Base description which applies to whole site

Toezeggingen openstaand

Tabel 72 Door bewindslieden gedane toezeggingen die nog niet zijn afgerond

Omschrijving van de toezegging

Vindplaats

Stand van zaken

Ik zal u op de hoogte stellen als er meer informatie beschikbaar is over de definitieve beschikbaarheidsdatum en de uitkomst van de geschillen

 

In afwachting van definitieve beschikbaarheidsdatum en de uitkomst van de geschillen.

Kamer informeren over de overdracht van de aandelen als de verkoop definitief wordt

 

Wanneer de overdracht van de aandelen definitief wordt zal de Kamer geïnformeerd worden

De minister zegt toe om met Zorginstituut Nederland in gesprek te gaan over juiste manier van totstandkoming indicatie medische kindzorg en hun standpunt. En zal de Tweede Kamer over de uitkomsten van dit gesprek in het voorjaar informeren.

 

In april 2024 zal er een brief aan de Kamer worden aangeboden

De minister geeft een duiding van de geaggregeerde gegevens bij de volgende NZa-monitor inzake de inhaalzorg.

TZ202312-011

De Kamer wordt in het eerste kwartaal van 2024 hierover geïnformeerd via een brief over de toegankelijkheid van de medisch specialistische zorg.

De minister zegt toe de Tweede Kamer in het eerste kwartaal van 2024 te informeren over een handreiking besluitvorming eventuele sluiting van (delen van) ziekenhuizen (waaronder spoedeisendehulpposten en spoedeisende verloskunde) en zal daarin bezien of de wijze van reageren op bezwaren opgenomen kan worden in de handreiking, evenals het onderwerp behoud van personeel.

 

De handreiking zal worden verzonden aan de Kamer in het eerste kwartaal van 2024.

De minister zegt toe de Tweede Kamer in het eerste kwartaal van 2024 te informeren over de verkenning naar de governance van het ROAZ, waar ook de betrokkenheid van professionals, betrokkenheid van gemeenten en de directeur Publieke Gezondheid, in het ROAZ aan bod komt.

 

De handreiking zal worden verzonden aan de Kamer in het eerste kwartaal van 2024.

De minister van VWS stuurt de voortgangsbrief geboortezorg in het eerste kwartaal van 2024 naar de Kamer.

TZ202310-098

De Kamer wordt naar verwachting in het voorjaar van 2024 geïnformeerd.

MVWS verwacht de TK in Q1 2024 verder te kunnen informeren over plan inzet helikopter voor vervoer van patiënten in crisissituaties.

 

Verwachting is dat de Kamer in de tweede helft van 2024 wordt geïnformeerd over de resultaten.

De minister zegt toe in het voorjaar de Tweede Kamer te informeren over de voortgang van het actieplan 1.0 Kindzorg Zvw-pgb (Kamerstuk 34 104, nr 381).

 

In april 2024 zal er een brief aan de Kamer worden aangeboden.

De minister zegt toe om de Kamer in voorjaar per brief te informeren over ontwikkelingen medische kindzorg en andere toezeggingen zoals hiervoor benoemd meenemen.

 

In april 2024 zal er een brief aan de Kamer worden aangeboden.

De minister van VWS zegt toe in de derde kwartaal van 2024 de kamer te informeren over de voortgang van de implementatie fase van de visie eerstelijnszorg 2030.

 

Momenteel zitten wij in het begin van de implementatie fase van de visie, naar verwachting wordt de Kamer in de herfst geïnformeerd

De minister van VWS zegt toe om de Kamer in de tweede helft van 2024 informeren over het in kaart brengen van de financiële knelpunten m.b.t. de huisvestingsproblematiek van huisartsen en gezondheidscentra.

 

De Kamer wordt naar verwachting eind 2024 geïnformeerd.

De minister van VWS informeert de Kamer zodra er zicht is op het moment van besluitvorming over de European Health Data Space. (Tielen & Van den Berg)

TZ202310-106

De Kamer is hierover geïnformeerd (Kamerbrief 5 december 2023https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/12/05/kamerbrief-over-onderhandelingsmandaat-ehds)

De minister van VWS informeert de Kamer eind van het jaar over de contouren van het transitieplan voor een landelijk dekkend net van infrastructuren (Van den Berg en Paulusma)

TZ202310-104

De Kamer is hierover geïnformeerd (Kamerbrief 22 januari 2024https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/01/22/kamerbrief-over-landelijk-dekkend-netwerk-van-infrastructuren)

De minister van VWS zegt toe, wanneer het vergelijkend onderzoek dat het Nationaal ICT-Instituut in de Zorg (Nictiz) uitvoert is afgerond, dit onderzoek met de Kamer te delen bij de volgende voortgangsbrief over de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz), na het zomerreces.

 

De Kamer wordt hierover na de zomer van 2024 geïnformeerd.

Uw Kamer zal in een voortgangsbrief over de uitwerking van de heroverweging rond PGO’s worden geïnformeerd.

 

In april 2024 zal er een brief aan de Kamer worden aangeboden.

In het eerste kwartaal van 2024 ontvangt de Kamer de uitkomsten van het kwalitatieve onderzoek van Nivel naar vertrouwen in secundair gebruik van data.

TZ202310-105

In het voorjaar 2024 zal er een brief aan de Kamer worden aangeboden.

Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2024 informeert de minister de Kamer over de vervolgstappen inzake de persoonlijke gezondheidsomgeving

TZ202310-107

In april 2024 zal er een brief aan de Kamer worden aangeboden.

De minister van VWS zal de end-to-endbeveiliging meenemen in de doorontwikkeling van de nationale visie en strategie en het landelijke vertrouwensmodel en zal de Kamer daar in het eerste kwartaal van volgend jaar aanvullend over informeren.

TZ202310-108

In het voorjaar 2024 zal er een brief aan de Kamer worden aangeboden.

De minister van VWS zegt toe criteria opstellen die bepalen welke entiteiten in de (gezondheids-)zorg worden aangewezen als kritieke entiteit en het resultaat aan de Kamer in het najaar 2024 melden.

 

De Kamer wordt hierover in het najaar van 2024 geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe de Kamer in het najaar 2024 te informeren voortgang over de implementatie fysieke en digitale weerbaarheid

 

De Kamer wordt hierover in het najaar van 2024 geïnformeerd.

De Kamer wordt jaarlijks geïnformeerd over de voortgang op het actieplan ICT in de Zorg.

 

De Kamer wordt hierover in het najaar van 2024 geïnformeerd.

De Kamer wordt jaarlijks geïnformeerd over de voortgang op de nationale visie op het gezondheidsinformatiestelsel

 

De Kamer wordt hierover in het najaar van 2024 geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe voor het einde van 2024 de Kamer te informeren over de voortgang en planning van het algoritmeregister.

 

De Kamer wordt hierover in het voorjaar van 2024 geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe voor het einde van 2024 de Kamer te informeren over de voortgang omtrent de doelstellingen die in 2025 gerealiseerd moeten worden en de doelarchitectuur en het transitieplan.

