Base description which applies to whole site

Bijlage 10: Brede welvaart

Brede welvaart omvat de levenskwaliteit op korte termijn en de kwaliteit van leven van toekomstige generaties en mensen elders in de wereld. Naar aanleiding van de motie Hammelburg c.s. (Kamerstukken II 2021/22 35925, nr. 22), is gestart met de integratie van brede welvaart in departementale begrotingen. Op Prinsjesdag 2025 zal het CBS wederom per ministerie een factsheet publiceren. Deze factsheet zal de brede welvaartsresultaten visualiseren die relevant zijn voor de beleidsterreinen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Een belangrijke maatstaf voor brede welvaart is goede gezondheid en welzijn, omdat gezondheid een grote invloed heeft op de levenskwaliteit. De factsheet over brede welvaart, gepubliceerd door het CBS, toont dat 77,5% van de bevolking de eigen gezondheid als (zeer) goed ervaren. Daarnaast daalt het aantal nieuwe hepatitis B-gevallen en nieuwe HIV-diagnoses. Bovendien neemt het aantal rokers van 15+ af. Ook is een daling te zien in het percentage mensen die ernstige beperkingen ervaart in het dagelijks leven door gezondheidsproblemen. Anderzijds stijgen de wachttijden in de specialistische zorg polikliniek. Ook is er een toename van ziekteverzuim onder werknemers in de zorgsector en stijgt het aantal vacatures in de gezondheids- en welzijnszorg. Daar staat tegenover dat er meer instroom is in zorgopleidingen en het aantal gewerkte uren in de zorg stijgt. De brede welvaartsindicatoren laten ontwikkelingen in de zorg en welzijn zien, dit weerspiegelt wat van waarde is voor mensen en de maatschappij als geheel. 

Het ministerie van VWS draagt vooral bij aan SDG3 (goede gezondheid en welzijn), en heeft raakvlakken met diverse andere SDGs, zoals SDG 5 (gendergelijkheid), SDG 8 (waardig werk en economische groei), SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie) en SDG 16 (veiligheid).

Licence