de reclasseringsambtenaren (TZ202306-019)

Parlementaire Agenda punt [17-05-2023] - Commissiedebat Mensenhandel en prostitutie

De Kamer wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd nadat er gesprekken hebben plaatsgevonden. Dit moet nog worden ingepland.

SJenV zegt de Kamer een brief toe over de geactualiseerde handleiding voor de crisisnoodopvang TZ202307-098

Parlementaire Agenda punt [28-06-2023] - Commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid

De Kamer wordt naar verwachting in Q3 2023 geïnformeerd

De staatssecretaris komt schriftelijk terug op de vraag van het lid Brekelmans (VVD) of er in kaart gebracht kan worden wanneer Marokkanen die moeten terugkeren, niet meer vindbaar zijn voor Nederland en hoe dit voorkomen kan worden - TZ202307-095

Parlementaire Agenda punt [28-06-2023] - Commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid

De Kamer wordt naar verwachting voor het zomerreces geïnformeerd

MRb zegt toe de Tweede Kamer in november te informeren over de landelijke aanpak scheidingen

Parlementaire Agenda punt [27-06-2023] - Plenair debat Hervormingsagenda Jeugdzorg SVWS +MRb

De Kamer ontvangt eind maart 2024 een verzamelbrief waarin deze toezegging wordt meegenomen.

MRb zegt toe de Tweede Kamer te informeren over het gesprek met mw. Rongen/het Provinciehuis

Parlementaire Agenda punt [27-06-2023] - Plenair debat Hervormingsagenda Jeugdzorg SVWS +MRb

De Kamer wordt geïnformeerd in de eerstvolgende voortgangsbrief Jeugd in Q2 2024

De Staatssecretaris zegt toe de risicoanalyse van de bekostigingsregels van de opvang van Oekraïense ontheemden naar de kamer toe te zenden.

Parlementaire Agenda punt [29-06-2023] - WGO Slotwet en Jaarverslag 2022

Afgedaan met: Uitgaande brief [29-08-2023] - TK Verzamelbrief opvang Oekraïne

De minister voor Rechtsbescherming stuurt in het begin van het nieuwe jaar een brief over het beter benutten van de capaciteit van beperkt beveiligde afdelingen.

Parlementaire Agenda punt [04-07-2023] - Commissiedebat Gevangeniswezen en TBS

De Kamer zal in het eerste kwartaal van 2024 worden geïnformeerd.

De minister voor Rechtsbescherming stuurt in het eerste kwartaal van 2024 een brief over de positie van slachtoffers bij de herbeoordeling van een levenslange gevangenisstraf

Parlementaire Agenda punt [04-07-2023] - Commissiedebat Gevangeniswezen en TBS

Eind Q1 begin Q2 zal de Kamer hierover een brief ontvangen.

De minister van Justitie en Veiligheid zal bij de evaluatie van de wet aandacht besteden aan welke zedenmisdrijven als voorlopige-hechtenisfeiten zijn aangemerkt (en bezien of het ver genoeg gaat en of het in de praktijk effectief is).

Parlementaire Agenda punt [28-06-2023] - Plenair debat Wet seksuele misdrijven (36 222)

De evaluatie kan pas uitgevoerd worden 5 jaar na de datum van inwerkingtreding van de wet.

De minister van Justitie en Veiligheid komt, in overleg met de staatssecretaris VWS, zo spoedig mogelijk per brief terug op de vraag over het creëren van mogelijkheden om snel tests om GHB op te sporen te kunnen doen in uitgaansgebieden, zodat drogering bewezen kan worden. Uit stenogram: “U gaat natuurlijk aan mij vragen wanneer ik daarop terugkom, in welke brief en precies voor welk debat, maar dat heb ik even niet paraat. Misschien lukt het in tweede termijn, maar anders doe ik hierbij de toezegging: zo snel mogelijk. Maar ik weet even niet zeker of ik er zelf helemaal over ga.”

Parlementaire Agenda punt [28-06-2023] - Plenair debat Wet seksuele misdrijven (36 222)

Gesprek met VWS is gaande. De Kamer wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe om bij de invoeringstoets te betrekken de vraag of de drempel van het ‘oogmerk’ nu te laag of te hoog is, of dreigen met doxing voldoende is afgedekt, wat de uitvoeringslasten zijn en of die anders uitpakken dan voorzien

Parlementaire Agenda punt [11-07-2023] - Debat Strafbaarstelling gebruik persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden (36 171)

Pilot is in uitvoering. De invoeringstoets is in januari 2024 begonnen. Dit zal 2 jaar duren.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe de Eerste Kamer te informeren over de pilot met de laagdrempelige meldvoorziening. Daarbij wordt ook gekeken naar het oppakken van meldingen door de internetsector (opvolging motie van Toorenburg over een rapporteur internetcriminaliteit).

Parlementaire Agenda punt [11-07-2023] - Debat Strafbaarstelling gebruik persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden (36 171)

De pilot loopt tot eind april. Daarna zal de Kamer zo spoedig mogelijk worden geïnformeerd.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe de (werkwijze bij de) totstandkoming van de situatieschetsen en duiding te protocolleren en de Kamer hierover voor de zomer van 2023 te informeren.

Uitgaande brief [16-02-2023] - TK Reactie rapportage naar aanleiding van motie-Van der Plas over loskoppelen crisis- en analysefuncties

Planning was dit mee te nemen in een Verzamelbrief. Dit is niet gelukt. Er wordt op dit moment gekeken hoe de Kamer hier over wordt geïnformeerd. Naar verwachting wordt de Kamer in Q1 2024 geïnformeerd.