 

De juridische mogelijkheid van de motie is in onderzoek, en parallel loopt een uitvraag bij veldpartijen wat er nodig is om dit toegangsmodel uitvoerbaar te laten zijn. Beoogd wordt om de Kamer een update over de uitvoering van de motie te sturen gelijktijdig met een update over de Kamerbrief naar een toekomstbestendig stelsel voor de vergoeding van nieuwe dure geneesmiddelen.

De minister voor LZS stuurt de Kamer aan het einde van dit jaar haar beleidsreactie op het advies van de Raad van State over ratificatie van het facultatief protocol bij VN-verdrag handicap en het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK).

TZ202310-135

De Kamer wordt geïnformeerd met brief inzake beleidsreactie op advies RvS over rectificatie van het facultatief protocol bij VN-verdrag handicap en het Internationaal Verdrag Rechten van het Kind (IVRK).

De staatssecretaris van VWS zegt toe dat in december 2023 de Tweede Kamer geïnformeerd wordt over de uitkomsten van gesprekken met verschillende departementen, de sector en andere relevante betrokkenen om tot concrete en serieuze maatregelen te komen om de regeldruk bij vrijwilligersorganisaties en filantropische instellingen tegen te gaan.

 

De Kamer wordt geïnformeerd met brief Regeldruk bij vrijwilligersorganisaties en filantropische instellingen over deze toezegging.

De staatssecretaris van VWS zegt toe dat de Kamer de resultaten van het onderzoek naar de adviesplicht schadelijke praktijken ontvangt, welke naar verwachting in de eerste helft van 2024 gereed zijn.

 

De Kamer wordt in het eerste kwartaal 2024 geïnformeerd over resultaten van het onderzoek naar de adviesplicht schadelijke praktijken.

De staatssecretaris van VWS zegt toe dat de Kamer begin 2024 geïnformeerd wordt over de mogelijkheden om in te zetten op deskundigheidsbevordering over schadelijke praktijken onder eerstelijnszorgprofessionals.

 

De Kamer wordt in het eerste kwartaal 2024 geïnformeerd over schadelijke praktijken.

De staatssecretaris van VWS zegt toe de Kamer in de volgende voortgangsbrief over het Nationaal Actieplan Dakloosheid te informeren over de resultaten van de eindevaluatie voor de pilot voor opvang EU-burgers

 

De Kamer wordt voor het zomerreces 2024 geïnformeerd met de Voortgangsbrief over het Nationaal Actieplan Dakloosheid over deze toezegging.

De staatssecretaris van VWS zegt toe de Kamer in de volgende voortgangsbrief over het Nationaal Actieplan Dakloosheid te informeren over de verbeterslagen voor de LHBTIQ+ doelgroep

 

De Kamer wordt voor het zomerreces 2024 geïnformeerd met de Voortgangsbrief over het Nationaal Actieplan Dakloosheid over deze toezegging.

De minister van VWS stuurt de VWS-monitor twee keer per jaar (Verantwoordingsdag en Prinsjesdag) naar de TK.

 

De VWS-monitor zal ook op Verantwoordingsdag aan de Kamer aangeboden worden.

MVWS is voornemens om medio december 2023 voor ongeveer € 1,5 miljoen aan medische hulpmiddelen in te kopen bij leverancier(s) in de geografische regio van Egypte t.b.v. patiënten uit Gaza.

 

Door onvoorziene omstandigheden kost het inkopen van de medische hulpmiddelen meer tijd dan verwacht. De overeenkomsten worden zo snel mogelijk in het eerste kwartaal van 2024 getekend.

De Kamer ontvangt eind van het jaar de eerste contouren van het wettelijk verankerde transparantieregister.

TZ202310-087

De Kamerbrief met contouren voor nieuwe wetgeving (breder dan enkel wettelijk transparantieregister) wordt in maart 2024 aan de Kamer verstuurd.

De minister van VWS zegt toe de marktscan extramurale hulpmiddelenmarkt, die wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau HHM, in het voorjaar van 2024 te delen met de Tweede Kamer.

 

De marktscan wordt meegenomen in de voortgangsbrief «beschikbaarheid medische producten» die medio 2024 aan de Kamer wordt verstuurd.

De minister van VWS zegt toe mogelijke knelpunten in de vergoeding van apotheekbereidingen te bespreken in de reguliere overleggen met apothekers en, indien nodig, vervolgstappen te nemen.

 

Dit punt is besproken tijdens een overleg met de (koepels van) apotheken in oktober 2023. VWS heeft de koepels tijdens dit overleg uitgenodigd om openstaande knelpunten die volgens hen vervolgstappen behoeven, te delen met VWS. Dit is nog niet gebeurd. Het laatste bericht ontvangen door VWS is dat deze knelpunten nog worden geïnventariseerd door de koepels.

De minister van VWS zegt toe een beleidsmatige reactie op het onderzoeksrapport ‘Kwalitatieve verdieping analyse hiaten geneesmiddelenontwikkeling’ voor zomer 2024 aan de Kamer te sturen.

 

De Kamer ontvangt voor het zomerreces 2024 een beleidsmatige reactie op het onderzoeksrapport ‘Kwalitatieve verdieping analyse hiaten geneesmiddelenontwikkeling’

De minister van VWS zegt toe de Tweede Kamer medio 2024 opnieuw te informeren over de voortgang op het onderwerp ‘beschikbaarheid van medische producten.’

 

De Kamer ontvangt medio 2024 een voortgangsbrief 'beschikbaarheid medische producten'.

De minister van VWS zegt toe te onderzoeken of een analyse van de verschillen in prijsstelling tussen Nederland en omliggende landen voor geneesmiddelen die van de markt gehaald zijn mogelijk is. De minister informeert de Kamer hierover in de volgende Kamerbrief beschikbaarheid medische producten.

 

De Kamer ontvangt medio 2024 een voortgangsbrief 'beschikbaarheid medische producten'.

De minister van VWS zegt toe de Tweede Kamer in de volgende beschikbaarheidsbrief te informeren over de voortgang van het meldproces en de verkenning van een mogelijke wettelijke informatieplicht met betrekking tot kritische medische hulpmiddelen.

 

De Kamer ontvangt medio 2024 een voortgangsbrief 'beschikbaarheid medische producten'.

De uitkomsten van de mid term review worden (naar verwachting) in het derde kwartaal van 2024 met de TK gedeeld

 

De Kamer ontvangt in het derde kwartaal 2024 de uitkomsten van de mid term review.

De minister van VWS zegt toe voor het einde van 2024 de Kamer een vervolgupdate te geven van de vervolgstappen en werkafspraken over het traject met veldpartijen over de extramurale farmaceutische zorg.

 

De Kamer ontvangt voor het eind van 2024 een vervolgupdate van de vervolgafspraken over het traject met veldpartijen over de extramurale farmaceutische zorg.

De minister van VWS zegt toe de Kamer in 2024 te informeren over de uitkomsten van een beknopt onderzoek naar het gebruik van (il)legale opioïden.

 

De Kamer ontvangt voor het eind van 2024 een brief over de uitkomsten van een beknopt onderzoek naar het gebruik van (il)legale opioïden.