De minister zal onderzoeken op welke manier het mogelijk is om gemaakte situatieschetsen en duiding na afschaling van de nationale crisisstructuur in enigerlei vorm openbaar te maken en de Kamer hierover voor de zomer van 2023 te informeren.

Uitgaande brief [16-02-2023] - TK Reactie rapportage naar aanleiding van motie-Van der Plas over loskoppelen crisis- en analysefuncties

Planning was dit mee te nemen in een Verzamelbrief. Dit is niet gelukt. Er wordt op dit moment gekeken hoe de Kamer hier over wordt geïnformeerd. Naar verwachting wordt de Kamer in Q1 2024 geïnformeerd.

De minister voor Rechtsbescherming zegt toe de Kamer einde Q1 2024 te informeren over de voor- en nadelen van het na afloop declareren op basis van tarief dat gold in het jaar waarin de zaak aanving.

Parlementaire Agenda punt [14-09-2023] - Commissiedebat Gesubsidieerde Rechtsbijstand (ipv 14/6)

De Kamer wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Stienen (D66) en Talsma (ChristenUnie), toe dat er jaarlijks een rapportage wordt opgesteld over het aantal mensen, uitgesplitst in verschillende criteria (leeftijd, geslacht en waar mogelijk land van herkomst), bij wie door deze wetgeving staatsloosheid is vastgesteld. Daarbij zegt de staatssecretaris voorts toe dat bij bedoelde rapportage ook de informatie wordt meegenomen van de Nederlandse bestuursorganen met betrekking tot eventuele problemen met de limitatieve opsomming van het begrip van ‘evidente staatloosheid’ en de vraag of er sprake moet zijn van hoger beroep en hoe vaak er cassatie is geweest.

Parlementaire Agenda punt [05-06-2023] - EK debat over de wetsvoorstellen Wet vaststellingsprocedure staatloosheid (35687) en Intrekking voorbehouden Verdrag status van staatlozen in verband met de vaststelling van staatloosheid (35688 (R2151))

 

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Stienen (D66), toe dat de beleidsregels over wat een “stabiel verblijf” gaat inhouden en de beleidsregels over de buitenschuldprocedures met beide Kamers gedeeld zullen worden.

Parlementaire Agenda punt [05-06-2023] - EK debat over de wetsvoorstellen Wet vaststellingsprocedure staatloosheid (35687) en Intrekking voorbehouden Verdrag status van staatlozen in verband met de vaststelling van staatloosheid (35688 (R2151))

 

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Vlietstra (PvdA) en Bikker (ChristenUnie) toe, een tussentijdse evaluatie vijf jaar na inwerkingtreding van het onderhavig wetsvoorstel uit te voeren. Tevens zegt de minister de Kamer toe in de tussentijdse evaluatie in te gaan op de aspecten; economische zelfstandigheid, financiële consequenties, alimentatiegerechtigden met de zorg voor jonge kinderen, het gebruik van de hardheidsclausule en de grensgevallen in de uitzonderingsbepaling (T02760)

Parlementaire Agenda punt [14-05-2019] - Eerste Termijn Kamer Initiatiefwetsvoorstel-Van Wijngaarden, Kuiken en Groothuizen Wet herziening partneralimentatie (34231) Starttijd 14.00/Eindtijd onbekend

De evaluatie wordt voorbereid. De resultaten worden medio 2025 verwacht.

SJenV zegt de Kamer een brief toe over onder welke voorwaarden een bovengrens aan immigratie zou kunnen worden gesteld TZ202310-119

Parlementaire Agenda punt [26-09-2023] - Plenair debat - Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (Spreidingswet)

De Kamer wordt naar verwachting in Q1 2024 geïnformeerd

De minister voor Rechtsbeschermming zegt de Kamer toe de contouren van een integraal plan van aanpak femicide in het voorjaar van 2024 te sturen naar de Tweede Kamer en gaat hierbij in op de volgende punten: afzonderlijke stafbaarstelling femicide, uitkomst afspraken met uitvoeringsorganisaties omtrent deskundigheidsbevordering en opleiding, het meenemen van signalen voorafgaand aan femicide in het veiligheidsdomein, het gebruik maken van screeningsformulier SASH (niet alleen bij stalking), en betrekt de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers bij het plan van aanpak.

Parlementaire Agenda punt [27-09-2023] - Commissiedebat Femicide

Het plan van aanpak zal in Q1 2024 met de Kamer gedeeld worden.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe de Staatssecretaris van VWS te vragen om de uitkomst van de landelijke monitor Veilig Thuis als deze beschikbaar is zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer te sturen.

Parlementaire Agenda punt [27-09-2023] - Commissiedebat Femicide

De minister voor Rechtsbescherming heeft dit verzoek gedaan aan de staatssecretaris van VWS.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe om in de brief in het voorjaar van 2024 terug te komen op de suggestie om omgangsregelingen te toetsen aan veiligheidsadviezen van betrokken partners (Veilig Thuis, Veiligheidshuizen etc.)

Parlementaire Agenda punt [27-09-2023] - Commissiedebat Femicide

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) voert momenteel een onderzoek uit naar het gehanteerde perspectief op veiligheid in gezag en omgangzaken. Dit onderzoek verschijnt in de loop van 2024 (publicatiedatum vooralsnog niet gepland).

De minister voor Rechtsbescherming komt eind dit jaar met een rapportage over het LVB-proof maken van de strafrechtsketen

Parlementaire Agenda punt [16-10-2023] - Nota-overleg Initiatiefnota-Verkuijlen (VVD) Aanwas van jongeren in de criminaliteit: “Opvoeden die handel” (Kamerstuk 36261)

De Kamer zal hier in maart over geïnformeerd worden.

De minister voor Rechtsbescherming gaat in gesprek met de stichting jongerenrechtbanken en komt hier schriftelijk op terug in het eerste kwartaal van 2024

Parlementaire Agenda punt [16-10-2023] - Nota-overleg Initiatiefnota-Verkuijlen (VVD) Aanwas van jongeren in de criminaliteit: “Opvoeden die handel” (Kamerstuk 36261)

Het werkbezoek is ingepland voor 22 april a.s. en de Kamer zal zo spoedig mogelijk een terugkoppeling ontvangen.

MRb zegt de Kamer toe om SJenV te vragen de Kamer te informeren hoe nu wordt omgegaan met het voorkomen van doelgroepeisen (motie Podt)

Parlementaire Agenda punt [24-10-2023] - Mondelinge vraag van het lid EERDMANS (JA21) aan de minister voor Rechtsbescherming, bij afwezigheid van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, over het bericht ‘Aantal asielaanvragen in Nederland loopt snel op’ (Telegraaf.nl, 23 oktober 2023)

De Kamer wordt naar verwachting in maart 2024 geïnformeerd

De minister voor Rechtsbescherming zegt toe de Kamer eind eerste kwartaal 2024 te informeren over de verkenning om delen van gratiebeslissingen openbaar te maken (TZ202310-060)

Parlementaire Agenda punt [05-10-2023] - Commissiedebat Strafrechtelijke onderwerpen

Gesprekken zijn gestart.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe voor het einde van het jaar een update naar de Kamer te sturen over de aanpak om online aangejaagde openbare-ordeverstoringen tegen te gaan.

Parlementaire Agenda punt [11-10-2023] - CD Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit

Zoals aangegeven in de uitstelbrief van 19 december 2023 (Kamerstuk 28684-734) zal de Tweede Kamer naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden geïnformeerd over de inhoudelijke reactie op de analyse van de Landsadvocaat en de stand van zaken van de aanpak van online aangejaagde openbare-ordeverstoringen.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe de Kamer in maart 2024 te informeren over de evaluatie van de NSOC.

Parlementaire Agenda punt [11-10-2023] - CD Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit

 

De minister van Justitie en Veiligheid zal in het eerste kwartaal van 2024 met een reactie komen op het door het lid Mutluer overhandigde plan van aanpak aangaande explosies komen.

Parlementaire Agenda punt [11-10-2023] - CD Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit

Deze toezegging is in behandeling genomen. Uw Kamer wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

De minister voor Rechtsbescherming zegt toe bij de evaluatie van het vervolgtraject van het feitenonderzoek het kindperspectief mee te nemen

Parlementaire Agenda punt [25-10-2023] - Commissiedebat Jeugdbescherming; 2e vooroverleg CD:23-10 11.30 uur

Naar verwachting zal in Q1 2025 de evaluatie van de vervolgacties feitenonderzoek plaatsvinden. Hierin zal ook het kindperspectief worden meegenomen.

De minister voor Rechtsbescherming zegt toe in de jeugdbrief in te gaan op de proeftuinen van het Toekomstscenario en beletsels financieel ontwikkelpad

Parlementaire Agenda punt [25-10-2023] - Commissiedebat Jeugdbescherming; 2e vooroverleg CD:23-10 11.30 uur

De Kamer zal in de voortgangsrapportages (Q2 en Q4) geïnformeerd worden over de voortgang.

De minister voor Rechtsbescherming zegt toe het vervolgactieplan feitenonderzoek af te wachten en indien nodig zelf met een monitoringsinstrument te komen

Parlementaire Agenda punt [25-10-2023] - Commissiedebat Jeugdbescherming; 2e vooroverleg CD:23-10 11.30 uur

In de volgende voortgangsbrief jeugd zal de Tweede Kamer hierover worden geïnformeerd.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden van de fracties GroenLinks en PvdA, toe een onafhankelijke evaluatie te laten doen naar het voorlichtingstraject betreffende de nieuwe regelgeving. (T03556)

Parlementaire Agenda punt [15-03-2022] - Debat ‒ 34605 - Initiatiefvoorstel-Van Ginneken en Van Wijngaarden over het van rechtswege ontstaan van gezamenlijk gezag door erkenning

De evaluatie is uitgevoerd. De Kamer ontvangt eind maart 2024 een verzamelbrief waarin deze toezegging wordt meegenomen.

De minister-president zegt de Eerste Kamer toe in het eerste kwartaal van 2023 te rapporteren over de voortgang van het wegnemen van de belemmeringen statushouders om te werken n.a.v. adviezen ACVZ en een kabinetsreactie op de aanbevelingen van het rapport zelf (T03505)

Parlementaire Agenda punt [18-10-2022] - Algemene Politieke Beschouwingen

In november 2021 is de kabinetsreactie op het rapport ‘Van asielzoeker naar zorgverlener’ naar de Tweede Kamer gezonden. Gezien de demissionaire status van het kabinet, wordt de richting van het nieuwe kabinet afgewacht.

De minister van Financiën zegt de Kamer toe naar aanleiding van vragen van de leden Ester (ChristenUnie) en Essers (CDA) toe in overleg te zullen treden met zijn ambtsgenoot van JenV en met het Openbaar Ministerie om te kijken hoe zij kunnen faciliteren dat gerechtvaardigde beroepen op afscherming van UBO's van kerkgenootschappen worden gehonoreerd en de Kamer hierover te informeren. (T02977)

Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten (35.179)

De Kamer wordt op termijn geïnformeerd.