In de jaarrapportage 2023 van de IGJ zullen waar mogelijk aanvullende gegevens worden opgenomen over onaangekondigde bezoeken door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Die jaarrapportage verschijnt komend jaar begin april.

TZ202310-086

De Kamer ontvangt de jaarraportage in het voorjaar van 2024.

De minister van VWS zegt toe in het najaar van 2023 schriftelijk terug te komen op de belangrijkste lessen voor het ministerie van VWS uit de resolutie van het Europees Parlement ‘COVID-19 pandemic: lessons learned and recommendations for the future’.

 

Zoals aangegeven in de stand van zakenbrief moties en toezeggingen begrotingsbehandeling 2024 (Kamerstukken II, 2023/2024, 36 410 XVI, nr. 35) zal de minister van VWS uw Kamer in het eerste kwartaal van 2024 de toegezegde reactie doen toekomen

«Begin volgend jaar informeren wij u verder over deze motie in een Kamerbrief over de jeugdstrategie.»

 

De Kamer wordt om middels een brief begin 2024 geïnformeerd.

Informatie- en rechtspositie ouders en jeugdigen in vrijwillig kader: In het voorjaar van 2024 verwachtten de staatssecretaris van VWS en de minister voor Rechtsbescherming de resultaten van bureau VanMontfoort en zullen deze met uw Kamer delen.

 

Het onderzoek loopt volgens schema. Het rapport wordt in het voorjaar van 2024 met de Kamer gedeeld.

N.a.v. motie 18-/18+ wordt een nieuwe toezegging gedaan. Wij zijn in gesprek over het uitvoeren van een (nader) onderzoek naar belemmeringen, praktijkvoorbeelden, het beter meenemen van wensen van jongeren, de wijze waarop een omkering van de bewijslast een rol kan spelen en de effecten daarvan. In de volgende voortgangsbrief Jeugd komen wij hierop terug.

 

De stand van zaken met betrekking tot deze toezegging zal in juni 2024 worden vermeld in de stand van zaken brief hervorming Jeugdzorg.

De staatssecretaris van VWS en de minister voor Rechtsbescherming houden uw Kamer met onze voortgangsbrieven op de hoogte van onze inspanning gericht op een toekomstbestendige jeugdhulp. De eerstvolgende brief is voorzien in juni 2024.

 

De Kamer zal een stand van zakenbrief ontvangen inzake Hervormingen Jeugzorg waarin deze toezegging wordt meegenomen.

Monitor jeugdbeschermingsketen - In de voortgangsbrief van 20 juni 2023 hebben de minister voor rechtsbescherming en de staatssecretaris van VWS aangegeven dat een traject is gestart om tot een monitor van de gehele jeugdbeschermingsketen te komen. Het ontwerp van een dergelijke monitor vraagt een intensieve inhoudelijke afstemming tussen de partijen in de jeugdbeschermingsketen die omwille van de zorgvuldigheid en complexiteit meer tijd vraagt dan voorzien. Zij zullen uw Kamer in het voorjaar van 2024 informeren over de voortgang van de ontwikkeling van een bredere monitor en indien mogelijk ook over de eerste uitkomsten.

 

De Kamer zal naar verwachting in het voorjaar 2024 geïnformeerd worden over de voortgang.

Onderzoekers van het Nederlandse Autisme Register (NAR) voeren op dit moment onderzoek uit. De onderzoekers hebben aangegeven in het voorjaar van 2024 met een eindrapport te kunnen komen. Dit rapport zal de staatssecretaris van VWS naar uw Kamer sturen.

 

De resultaten van het onderzoek verwachten we eind maart/begin april 2024.

Handvatten voor ontwikkeling van tarieven: Tijdens het Commissiedebat over de voorhang ontwerpbesluit reële prijzen jeugdwet heeft het lid Raemakers (D66) met zijn motie de regering verzocht om het kennis- en informatiepunt van de Jeugdautoriteit te vragen om in beeld te brengen welke handvatten nodig zijn voor de ontwikkeling van tarieven. Op dit moment zijn de staatssecretaris van VWS en de minister voor Rechtsbescherming hierover in gesprek met de Jeugdautoriteit. Zij zullen uw Kamer voor de zomer van 2024 nader informeren over de opvolging.

 

De Kamer zal naar verwachting in de zomer van 2024 geïnformeerd worden over de voortgang.

Bijgevoegd bij deze brief treft u aan het advies van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming over vrijheidsbeperkende maatregelen in de open jeugdhulp. De staatssecretaris van VWS en de minister voor Rechtsbescherming streven ernaar voor het zomerreces met een beleidsreactie te komen op het RSJ-advies.

 

De staatssecretaris van VWS en de minister voor Rechtsbescherming streven ernaar voor het zomerreces 2024 met een beleidsreactie te komen op het RSJ-advies

Oplossingsrichtingen voor de vergoeding van kinderopvang voor pleegouders: De motie van het lid Den Haan (fractie Den Haan) verzoekt de regering in overleg te gaan over mogelijke structurele oplossingsrichtingen voor de vergoeding van kinderopvang voor pleegouders. In afstemming met de sector hebben de staatssecretaris van VWS en de minister voor Rechtsbescherming een onderzoek in voorbereiding. De resultaten verwachten zij medio 2024 en zullen deze dan met uw Kamer delen.

 

Voor de zomer van 2024 ontvangt de Kamer een stand van zakenbrief inzake Hervormingen Jeugdzorg waarin deze motie wordt meegenomen.

De motie van het lid Van der Staaij (SGP) c.s. over de versterking van pleegzorg en andere gezinsgerichte en kleinschalige oplossingen meenemen bij de uitvoering van de Hervormingsagenda werken de staatssecretaris van VWS en de minister voor Rechtsbescherming samen met de sector en bij de Hervormingsagenda betrokken partijen uit. In het derde kwartaal van 2024 zullen zij uw Kamer hierover nader informeren.

 

Voor het WGO november 2024 zal de Kamer een stand van zaken brief ontvangen Hervormingen Jeugd.

Evaluatie bestuurlijke akkoorden ten aanzien van pleegzorg en gezinshuizen: De leden Raemakers (D66) en Ceder (CU) verzoeken de regering in hun motie de bestuurlijke akkoorden ten aanzien van pleegzorg en gezinshuizen goed te evalueren en de uitkomsten mee te nemen in het besluit over wettelijke verankering van de duur van gezinshuizen. Dit onderzoek is inmiddels in uitvoering. De resultaten worden in het najaar van 2024 verwacht en zullen door de staatssecretaris van VWS en de minister voor Rechtsbescherming met uw Kamer worden gedeeld.

 

Voor het WGO november 2024 zal de Kamer een stand van zaken brief ontvangen Hervormingen Jeugd waarin deze toezegging wordt meegenomen.

In de volgende voortgangsrapportage van de Toekomstagenda gehandicaptenzorg gaat de minister voor LZS in op het lopende onderzoek naar onder meer het herkennen van complexiteit rondom het thema van de instroom van cliënten in het VG7-zorgprofiel. Aanvulling 19/1: . De Kamer wordt in dezelfde periode inhoudelijk geïnformeerd (eind Q1 2024), maar dit zal gebeuren in een losse brief over de complexe zorg. Deze zal niet onderdeel zijn van de voortgangsrapportage van de Toekomstagenda.