De Minister van Financiën zegt de Kamer toe, naar aanleiding van een vraag van de leden Ester (ChristenUnie) en Essers (CDA), toe om de Kamer aanvang 2022 (18 maanden na de toezegging) te informeren over de gesprekken met kerkgenootschappen zoals het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken en de Joodse gemeenschap, politie en justitie over de ervaringen en zorgen rond privacy en veiligheid met betrekking tot het UBO-register. (T02978)

Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten (35.179)

De Kamer wordt op termijn geïnformeerd.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe, naar aanleiding van een vraag van het lid Veldhoen (GroenLinks), toe dat een afschrift van het onderzoek door de Inspectie Justitie en Veiligheid naar de praktijk rondom stalking aan de Kamer wordt gestuurd. (T03537)

Parlementaire Agenda punt [14-02-2023] - Debat Wetsvoorstel Verhoging wettelijk strafmaximum doodslag (35871)

Het betreffende rapport is op 11 januari 2024 opgeleverd en naar beide Kamer gezonden. De inhoudelijke beleidsreactie volgt naar verwachting in februari 2024.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe, naar aanleiding van een vraag van het lid Talsma (ChristenUnie), toe dat zij zal reflecteren op de vraag: hoe ga je om met signalen uit de praktijk? De Minister is van plan om deze reflectie te geven bij het behandelen van volgende wetsvoorstellen in de Eerste Kamer. (T03538)

Parlementaire Agenda punt [14-02-2023] - Debat Wetsvoorstel Verhoging wettelijk strafmaximum doodslag (35871)

In maart 2023 is het Beleidskompas gelanceerd. Dit is de centrale werkwijze voor het maken van beleid bij de Rijksoverheid en vraagt van beleidsmakers om bij een probleem- en oorzakenanalyse te beginnen en verschillende beleidsopties integraal af te wegen alvorens te adviseren of wetgeving de meest aangewezen weg is. Deze afweging wordt verantwoord in de Memorie van Toelichting en kan daarmee aan de orde komen bij de parlementaire behandeling van een wetsvoorstel.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe, naar aanleiding van een vraag van het lid Dessing (FVD), toe dat de minister van Binnenlandse Zaken terugkomt op de gestelde vragen aangaande het Handvest voor Lokaal Zelfbestuur en de invulling van het amendement over het constitutioneel hof. (T03582)

Parlementaire Agenda punt [28-03-2023] - Debat wetsvoorstel Voortduringswet artikelen 2c en 4 Wet verplaatsing bevolking (36 081)

Nader overleg wordt gepleegd met BZK over afdoening van de toezegging.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer toe, naar aanleiding van een vraag van de leden Dittrich (D66) en Bezaan (PVV), toe dat hij binnen een jaar na de inwerkingtreding van de wet in gesprek gaat met de Raad voor de Rechtspraak en de Eerste Kamer voorziet van een rapportage inzake de al dan niet verandering van de strafmaat. (T03083)

Parlementaire Agenda punt [15-06-2020] - Debat Wet Straffen en Beschermen 35122 - maandag 15 juni ‒ 18.00 beginnen met de eerste termijn van de Kamer - dinsdag 16 juni om 9.15 uur ‒ 15.30 uur antwoord eerste termijn MRb, tweede termijn van de kamer en MRb

De Kamer wordt in Q2 over de stand van zaken inzake de uitvoering van deze toezegging geïnformeerd.

De minister voor Rechtsbescherming zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Recourt (PvdA), toe dat hij in de uitvoering van de wet een structurele plek geeft voor herstelactiviteiten. (T03097)

Parlementaire Agenda punt [15-06-2020] - Debat Wet Straffen en Beschermen 35122 - maandag 15 juni ‒ 18.00 beginnen met de eerste termijn van de Kamer - dinsdag 16 juni om 9.15 uur ‒ 15.30 uur antwoord eerste termijn MRb, tweede termijn van de kamer en MRb

De Kamer wordt voor het zomerreces geïnformeerd over stand van zaken.

SJenV zegt toe de Kamer te informeren wanneer er ontwikkelingen zijn inzake de overeenkomst tussen het VK en Rwanda over de opvang van asielzoekers

Parlementaire Agenda punt [20-12-2023] - Commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid

De Kamer wordt geïnformeerd zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn

SJenV zegt toe de Kamer te informeren over begin 24 over mogelijkheden tot uitbreiding van de logeerregeling - TZ202401-006

Parlementaire Agenda punt [20-12-2023] - Commissiedebat vreemdelingen- en asielbeleid

De Kamer wordt naar verwachting in maart 2024 geïnformeerd

De minister zegt toe samen met de minister van BZK in een brief in te gaan op het recht op demonstraties. (Nummer:TZ202312-030)

Parlementaire Agenda punt [20-12-2023] - Commissiedebat Terrorisme/Extremisme

Toezegging volgt uit het CD Terrorisme/Extremisme van 20 december 2023.

De minister zegt toe de strategie extremisme in het voorjaar naar de Kamer te sturen. (TZ202312-031)

Parlementaire Agenda punt [20-12-2023] - Commissiedebat Terrorisme/Extremisme

Toezegging volgt uit het CD Terrorisme/Extremisme van 20 december 2023.

De minister zegt toe z.s.m. met de Kamer de bevindingen t.a.v. de «redirect methode» (motie-Kuik 2022) te delen (nummer: TZ202312-032)

Parlementaire Agenda punt [20-12-2023] - Commissiedebat Terrorisme/Extremisme

Kamerbrief en beslisnota worden nu opgesteld, zodat deze gedeeld kunnen worden met de Kamer.

De minister zegt toe per brief in te gaan op het risico op recidive TA's t.o.v. landen om ons heen.

Parlementaire Agenda punt [20-12-2023] - Commissiedebat Terrorisme/Extremisme

Toezegging volgt uit het CD Terrorisme/Extremisme van 20 december 2023.

De minister zegt toe in januari een nadere fenomeenanalyse over «soevereinen» en anti-institutioneel extremisme te sturen (Nummer:TZ202312-034)

Parlementaire Agenda punt [20-12-2023] - Commissiedebat Terrorisme/Extremisme

Toezegging volgt uit het CD Terrorisme/Extremisme van 20 december 2023.

In de brief over de herijking komt de staatssecretaris komt terug op de vragen van het lid Brekelmans over het publiceren van het landenbeleid TZ202310-118

Parlementaire Agenda punt [26-09-2023] - Plenair debat - Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (Spreidingswet)

De Kamer wordt naar verwachting in maart 2024 geïnformeerd

De minister zegt toe in de periodieke brief over de aanpak, enkele voorbeelden die geëvalueerd zijn (Versterkingsgelden), nader toelichten. (Nummer:TZ202401-001)

Parlementaire Agenda punt [20-12-2023] - Commissiedebat Terrorisme/Extremisme

Toezegging volgt uit het CD Terrorisme/Extremisme van 20 december 2023.

MJenV zegt toe de Kamer in het voorjaar 2024 nader te informeren over de modernisering wet wapens en munitie, met name het thema beoordeling van de psychische gesteldheid in relatie tot de omgang met wapens en munitie

Toezeggingen uit het tweede Halfjaarbericht Politie dd 7 december 2023 (Kamerstuk nr. TK 2023/2024, 29628, nr. 1193)

De Kamer wordt voor het zomerreces geïnformeerd.

MJenV zegt toe de Kamer in het eerste halfjaarbericht politie van 2024 te informeren over de triggers voor uitstroom uit de politieorganisatie (TZ202312-036)

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

MJenV zegt toe de Kamer in het eerste halfjaarbericht politie van 2024 te informeren over de samenwerking tussen politie en Defensie met het zicht op zijinstroom (TZ202312-036)

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

MJenV zegt toe de Kamer in het eerste halfjaarbericht politie van 2024 te informeren over de modernisering van het sterktebegrip, dat nader geconcretiseerd wordt (TZ202312-036).

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

MJenV zegt toe de Kamer in het eerste halfjaarbericht politie van 2024 te informeren over de voortgang van de ontwikkelagenda visie politiefunctie (TZ202312-036).

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

MJenV zegt toe de Kamer in het eerste halfjaarbericht politie van 2024 een update te geven met betrekking tot C2000, ook inzake de problematiek met betrekking tot zonnepanelen (TZ202312-036)

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

MJenV zegt toe de Kamer in het eerste halfjaarbericht politie van 2024 te informeren over de ontwikkeling van de recherchefunctie, los van de whitepaper Politiefunctie (TZ202312-036).

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

MJenV zegt toe de Kamer in het eerste halfjaarbericht politie van 2024 te informeren over de ontwikkeling van de nieuwe tapsystemen, waarbij specifiek wordt ingegaan op de huidige situatie in Israël (TZ202312-036)

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024 geïnformeerd.

MJenV zegt toe de Kamer in het eerste halfjaarbericht politie van 2024 te informeren over de langlopende PTSS-dossiers (TZ202312-036).

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

MJenV zegt toe de Kamer in 2024 nader te informeren over het realiseren van meer samenwerking en samenhang tussen OTO-netwerken en de verdere behoefte aan aanvullende OTO-activiteiten, in het kader van de landelijke agenda crisisbeheersing

Toezeggingen uit de brief Voortgang Crisisbeheersing van 14 december 2023 (Kamerstukken II 2023-2024, 29517, nr 251)

 

MJenV komt uiterlijk 1 maart 2024 terug op haar gesprek met de VNG over de neutraliteit van het BOA-uniform. (TZ202312-037)

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Het gesprek met commissie Veiligheid en Bestuur van de VNG is op 26 februari 2024. Na dit gesprek vindt er nog afstemming plaats en daarom is de verwachting dat het niet haalbaar is om de brief 1 maart te versturen naar de Tweede Kamer. Uw kamer wordt z.s.m. geïnformeerd over de voorgang van deze toezegging.

MJenV zegt toe de Kamer in het volgend halfjaarbericht politie terug te komen op cijfers van toeslagenouders die zich meldden met een inzageverzoek bij de politie (mits deze worden bijgehouden).

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

MJenV zegt toe om begin 2024 een Plan van Aanpak post met de Kamer te delen, m.b.t. HARP-team om naast allerlei synthetische drugs ook illegaal vuurwerk dat per post wordt verstuurd te onderscheppen.

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Deze toezegging wordt meegenomen in de voorjaarsbrief van DGO eind juni.

MJenV zegt toe op in het tweede kwartaal 2024 terug te komen op de uitwerking van de aangenomen moties over F4-vuurwerk onder de Wet wapens en munitie.

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Planning is cfm toezegging.

MJenV zegt toe de Kamer in het voorjaar 2024 nader te informeren over de 3D- printen van wapens

Toezeggingen uit het tweede Halfjaarbericht Politie dd 7 december 2023 (Kamerstuk nr. TK 2023/2024, 29628, nr. 1193)

Onderzocht wordt wat de juridische mogelijkheden zijn op dit moment. De Kamer wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer toe in de brief nav de motie Michon-Derkzen ook terug te komen op de vragen gesteld tijdens het mondelinge vragenuur over het bericht ‘Klimaatactivisten op Schiphol niet vervolgd na fouten met identificatie’

Parlementaire Agenda punt [16-01-2024] - GOEDGEKEURD OP PLEK 2> Mondelinge vraag van - het lid MICHON-DERKZEN (VVD) aan de minister van Justitie en Veiligheid over het bericht ‘Klimaatactivisten op Schiphol niet vervolgd na fouten met identificatie’ (Nos.nl, 12 januari 2024)

De MJenV heeft tijdens het MV van 6 februari 2024 toegezegd dat de brief begin maart naar de Kamer gaat.