TZ202310-133

De aanlevering van de brief met een inhoudelijke reactie op alle aangeleverde onderzoeken en stukken over complexe zorg in de GHZ gaat volgens planning.

De minister van LZS zegt toe om signalen van zorgkantoren over dreigende ontslagen in de ouderenzorg op te nemen in de voortgangsbrief WOZO van december 2023

 

Met het versturen van de WOZO brief (TK2023-2024, , 29 389, nr. 123) is aan deze toezegging voldaan.

De minister voor Langdurige zorg en sport en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zeggen toe de Kamer in het voorjaar van 2024 te informeren over de voortgang van de uitvoering van de bestuurlijke afspraken langdurige ggz (Wlz/Wmo).

 

De Kamer wordt hierover geïnformeerd in het voorjaar van 2024.

De minister voor LZS en de minister van J&V zullen een reactie sturen op de notitie Van den Hil over het stellen van grenzen aan agressie in de zorg.

TZ202312-024

De Kamer wordt hier nader over geïnformeerd in 2024.

De minister voor Langdurige Zorg stuurt eind september 2023 de brief over de pauzeknopopties naar de Kamer.

TZ202310-032

De Kamer is middels de brief Invoeringstoets op de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) hierover geïnformeerd (Kamerstukken II, 2023/2024, 34 767, nr. 67)

Voor het verkiezingsreces ontvangt de Kamer een brief over de beleidsaspecten ten aanzien van discriminatie in de zorg.

TZ202310-093

Op 15 december 2023 is de Verkenning Discriminatie en Racisme in de zorg van het instituut Verwey Jonker gedeeld met de Kamer

Later dit jaar stuurt de minister van VWS uw Kamer een integraal uitvoeringsprogramma verduurzamen (publieke) zorg, welzijn en sport. Daarin zal hij aandacht besteden aan onderzoek naar duurzaamheidsvraagstukken en financiering daarvan.

 

Deze toezegging is afgedaan middels de Kamerbrief over verduurzaming (publieke) zorg en welzijn en het rapport Uitvoeringsprogramma verduurzaming (publieke) zorg en welzijn 2024-2026 die op 21 decemeber 2023 zijn gedeeld met de TK. (3732493-1057799-MEVA)

De minister van VWS zegt toe de Kamer in de zomer van 2024 het advies van het Zorginstituut over de noodzaak van tuchtrecht voor de klinisch fysicus met de differentiatie audiologie/videologie toe te sturen, voorzien van een kabinetsreactie.

 

De kabinetsreactie zal in de zomer van 2024 naar de Kamer worden gestuurd.

De minister van VWS zegt toe om de Kamer te informeren over de uitkomsten van de onderzoeken naar de oorzaken van oversterfte en een eventueel vervolg.

 

Wanneer de onderzoeksresultaten bekend zijn zal de TK hierover geïnformeerd worden.

De minister van LZS zegt toe de Kamer te informeren over de stand van zaken van de juridische opvolging van het onderzoek naar de inkoop van PBM voor zover dat een mogelijke oplossing van een eventuele onregelmatigheid niet in de weg staat of een eventueel procesbelang van de Staat daarmee niet wordt geschaad».

3709098-1055509-NC19

Op 19 oktober 2023 heeft de minister van VWS middels de Kamerbrief «Stand van zaken juridische opvolging onderzoek inkoop PBM» de TK geïnformeerd.

Het kabinet gaat het deelrapport (3e OvV rapport Aanpak coronacrisis) de komende tijd bestuderen en zal op korte termijn met een reactie komen.

3710338-1039475-NC19

De Kamer wordt hier nader over geïnformeerd in 2024.

Het streven is dat tijdens het komende humane griepseizoen (dit najaar) de eerste prikken tegen de seizoensgriep worden gezet bij personen, die een hoger risico lopen op een vogelgriepbesmetting. Samen met het RIVM en het ministerie van LNV wordt momenteel verkend hoe dit georganiseerd kan worden. De Kamer zal over de laatste stand van zaken dit najaar worden geïnformeerd.

Kamerstukken II, 25 295, nr. 2051

In de Kamerbrief van 29 januari 2024 hebben de minister van LNV en de minister van VWS de TK geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van het Intensiveringsplan preventie vogelgriep

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht de Kamer voor het eind van dit jaar te informeren over de uitkomsten van de onderzoeken van zowel ZonMw als het RIVM naar de mogelijkheden van onderzoek naar individuele maatregelen.

TZ202308-002

De Kamer wordt hier nader over geïnformeerd in 2024.

De minister van VWS zegt toe de Tweede Kamer nader over de uitkomsten van het ZIN-traject en het onderzoek naar een subsidieregeling te informeren.

 

Zodra een van beide trajecten tot (tussentijdse) uitkomsten heeft geleid, wordt de Kamer daarover geïnformeerd.

Over de resultaten van de Ex durante beleidsevaluatie zal MVWS de TK via de volgende PP voortgangsrapportage informeren.

 

De resultaten van het ex durante beleidsevaluatie over Pandemische Paraatheid is meegenomen in de Kamerbrief: Voortgangsbrief beleidsprogramma pandemische paraatheid 2023 (Kenmerk: 3704803-1055156-PDPP) en Pandemische paraatheid: een agenda voor kennis en innovatie

De staatssecretaris van VWS zal een terugkoppeling aan de Kamer geven van zijn gesprekken met OCW/bck/rcc over anticonceptieverhalen op sociale media.

TZ202310-099

De Kamer zal naar verwachting na de zomer van 2024 worden geïnformeerd.

De specifieke risico-inschatting voor Nederland zal met de Kamer worden gedeeld, zodra deze af is.

 

De Kamer zal naar verwachting voor het eind van 2024 worden geïnformeerd.

Naar verwachting zal er vanuit de HERA in het najaar een definitief besluit worden gevraagd over het al dan niet aankopen van dit vaccin, dit na een definitieve beoordeling door het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) van het aangepaste vaccin, welke nodig is voor de markttoelating in de EU. De Kamer wordt in het najaar geïnformeerd over het genomen besluit, alsook over mogelijke nieuwe ontwikkelingen rondom de aankoop van de vaccins wanneer die zich in de tussentijd voordoen.

 

De reactie naar de Kamer zal volgen zodra de EMA ons heeft geïnformeerd.

De TK informeren over het besluit rondom het gratis maken van het nummer 113

 

De Kamer zal naar verwachting medio 2024 worden geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe de Kamer rond de zomer van 2024 opnieuw te informeren over de ontwikkelagenda.

 

taat nog open, geen ontwikkelingen. Prognose onveranderd

Uw Kamer wordt geïnformeerd over de voortgang van de derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie

 

De Kamer zal naar verwachting medio 2024 worden geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe de Kamer te informeren zodra er relevante onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd, of er nieuwe relevante studies gestart worden naar het bevolkingsonderzoek borstkanker.

 

Bij ontwikkelingen zal de TK hierover geïnformeerd worden.