De staatssecretaris van J&V zegt toe structureel te monitoren welke aanscherpingen in het asielbeleid worden doorgevoerd in ons omringende landen en de Kamer daarover eens per kwartaal te informeren TZ202401-042

Parlementaire Agenda punt [29-01-2024] - Wetgevingsoverleg begrotingsonderdeel asiel en migratie

Inzet is de Kamer voor meireces te infomeren over het proces

De staatssecretaris van J&V zal de wens om de verslagen van de provinciale en landelijke regietafels openbaar te maken met hen bespreken en de Kamer informeren over de uitkomsten van die gesprekken TZ202401-043

Parlementaire Agenda punt [29-01-2024] - Wetgevingsoverleg begrotingsonderdeel asiel en migratie

De Kamer wordt naar verwachting in maart 2024 geïnformeerd

De staatssecretaris zegt toe de Kamer in februari 2024 te informeren over het mogelijk voortaan vertrouwelijk delen van landenbeleid en werkinstructies van de IND TZ202401-046

Parlementaire Agenda punt [29-01-2024] - Wetgevingsoverleg begrotingsonderdeel asiel en migratie

 

De staatssecretaris van J&V zegt toe in Q1 2024 de Kamer te informeren over de verkenning welke maatregelen mogelijk zijn om op grond van nationale veiligheid beperkingen op te leggen aan de verlening van erkend referentstatus TZ202401-047

Parlementaire Agenda punt [29-01-2024] - Wetgevingsoverleg begrotingsonderdeel asiel en migratie

De Kamer wordt naar verwachting in maart 2024 geïnformeerd

De staatsecretaris (of zijn opvolger) komt terug op de kosten van het implementatie van het migratiepact

Parlementaire Agenda punt [29-01-2024] - Wetgevingsoverleg begrotingsonderdeel asiel en migratie

De Kamer wordt naar verwachting voor het zomerreces 2024 geïnformeerd over de stand van zaken

De staatsecretaris zal de Kamer in het eerste kwartaal 2024 informeren over het nareisbeleid van AMV’ers

Parlementaire Agenda punt [29-01-2024] - Wetgevingsoverleg begrotingsonderdeel asiel en migratie

De Kamer wordt naar verwachting in maart 2024 geïnformeerd

De staatsecretaris stuurt het eerste kwartaal 2024 een aangepaste versie van de wet dwangsommen

Parlementaire Agenda punt [29-01-2024] - Wetgevingsoverleg begrotingsonderdeel asiel en migratie

 

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe de Kamer te informeren over de non-paper inzake vuurwerk en geeft een terugkoppeling in het verslag van de JBZ-Raad over hoe die gesprekken met andere landen zijn gegaan.

Parlementaire Agenda punt [18-01-2024] - Commissiedebat JBZ Raad 24/1 ‒ 26/1

 

SJenV zegt toe om met een kopgroep van gelijke lidstaten de druk op andere landen gecoördineerd op te voeren als het gaat om migratie partnerschappen

Parlementaire Agenda punt [29-01-2024] - Wetgevingsoverleg begrotingsonderdeel asiel en migratie

Over gerapporteerd in GA JBZ-Raad maart 2024. De Kamer wordt naar alle waarschijnlijkheid nader geïnformeerd in het verlag JBZ-Raad van maart 2024

De Minister van JenV komt in het volgende Halfjaarbericht Politie terug op de vragen van lid Helder over de structuur van de Tuin van Bezinning TZ202402-027

Parlementaire Agenda punt [01-02-2024] - Tweeminutendebat Politie (CD 21/12)

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

De minister van JenV komt in het halfjaarbericht over de politie terug op de vragen van het lid Mutluer over de Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK)-onderzoeken. TZ202402-024

Parlementaire Agenda punt [01-02-2024] - Tweeminutendebat Politie (CD 21/12)

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

De minister van JenV komt voor het commissiedebat over drugsbeleid op 14 februari 2024 schriftelijk terug op de vragen van het lid Helder over het debat "dienders over drugsbeleid". TZ202402-025

Parlementaire Agenda punt [01-02-2024] - Tweeminutendebat Politie (CD 21/12)

Uw Kamer wordt vóór het commissiedebat Drugsbeleid van 21-03-2024 geïnformeerd over deze toezegging.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe begin 2024 terug te komen op het HARP-team vuurwerk en welke soorten post hieronder vallen(TZ202312-38)

Parlementaire Agenda punt [21-12-2023] - Commissiedebat Politie

Deze toezegging wordt meegenomen in de voorjaarsbrief van DGO eind juni.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe om schriftelijk terug te komen op de vragen van het lid Mutluer over registraties zonder voldoende grond door het T.O.O.I.(TZ202402-023)

Parlementaire Agenda punt [24-01-2024] - Dertigledendebat over het bericht dat het Team Openbare Orde Inlichtingen van de politie onwettig informatie over onschuldige burgers verzamelt

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe schriftelijk terug te komen op de vragen van het lid Omtzigt met betrekking tot het delen van gegevens van het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) met buitenlandse diensten. (TZ202402-022)

Parlementaire Agenda punt [24-01-2024] - Dertigledendebat over het bericht dat het Team Openbare Orde Inlichtingen van de politie onwettig informatie over onschuldige burgers verzamelt

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd voor de zomer van 2024.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt toe schriftelijk terug te komen op de vragen van het lid Sneller over het belonen van informanten. (TZ202402-021)

Parlementaire Agenda punt [24-01-2024] - Dertigledendebat over het bericht dat het Team Openbare Orde Inlichtingen van de politie onwettig informatie over onschuldige burgers verzamelt

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

De minister voor Rechtsbescherming zegt toe de Kamer voor de zomer 2024 te informeren over het onderzoek naar toezicht op en kwaliteit van bewindvoering.

Parlementaire Agenda punt [01-02-2024] - MRb en MAPP CD Armoede- en schuldenbeleid

De Kamer wordt op termijn geïnformeerd.

De minister voor Rechtsbescherming zegt toe voor het commissiedebat Juridische beroepen een brief naar de Kamer te sturen over doorverkoop van vorderingen.

Parlementaire Agenda punt [01-02-2024] - MRb en MAPP CD Armoede- en schuldenbeleid

De brief is opgesteld en wordt afgestemd met Financiën en SZW.

De minister voor Rechtsbescherming zegt toe in het eerste kwartaal van 2025 met een impactanalyse te komen over de gevolgen van de Wsnp voor zowel schuldeisers als schuldenaren.

Parlementaire Agenda punt [01-02-2024] - MRb en MAPP CD Armoede- en schuldenbeleid

Op dit moment wordt in overleg met recofa en bureau Wsnp gekeken naar welke data voorhande is en op welke wijze aanvullende data toegevoegd kan worden.

De minister voor Rechtsbescherming zegt toe de Kamer in de derde voortgangsrapportage Aanpak geldzorgen, armoede en schulden te informeren over hoe het kabinet het effect van de BNPL-gedragscode gaat monitoren.

Parlementaire Agenda punt [01-02-2024] - MRb en MAPP CD Armoede- en schuldenbeleid

In overleg met SZW en Financiën wordt gekeken hoe de monitoring ingeregeld kan worden. Dit zal in overleg met VFN plaatsvinden.

MJenV verwijst naar rapporten en adviezen waaruit blijkt dat een publiekscampagne gericht op drugsgebruikers om hen bewuster te maken van de criminele industrie die erachter schuilgaat averechts kan werken; het zou drugsgebruik kunnen normaliseren. Experts raden het af. MJV geeft aan vragen uit te zetten bij VWS over de desbetreffende rapporten en de commissie van J&V daarover te informeren per brief.

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

 

MJenV zegt toe om in het halfjaarbericht Politie terug te komen op een mogelijke verkenning naar de uitbreiding van het aantal en gebruik van ANPR camera’s (wat kunnen we binnen huidige context en wat kan in een nieuw kabinet). Gaat ook in op wat binnen het Benelux verdrag nog meer kan.

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

MJenV zegt toe in het eerstvolgende politiedebat een gesprek aan te gaan over het budgetrecht van de politie, en in het halfjaarsbericht wordt een extra alinea hierover opgenomen.

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024.

MJenV zegt toe dat de Kamer binnen een week een brief ontvangt over de verruiming wetgeving afpakken.

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

 

MJenV zegt toe om het benadrukken van en communicatie over snelrecht bij antisemitisme bij het OM neer te leggen.

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

Overleg over de afdoening van de toezegging is gaande.

MJenV zegt toe bij het OM de cijfers op te vragen over de geëiste straffen per vergrijp vergeleken met de maximum straffen. En als dit niet mogelijk zegt MJenV toe om uit te leggen waarom het niet mogelijk is om de cijfers te delen.

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

De Kamer wordt in Q2 geïnformeerd.

MJenV zegt toe in het halfjaarbericht politie inzichtelijk te maken waar de behoefte aan lokale opsporingscapaciteit uit bestaat.

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

Uw Kamer wordt in het Eerste Halfjaarbericht Politie hierover geïnformeerd.

MJenV zegt toe in de voorjaarsbesluitvorming te kijken naar de haalbaarheid en de uitvoerbaarheid van het werkplan van de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding (hangt samen met amendement van MJenV).

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

Overleg met de ministeries van OCW en VWS is ingepland.

MJenV zegt een brief aan de TK toe over de stand van zaken van de visie op forensische opsporing.

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

De Kamer wordt voor het zomerreces geïnformeerd.

MJenV zegt een brief aan de TK toe (eventueel in het halfjaarbericht Politie) over een plan van aanpak van datagedreven werk.

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

Uw Kamer wordt geïnformeerd middels het eerste halfjaarbericht politie 2024

MJenV zegt toe in het halfjaarbericht Politie terug te komen op het onderzoek explosies wijken, ofwel op inhoud ofwel wanneer het onderzoek afgerond is.

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

Uw Kamer wordt in het Eerste Halfjaarbericht Politie 2024 geïnformeerd over de stand van zaken m.b.t. het onderzoek explosies wijken.

Naar aanleiding van vragen over een meldpunt sektesignalen: MRb is voornemens om in maart de Kamer schriftelijk te informeren, zo concreet mogelijk (in de volgende voortgangsbrief meerjarenagenda slachtofferbeleid). Hij gaat dan in op de gesprekken met Fier over hoe een dergelijk platform georganiseerd kan worden.

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

Kamer wordt geïnformeerd middels de aankomende Voortgangsbrief (Q1/Q2).

M.b.t. het opnemen van een standaard evaluatieparagraaf bij een substantiële beleidswijziging: MRb zegt toe de bestaande kennis te verzamelen en met het WODC in gesprek te gaan hoe dit verder gebracht kan worden. (Sneller, D66)

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

 

MRb zegt toe dat de evaluatie van het kansspelenbeleid volgt in het najaar van 2024

Parlementaire Agenda punt [07-02-2024] - Begrotingsbehandeling JenV

De Kamer wordt in najaar 2024 hierover geïnformeerd.