De minister van VWS zegt toe de Kamer voor het einde van 2024 te informeren over de voortgang van de verdere uitwerking van de Nederlandse Kanker Agenda (NKA)’?

 

De Kamer zal naar verwachting voor het einde van 2024 worden geïnformeerd.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt toe ten aanzien van de bescherming van omwonenden van geitenhouderijen de resultaten van onderzoeken naar luchtwegklachten eind 2024 aan de Kamer te sturen.

TZ202309-016

De Kamer zal naar verwachting voor het einde van 2024 worden geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe de Kamer in 2024 nader te informeren over de onderzoeksresultaten van het RIVM over de redenen voor de dalende deelnametrend.

 

Staat nog open, geen ontwikkelingen. Wanneer er ontwikkelingen plaatsvinden zal de TK hierover geïnformeerd worden.

In een volgende voortgangsbrief over pgb of zorgfraude wordt de Kamer geïnformeerd over de uitkomst van de gesprekken met de Sociale Verzekeringsbank over gegevensuitwisseling en de juridische grondslag daarvan.

TZ202310-089

Voor het zomerreces 2024 wordt een stand van zaken brief pgb gestuurd waarin de Kamer nader geïnformeerd wordt over de uitkomst van de gesprekken met de SVB.

De minister voor Langdurige Zorg en Sport zal in een voortgangsbrief over het IZA voor eind 2023 aangeven hoe de motie Van den Berg/Agema over eenduidigheid van vraagstelling aan zorgaanbieders (en 1 portaal voor aanlevering) wordt uitgevoerd.

TZ202310-033

De Kamer wordt hier in het voorjaar van 2024 over geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe om de Kamer in het eerste kwartaal van 2024 t informeren over de mogelijkheden om de NZa de wettelijke bevoegdheid te geven overnames door zorgaanbieders tijdelijk te verbieden wanneer IGJ of NZa onderzoek doen naar deze aanbieders.

 

De Kamer zal over de voortgang worden geïnformeerd in de geplande brief over aanpassingen in het zorg specifieke markttoezicht.

In het voorjaar van 2024 wordt de TK opnieuw geïnformeerd over de voortgang van het IZA

 

De Kamer zal naar verwachting in het voorjaar 2024 worden de voortgangsrapportage ontvangen.

Voorafgaand aan de begrotingsbehandeling van het ministerie van VWS ontvangt de Kamer de beleidsreactie op het rapport Met de stroom mee van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.

TZ202308-010

Zodra er een nieuw kabinet is zal er een beleidsreactie worden opgesteld.

De minister voor LZS zegt toe de Kamer medio 2024 te informeren over de uitkomsten van de verkenning naar de invulling van het intern toezicht.

 

De Kamer wordt hier in de zomer van 2024 over geïnformeerd.

De minister van LZS zegt toe in een afzonderlijke brief in Q4 van dit jaar in te gaan op de evaluatie van de SPUK stimulering sport.

 

De Kamer is reeds geïnformeerd met de brief Voorghangprocedure SPUK stimulering Sport 2024-2025 (TK, 29945)

De minister informeert de Kamer in het eerste kwartaal van 2024 over de voortgang van de voorbereiding van wetgeving voor het onafhankelijke integriteitscentrum. In het vierde kwartaal zal de consultatie van het wetgevingstraject afgerond zijn.

TZ202310-138

Kamer wordt naar verwachting in maart 2024 geïnformeerd.

De minister informeert de Kamer in het eerste kwartaal van 2024 over de voortgang van de professionalisering van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). In deze brief zal ook aandacht zijn voor het perspectief van de slachtoffers.

TZ202310-140

Kamer wordt naar verwachting in maart 2024 geïnformeerd.

Rond de zomer van 2024 zullen MLZS en de minister en staatssecretaris van OCW de TK informeren over de verdere stand van zaken rondom de werkzaamheden om te komen tot een veilige danssector en de voortgang op de uitvoering van moties.

 

Voor de zomer 2024 komt er een Kamerbrief.

De minister voor LZS zegt toe de Kamer eind 2024, nadat NOC*NSF de topsportstrategie 2025+ heeft gepresenteerd, te informeren over de nieuwe koers van het voorzieningenmodel voor topsporters.

 

Op dit moment voert NOC*NSF een verkenning uit naar het voorzieningenmodel voor topsporters. De verwachting is dat de Kamer hierover eind 2024 geïnformeerd wordt via de brief omtrent de voortgang van het strategisch kader topsport.

OVIVI2 wordt jaarlijks gemonitord. De rapportages hierover worden aan de tweede kamer toegestuurd.

 

De monitor wordt in het voorjaar van 2024 aan de Kamer aangeleverd.

De staatssecretaris van VWS zegt toe in de eerder toegezegde voortgangsbrief Preventieaanpak leefstijl met focus op overgewicht en voeding welke eind 2023 naar de Kamer verzonden zal worden, de uitkomsten van het onderzoek Gezonde School in context plaatsen van de beleidsinzet op overgewicht en voeding.

 

Aan de toezeggingen is voldaan met de brief Eindrapport ‘onder welke Condities doet Gezonde School ertoe?’ (Eerste Kamer) (29645).

De staatssecretaris van VWS zegt toe om voor eind maart 2023 een rapport van het RIVM naar de Tweede Kamer te sturen over welke stappen er gezet moeten worden om de e-sigaret zelf een uniform en neutraal uiterlijk te geven.

 

Aan de toezegging is voldaan met de brief over de uitvoering van de motie-Van der Laan en Ceder (32011-108).

Een eerste rapportage [van de monitor reclame en marketing voor alcohol en ongezonde voeding] over het jaar 2023 verwacht de staatssecretaris van VWS in het voorjaar van 2024 met uw Kamer te delen

 

Aan dit verzoek is voldaan met de brief Aanpak problematisch alcoholgebruik (27565-191).

Gelet op de wens van uw Kamer om snelle voortgang te maken bij het effectueren van de afspraken uit de Hervormingsagenda op het gebied van regionale samenwerking, treffen de staatssecretaris van VWS en de minister voor Rechtsbescherming voorbereidingen voor de lagere regelgeving die uit het wetsvoorstel voortvloeit. Bij indiening van het wetsvoorstel informeren zij uw Kamer over de contouren van de ministeriële regeling ten aanzien van het aanwijzen van vormen van jeugdhulp die regionaal moeten worden georganiseerd en ingekocht.

 

Dat gebeurt – conform toezegging – bij het indienen van het wetsvoorstel. Op dit moment wordt gewerkt aan het nader rapport. Zodra het nader rapport gereed is zal het wetsvoorstel (na akkoord van de minsterraad) worden ingediend.

De NZa zal vervolgens een betaaltitel vaststellen op basis van een aanwijzing van de minister van VWS. Daartoe zal ik de Eerste en Tweede Kamer eerst een voorhangbrief zenden. In die brief zal worden aangegeven hoe de NZa volgens de beschrijving en voorwaarden geschetst in deze brief, een prestatie en een tarief kan vaststellen en de bijbehorende monitoring kan uitwerken. Met dit specifieke doel zal ik de NZa vragen hoe zij dit feitelijk kan vormgeven en welke consequenties die vormgeving heeft voor de uitvoering van haar taken

 

De insteek is een brief aan beide Kamers der Staten-Generaal uit te zenden kort voor of direct na het einde van het voorjaarsreces (16-26 feb). Het betreft een brief in het kader van een zogenoemde voorhangprocedure. De minister VWS kondigt aan voornemens te zijn een aanwijzing te verstrekken aan de NZa en de beide Kamers hebben vervolgens 30 dagen de tijd om daarop te reageren.

De minister van VWS zal de uitkomsten van de pilot rond eigen bijdragen kraamzorg voor kwetsbare gezinnen in het najaar 2023 naar de Kamer sturen.

TZ202310-097

Wanneer de informatie over de uitkomsten van de pilot rond eigen bijdrage kraamzorg voor kwetsbare gezinnen beschikbaar is zal deze gedeeld worden met de Tweede Kamer. Verwachting is voor het zomerreces 2024.

De minister van VWS zal de goede voorbeelden van de regiogovernance voor het einde van 2023 naar de Kamer sturen.

TZ202312-008

De brief wordt in het voorjaar van 2024 verzonden.

De minister voor LZS zegt toe in het begin van 2024 een beleidsreactie op het Samenvattend rapport uitvoering Wlz 2022-2023 naar de Eerste en Tweede Kamer te sturen.

 

De beleidsreactie op het Samenvattend Rapport uitvoering Wlz 2022-2023 zal uiterlijk in februari 2024 naar beide Kamers gestuurd worden.

In de zomer wordt de Kamer geïnformeerd over de monitor over de stapeling van de eigen bijdragen. In het eerste kwartaal van 2024 ontvangt de Kamer de beleidsreactie hierop.

TZ202308-017

De brief wordt in het voorjaar van 2024 verzonden.

De minister van VWS en minister voor LZS zeggen toe de Kamer volgend voorjaar (2024) weer een voortgangsbrief te sturen over VVTB. Toezegging aan de leden Ellemeet (GroenLinks) en Van den Berg (CDA).

Nummer:TZ202308-012

De brief wordt in het voorjaar van 2024 verzonden.

In het voorjaar informeer ik uw Kamer graag over bovengenoemde onderwerpen allen gericht op het verbeteren van het contracteerproces. Ik kan u dan ook meer inzicht kan geven over hoe het contracteerseizoen in 2024 is verlopen.

 

De Kamer wordt hier in het voorjaar van 2024 over geïnformeerd.

De staatssecretaris en ik zullen samen bekijken hoe wij de adviezen van de commissie-Vermeij verder gaan verwerken. Daarbij gaan wij expliciet ook bekijken welke rol de kinderopvangorganisaties kunnen spelen in de communicatie richting ouders over het vaccineren. Hierover zal ik in gesprek gaan met de brancheorganisaties voor de kinderopvang. Tegen mevrouw Gerkens zeg ik: ook met aandacht voor juist de achterstandswijken met een lage SES. U noemde volgens mij ook Turkse en Marokkaanse ouders

 

De toezegging aan de Eerste Kamer dat er een reactie zou komen op de maatregel voorwaardelijke toegang tot de kinderopvang wordt overgelaten aan het volgende kabinet.

Naar verwachting wordt het VGO III onderzoek in 2021 afgerond. Zodra deelonderzoeken afgerond zijn, zullen wij uw Kamer zoals toegezegd informeren.

 

Het VGO-III onderzoek heeft door COVID nog meer vertraging opgelopen: hiervoor is in maart een brief naar de kamer gegaan van Min MZS en Min LNV (Kamerbrief over voortgang onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden). Het onderzoek wordt pas eind 2024 volledig afgerond. Tussentijdse resultaten zullen met de Kamer worden gedeeld.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Prins (CDA), toe te onderzoeken wat de beste vorm van financiering van de abortuspil bij de huisarts is. Voorts zal de minister naar aanleiding van vragen van diverse leden en aansluitend bij de in de Tweede Kamer aangenomen moties, de financiële effecten op de abortusklinieken monitoren en zo nodig nieuw kostenonderzoek laten uitvoeren, zodat een goed landelijk dekkend netwerk voor abortuszorg gegarandeerd is.

T03528

De Kamer zal met de aanbieding van de wetsevaluatie worden geïnformeerd.

De IGJ wordt verzocht om in de jaarrapportages die naar de Kamer worden gestuurd ook te rapporteren over de gevolgen van het invoeren van een flexibele beraadtermijn

T10369

De IGJ wordt verzocht om in de jaarrapportages die naar de Kamer worden gestuurd ook te rapporteren over de gevolgen van het invoeren van een flexibele beraadtermijn. Zij zullen dit naar verwachting doen in het najaar van 2023.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Vos (PvdA), toe dat de beoordeling hoeveel tijd een huisarts uiteindelijk gemiddeld bezig is met de begeleiding van de medicamenteuze zwangerschapsafbreking, onderdeel wordt van de evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap in 2027.

T03529

De Kamer wordt voor eind 2027 geïnformeerd.

De minister van VWS zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van der Voort (D66), toe om bij de evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap (Wafz) in 2027 te bezien hoe de wijzigingen van de wet in de praktijk en voor de financiering uitpakken en welke verbeteringen eventueel nodig zijn.

T03527

De Kamer wordt voor eind 2027 geïnformeerd.

De minister van VWS zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Baay-Timmerman (50PLUS) en Kox (SP), toe dat de derde evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap in 2027 gericht zal zijn op de consequenties van de afschaffing van de verplichte vijf dagen beraadtermijn en dat het blijven waarborgen van de hoge kwaliteit van de Nederlandse abortushulpverlening het uitgangspunt zal zijn voor deze evaluatie. Indien het wetsvoorstel over het verstrekken van de abortuspil door de huisarts (34891) wordt aangenomen, dan zullen ook de effecten van deze wetswijziging worden meegenomen in de evaluatie.

T03463

Dit zal worden meegenomen bij de volgende wetsevaluatie van de Wafz, die in 2027 plaatsvindt. De Kamer zal naar verwachting voor het einde van 2027 worden geïnformeerd.

De derde evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap wordt, gelet op de wens om mogelijke effecten van en ervaringen met de implementatie van de twee initiatiefwetsvoorstellen mee te nemen, in 2026 of 2027 uitgevoerd

 

De Kamer zal naar verwachting voor het einde van 2027 worden geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe de Kamer in het eerste kwartaal van 2024 te informeren over de stand van zaken van de moties die zijn aangenomen naar aanleiding van het plenaire debat in de Tweede Kamer op 12 april 2023 over het wetsvoorstel tot wijziging van de Wdkb.

 

De Kamer zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden geïnformeerd.

De staatssecretaris stuurt de Kamer te zijner tijd een reactie op het SER-rapport over sociaal-economische gezondheidsverschillen.

TZ202302-206

De Kamer zal geïnformeerd worden in een reactie welke samengaat met kabinetsreactie SER advies gezondheidsverschillen (samen met SZW).