De minister van Justitie en Veiligheid zal bekijken wat er al is aan internationaal onderzoek naar de effectiviteit van sancties bij verkeersmisdrijven en wat wij daar verder uit leren. Dat zal worden meegenomen in de eerder door haar toegezegde brief

Parlementaire Agenda punt [08-02-2024] - MIenW - Tweeminutendebat Verkeersveiligheid (CD 30/1)

Er zal bekeken worden welk (internationaal) onderzoek naar de effectiviteit van sancties bij verkeersmisdrijven er beschikbaar is. Dit zal worden meegenomen in de volgende verzamelbrief verkeersveiligheid.

De minister van Justitie en Veiligheid geeft in de verzamelbrief voor het volgende commissiedebat Verkeersveiligheid een stand van zaken van het project aanpak verkeersveelplegers in Oost-Nederland en besteedt daarin specifiek aandacht aan de rol van de politie. TZ202402-065

Parlementaire Agenda punt [30-01-2024] - Commissiedebat Verkeersveiligheid

Uw Kamer wordt geïnformeerd in de Verzamelbrief voor het volgende commissiedebat Verkeersveiligheid over een stand van zaken van deze toezegging.

SJenV zegt toe de Kamer te informeren over de voortgang van de tijdelijke schaderegeling Ter Apel

Uitgaande brief [16-02-2024] - TK Inrichting schaderegeling Ter Apel

De Kamer wordt naar verwachting voor het zomerreces geïnformeerd

De minister van Justitie en Veiligheid geeft in de verzamelbrief voor het commissiedebat Verkeersveiligheid een stand van zaken van het wetsvoorstel verbetering aanpak rijden onder invloed, en gaat daarbij nader in op waarom de aanpak afwijkt van die in Duitsland. (TZ202402-064)

Parlementaire Agenda punt [30-01-2024] - Commissiedebat Verkeersveiligheid

Dit zal worden meegenomen in de volgende verzamelbrief verkeersveiligheid.

De minister van Justitie en Veiligheid geeft in de verzamelbrief voor het volgende commissiedebat Verkeersveiligheid een stand van zaken van het project aanpak verkeersveelplegers in Oost-Nederland en besteedt daarin specifiek aandacht aan de rol van de politie. Dit is een toezegging aan de heer Van Dijk van Nieuw Sociaal Contract

Parlementaire Agenda punt [30-01-2024] - Commissiedebat Verkeersveiligheid

Uw Kamer wordt hierover geïnformeerd in de verzamelbrief voor het volgende commissiedebat Verkeersveiligheid.

De minister van Justitie en Veiligheid gaat in de verzamelbrief voor het commissiedebat Verkeersveiligheid nader in op de aanpak van het rijden onder invloed van drugs. Dit is tevens een toezegging aan de heer Olger van Dijk van NSC.

Parlementaire Agenda punt [30-01-2024] - Commissiedebat Verkeersveiligheid

Gaat mee in de eerstvolgende verzamelbrief verkeersveiligheid (mei 2024)

De minister van JenV zal in de verzamelbrief de Kamer steeds op de hoogte houden van de stand van zaken van de uitrol van de extra geautomatiseerde handhavingsmiddelen

Parlementaire Agenda punt [30-01-2024] - Commissiedebat Verkeersveiligheid

Stand van zaken van de uitrol van de extra geautomatiseerde verkeershandhavingsmiddelen zal in de volgende verzamelbrief Verkeersveiligheid worden opgenomen. Planning van die brief is afhankelijk van de datum van het volgende commissiedebat.

De minister van JenV zegt de Kamer toe zich te zullen inzetten voor de uitbreiding van de lijst met verboden precursoren.

Parlementaire Agenda punt [27-05-2021] - Debat Wet versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit (35 564)

 

De minister van JenV zegt de Kamer toe de rapporten van de deskundigengroep, waarop een besluit tot een verbod van precursoren wordt gebaseerd, ten minste eens per jaar aan de Tweede Kamer toe te zenden.

Parlementaire Agenda punt [27-05-2021] - Debat Wet versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit (35 564)

 

De minister van JenV zegt de Kamer toe na drie jaar aan de Tweede Kamer te rapporteren wat er tot dan toe aan ervaringen met de maatregel kostenverhaal is opgedaan.

Parlementaire Agenda punt [27-05-2021] - Debat Wet versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit (35 564)

 

De minister van JenV zegt de Kamer toe bij de evaluatie van de wet ook de strafbaarstelling met betrekking tot precursoren te betrekken.

Parlementaire Agenda punt [27-05-2021] - Debat Wet versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit (35 564)

 

SJenV zegt toe de Kamer een brief te sturen na besluitvorming in het Europees Parlement met nadere informatie over het Migratiepact

Parlementaire Agenda punt [29-02-2024] - Commissiedebat JBZ-Raad van 4 en 5 maart 2024 (vreemdelingen- en asielbeleid)

De Kamer wordt naar verwachting voor het zomerreces 2024 geïnformeerd

SJenV zegt toe de Kamer te informeren over asielaanvragen van personen die vanuit visumvrije landen reizen

Parlementaire Agenda punt [29-02-2024] - Commissiedebat JBZ Raad 4/3 ‒ 5/3

De Kamer wordt in Q2 2024 geïnformeerd

SJenV zegt toe de Kamer te informeren over de afspraken die de Europese Commissie wil maken met Egypte.

Parlementaire Agenda punt [29-02-2024] - Commissiedebat JBZ Raad 4/3 ‒ 5/3

De Kamer wordt geïnformeerd zodra de lidstaten door de EC geïnformeerd worden

SJenV zegt toe de Kamer een overzicht te sturen van de Nederlandse betrokkenheid in Egypte (zowel operationeel als financieel) in het kader van de Declaration of Intent uit 2021

Parlementaire Agenda punt [29-02-2024] - Commissiedebat JBZ Raad 4/3 ‒ 5/3

De Kamer wordt in Q1 2024 geïnformeerd

Licence