Staatssecretaris zegt toe de uitkomsten van de gesprekken

 

De Kamer is geïnformeerd dat de gesprekken over gegevensverzameling en -registratie ten behoeve van evaluatie van de hielprikscreening lopen. De Kamer zal hierover, gelijktijdig met de resultaten van de toekomstverkenning, geïnformeerd worden.

Zodra er meer bekend is over de onderzoeksresultaten [van de aandoeningen CACT, CPT2, BKT, ALD, GAMT en OCTN2] informeer ik uw Kamer daarover.

 

Staatssecretaris zegt toe dat de Kamer informeert zodra het onderzoek naar de vijf aandoeningen die nog op de agenda staan om toegevoegd te worden aan de hielprikscreening, leidt tot een duidelijk perspectief op implementatie

De minister van VWS zegt toe voor het einde van het jaar opnieuw de Kamer te informeren over het screeningsinterval

 

De Kamer zal naar verwachting voor medio 2024 worden geïnformeerd.

De minister zegt toe voor het einde van het jaar de Kamer te informeren over de invulling van het beleid voor de komende jaren rondom AMR middels een Nationaal actieplan.

 

Hierover wordt de Kamer in het voorjaar van 2024 geïnformeerd.

De stas van VWS zegt toe dat het niet mogelijk is binnen de gebruikelijke termijn van drie maanden de beleidsreactie te sturen, maar zal de Kamer zo spoedig mogelijk informeren.

 

De Kamer zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2024 worden geïnformeerd.

De minister van VWS informeert de Kamer in 2023 verder over het traject van de DNA-visie.

 

De Kamer zal naar verwachting voor het einde van 2024 worden geïnformeerd.

De Kamer ontvangt na de zomer de beleidsreactie op het rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving over de publieke gezondheidszorg. Hierin zal de minister van VWS specifiek ingaan op de aanbeveling over een gezondheidscommissaris.

 

Op 18 april jongstleden heeft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het advies «Op onze gezondheid» over de publieke gezondheid gepubliceerd. Dit advies is op 23 mei 2023 aangeboden aan de Tweede Kamer (32 793, nr. 693). Gelet op de demissionaire status van dit kabinet is de reactie op het advies van de RVS over de inrichting van het stelsel voor de publieke gezondheidszorg aan het volgende kabinet overgelaten.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Krijnen (GroenLinks), toe dat de kabinetsreactie op het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving ‘Op onze gezondheid: de noodzaak van een sterkere publieke gezondheidszorg’ van 18 april 2023 ook met de Eerste Kamer gedeeld zal worden.

T03607

Op 18 april jongstleden heeft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het advies «Op onze gezondheid» over de publieke gezondheid gepubliceerd. Dit advies is op 23 mei 2023 aangeboden aan de Tweede Kamer (32 793, nr. 693). Gelet op de demissionaire status van dit kabinet is de reactie op het advies van de RVS over de inrichting van het stelsel voor de publieke gezondheidszorg aan het volgende kabinet overgelaten.

Na de pilotfase kom ik bij u terug met de resultaten en het advies van de stuurgroep over de verdere vervolgstappen

 

De verwachting is dat de Kamer in het eerste kwartaal van 2024 wordt geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe de Kamer in begin 2023 een wetsvoorstel inzake wijziging van de Embryowet aan te bieden.

 

De verwachting is dat de Kamer in het eerste kwartaal van 2024 wordt geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe dat op signalementen van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) die relevant zijn voor het werkterrein van het ministerie van VWS, standaard een (beleids)reactie zal worden gegeven

 

Zodra het CEG een signalement publiceert kan VWS de Kamer hierover informeren.

De staatssecretaris en de minister sturen voor de zomer een brief over de gezonde leefomgeving, waarbij zij onder andere ingaan op de concrete doelen voor de verbetering van de leefomgeving (voor een betere volksgezondheid, en gezondheidsschade door leefomgeving).

TZ202302-203

De staatssecretaris en de minister sturen een brief aan de Kamer over de gezonde leefomgeving, waarbij zij onder andere ingaan op de concrete doelen voor de verbetering van de leefomgeving (voor een betere volksgezondheid, en gezondheidsschade door leefomgeving). Verwachting is dat dat Kamer in het eerste kwartaal van 2024 zal worden geïnformeerd.

De staatssecretaris en ik zullen samen bekijken hoe wij de adviezen van de commissie-Vermeij verder gaan verwerken. Daarbij gaan wij expliciet ook bekijken welke rol de kinderopvangorganisaties kunnen spelen in de communicatie richting ouders over het vaccineren. Hierover zal ik in gesprek gaan met de brancheorganisaties voor de kinderopvang. Tegen mevrouw Gerkens zeg ik: ook met aandacht voor juist de achterstandswijken met een lage SES. U noemde volgens mij ook Turkse en Marokkaanse ouders

 

Het BWO is niet doorgegaan en gezien de huidige politieke situatie zal deze ook niet opnieuw worden ingepland. De toezegging aan de Eerste Kamer dat er een reactie zou komen op de maatregel voorwaardelijke toegang tot de kinderopvang zal hierdoor niet in deze kabinetsperiode worden afgedaan.

Naar verwachting wordt het VGO III onderzoek in 2021 afgerond. Zodra deelonderzoeken afgerond zijn, zullen wij uw Kamer zoals toegezegd informeren.

 

Het VGO-III onderzoek heeft door Covid nog meer vertraging opgelopen: hiervoor is in maart een brief naar de kamer gegaan van Min MZS en Min LNV (Kamerbrief over voortgang onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden) Het onderzoek wordt pas eind 2024 volledig afgerond. Tussentijdse resultaten zullen met de Kamer worden gedeeld.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Prins (CDA), toe te onderzoeken wat de beste vorm van financiering van de abortuspil bij de huisarts is. Voorts zal de minister naar aanleiding van vragen van diverse leden en aansluitend bij de in de Tweede Kamer aangenomen moties, de financiële effecten op de abortusklinieken monitoren en zo nodig nieuw kostenonderzoek laten uitvoeren, zodat een goed landelijk dekkend netwerk voor abortuszorg gegarandeerd is.

T03528

De Kamer zal met de aanbieding van de wetsevaluatie worden geïnformeerd.

De IGJ wordt verzocht om in de jaarrapportages die naar de Kamer worden gestuurd ook te rapporteren over de gevolgen van het invoeren van een flexibele beraadtermijn

 

De IGJ wordt verzocht om in de jaarrapportages die naar de Kamer worden gestuurd ook te rapporteren over de gevolgen van het invoeren van een flexibele beraadtermijn. Zij zullen dit naar verwachting doen in het najaar van 2023.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Vos (PvdA), toe dat de beoordeling hoeveel tijd een huisarts uiteindelijk gemiddeld bezig is met de begeleiding van de medicamenteuze zwangerschapsafbreking, onderdeel wordt van de evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap in 2027.

T03529

De Kamer wordt voor eind 2027 geïnformeerd.

De minister van VWS zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van der Voort (D66), toe om bij de evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap (Wafz) in 2027 te bezien hoe de wijzigingen van de wet in de praktijk en voor de financiering uitpakken en welke verbeteringen eventueel nodig zijn.

T03527

De Kamer wordt voor eind 2027 geïnformeerd.

De minister van VWS zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Baay-Timmerman (50PLUS) en Kox (SP), toe dat de derde evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap in 2027 gericht zal zijn op de consequenties van de afschaffing van de verplichte vijf dagen beraadtermijn en dat het blijven waarborgen van de hoge kwaliteit van de Nederlandse abortushulpverlening het uitgangspunt zal zijn voor deze evaluatie. Indien het wetsvoorstel over het verstrekken van de abortuspil door de huisarts (34891) wordt aangenomen, dan zullen ook de effecten van deze wetswijziging worden meegenomen in de evaluatie.

T03463

Dit zal worden meegenomen bij de volgende wetsevaluatie van de Wafz, die in 2027 plaatsvindt. De Kamer zal naar verwachting voor het einde van 2027 worden geïnformeerd.

De derde evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap wordt, gelet op de wens om mogelijke effecten van en ervaringen met de implementatie van de twee initiatiefwetsvoorstellen mee te nemen, in 2026 of 2027 uitgevoerd

 

De Kamer zal naar verwachting voor het einde van 2027 worden geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe de Kamer in het eerste kwartaal van 2024 te informeren over de stand van zaken van de moties die zijn aangenomen naar aanleiding van het plenaire debat in de Tweede Kamer op 12 april 2023 over het wetsvoorstel tot wijziging van de Wdkb.

 

De Kamer zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden geïnformeerd.

De staatssecretaris stuurt de Kamer te zijner tijd een reactie op het SER-rapport over sociaal-economische gezondheidsverschillen.

TZ202302-206

De Kamer zal geïnformeerd worden in een reactie welke samengaat met kabinetsreactie SER advies gezondheidsverschillen (samen met SZW).

Staatssecretaris zegt toe de uitkomsten van de gesprekken

 

Staat nog open, gesprekken lopen nog. Richting Kamer is geen deadline gekoppeld aan deze toezegging

Zodra er meer bekend is over de onderzoeksresultaten [van de aandoeningen CACT, CPT2, BKT, ALD, GAMT en OCTN2] informeer ik uw Kamer daarover.

 

Staat nog open, 25 oktober is een laatste update aan de Kamer gegeven over ALD. Verder geen relevante ontwikkelingen om de Kamer over te informeren. Toezegging blijft dus staan.

De minister van VWS zegt toe voor het einde van het jaar opnieuw de Kamer te informeren over het screeningsinterval

 

De Kamer zal naar verwachting voor medio 2024 worden geïnformeerd.

De minister zegt toe voor het einde van het jaar de Kamer te informeren over de invulling van het beleid voor de komende jaren rondom AMR middels een Nationaal actieplan.

 

Deze toezegging zal worden beantwoord in de verzamelbrief over toezeggingen met betrekking tot de begrotingsbehandeling. Deze volgt in het eerste kwartaal van 2024.

De stas van VWS zegt toe dat het niet mogelijk is binnen de gebruikelijke termijn van drie maanden de beleidsreactie te sturen, maar zal de Kamer zo spoedig mogelijk informeren.

 

De Kamer zla naar verwachting in het derde kwartaal van 2024 worden geïnformeerd.

De Kamer ontvangt na de zomer de beleidsreactie op het rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving over de publieke gezondheidszorg. Hierin zal de minister van VWS specifiek ingaan op de aanbeveling over een gezondheidscommissaris.

 

Op 18 april jongstleden heeft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het advies ‘Op onze gezondheid’ van de over de publieke gezondheid gepubliceerd. Dit is advies is op 23 mei 2023 aangeboden aan de Tweede Kamer (32 793, nr 693). Daarin is toegezegd dat er dit najaar een reactie komt. Echter tussentijds is het kabinet gevallen. Daarom is in antwoorden op Kamervragen van het lid Van Esch (PvdD) over gezondheidsdoelen in de wet opnemen (TK 3443, 2022-2023) op 28 augustus 2023 aangegeven dat - gelet op de demissionaire status van dit kabinet - de reactie op het advies van de RVS over de inrichting van het stelsel voor de publieke gezondheidzorg aan het volgend kabinet zal worden overgelaten. Naar aanleiding van de vraag van het lid Krijnen (GroenLinks) (TKT03607) zal de reactie op het advies ook met de Eerste Kamer gedeeld worden.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Krijnen (GroenLinks), toe dat de kabinetsreactie op het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving ‘Op onze gezondheid: de noodzaak van een sterkere publieke gezondheidszorg’ van 18 april 2023 ook met de Eerste Kamer gedeeld zal worden.

T03607

Op 18 april jongstleden heeft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het advies ‘Op onze gezondheid’ van de over de publieke gezondheid gepubliceerd. Dit is advies is op 23 mei 2023 aangeboden aan de Tweede Kamer (32 793, nr 693). Daarin is toegezegd dat er dit najaar een reactie komt. Echter tussentijds is het kabinet gevallen. Daarom is in antwoorden op Kamervragen van het lid Van Esch (PvdD) over gezondheidsdoelen in de wet opnemen (TK 3443, 2022-2023) op 28 augustus 2023 aangegeven dat - gelet op de demissionaire status van dit kabinet - de reactie op het advies van de RVS over de inrichting van het stelsel voor de publieke gezondheidzorg aan het volgend kabinet zal worden overgelaten.

Na de pilotfase kom ik bij u terug met de resultaten en het advies van de stuurgroep over de verdere vervolgstappen

 

De verwachting is dat de Kamer in het eerste kwartaal van 2024 wordt geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe de Kamer in begin 2023 een wetsvoorstel inzake wijziging van de Embryowet aan te bieden.

 

De verwachting is dat de Kamer in het eerste kwartaal van 2024 wordt geïnformeerd.

De minister van VWS zegt toe dat op signalementen van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) die relevant zijn voor het werkterrein van het ministerie van VWS, standaard een (beleids)reactie zal worden gegeven

 

Zodra het CEG een signalement publiceert en er een beleidsreactie komt uit VWS wordt deze toezegging afgedaan.

De staatssecretaris en de minister sturen voor de zomer een brief over de gezonde leefomgeving, waarbij zij onder andere ingaan op de concrete doelen voor de verbetering van de leefomgeving (voor een betere volksgezondheid, en gezondheidsschade door leefomgeving).

TZ202302-203

De staatssecretaris en de Minister sturen een brief aan de Kamer over de gezonde leefomgeving, waarbij zij onder andere ingaan op de concrete doelen voor de verbetering van de leefomgeving (voor een betere volksgezondheid, en gezondheidsschade door leefomgeving). Verwachting is dat dat Kamer in het eerste kwartaal van 2024 zal worden geïnformeerd.

De TK wordt geïnformeerd over de uitkomst van de gesprekken tussen CPB, RIVM en VWS over mogelijkheid prijsplafonds en budgettaire effecten preventie te laten doorrekenen door het CPB.

 

De Kamer zal naar verwachting in 2024 geïnformeerd worden

De minister zal de staatssecretaris van VWS verzoeken schriftelijk terug te komen op de protocollen en de definitie van desinformatie.

 

De Kamer zal naar verwachting in 2024 geïnformeerd worden

Licence