Base description which applies to whole site

3.2 Inzet

In 2021 heeft Defensie capaciteitsinzet geleverd om de drie hoofdtaken uit te voeren. Hieronder staat per hoofdtaak onderverdeeld welke inzet is gepleegd.

Eerste hoofdtaak: Beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten.

  • Defensie leverde permanente bijdragen in NAVO-verband waaronder de bijdrage aan de enhanced Forward Presence (eFP) inzet in Litouwen.

  • Daarnaast leverde Defensie binnen alle operationele domeinen een bijdrage aan de snelle interventiecapaciteit van de NAVO. Zo leverde Defensie onder meer 190 eenheden voor de Composite Special Operations Component Command van de VJTF en voerde het commando van de Standing NATO Maritime Counter Measures Group I. Door deze bijdragen droeg Nederland bij aan geloofwaardige collectieve afschrikking en verdediging binnen NAVO.

  • Twee F-16’s stonden klaar voor de Quick Reaction Alert (QRA) om het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg te beschermen.

  • Voor de bescherming van het Koninkrijk, alsook in het kader van de uitvoering van de tweede en derde hoofdtaak, was Defensie permanent met militaire middelen aanwezig in het Caribisch gebied.

Tweede hoofdtaak: Bevorderen van de (internationale) rechtsorde en stabiliteit.

  • Defensie leverde in 2021 een bijdrage aan de anti-ISIS coalitie en bredere veiligheidsinzet in Irak. In de eerste helft van 2021 leverde Nederland een bijdrage aan de NAVO-Resolute Support missie in Afghanistan.

  • In de zomer van 2021 heeft Defensie met personeel en middelen bijgedragen aan de evacuatie van personen uit Afghanistan naar Nederland.

  • Vanaf 15 november 2021 draagt Nederland voor een periode van zes maanden bij met een C-130 vliegtuig inclusief bemanning en ondersteunend personeel aan de VN-missie MINUSMA in Mali.

  • Daarnaast continueerde Defensie de bijdragen aan verschillende missies in het Midden-Oosten zoals UNDOF, UNTSO, UNIFIL en USSC en leverde Defensie onder andere een kleinschalige bijdrage aan de EU maritieme operaties Atalanta en Irini en EU Liaison and Planning Cell (EULPC) in Tunis. Daarnaast leverde Defensie stafcapaciteit aan de twee missies in Mali (EU Trainingsmissie Mali en MINUSMA).

  • Ten slotte maakte het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen ruim zeven maanden lang onderdeel uit van de eerste operationele inzet van de Britse Carrier Strike Group (CSG) rond vliegkampschip Queen Elizabeth. In dit kader werd het Nederlandse fregat onder meer ingezet in de Zwarte Zee en de Indo-Pacifische regio. De inzet van Zr.Ms. Evertsen bood Nederland een unieke mogelijkheid in een internationaal verband, en samen met andere partnerlanden, te oefenen. Ook zijn tijdens de reis de diplomatieke, veiligheids-, en economische banden met landen in deze belangrijke regio aangehaald.

Derde hoofdtaak: Het ondersteunen van civiele autoriteiten en het leveren van bijstand bij rampen en crises.

  • Evenals voorgaande jaren waren in 2021 militairen dagelijks actief voor de derde hoofdtaak. Voorbeelden van deze inzet zijn de verleende militaire bijstand voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid, inzet van zoek -en observatieteams en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

  • In de maand juli heeft Defensie intensief ondersteund bij de overstromingen in Zuid-Limburg.

  • Defensie heeft gedurende de maand augustus met een Chinook helikopter bijgedragen aan het blussen van de bosbranden in Albanië.

  • Defensie heeft een intensieve bijdrage vanaf zee geleverd aan Haïti dat was getroffen door een zware aardbeving.

  • Daarnaast ondersteunde Defensie in 2021 de civiele autoriteiten op grote schaal in het kader van het bestrijden van de COVID-19-uitbraak in zowel Nederland als het Caribisch deel van het Koninkrijk. Zowel inzet in de ziekenhuizen, verpleeginstellingen als intensieve ondersteuning van de vaccinatie boostercampagne hebben in 2021 plaats gevonden.

  • In 2021 heeft Defensie samen met de ministeries van JenV en Financiën stappen gezet in het Brede Offensief Tegen de Ondermijnende Criminaliteit op het gebied van bewaken en beveiligen vanuit de Koninklijke Marechaussee, als partner in het Multidisciplinaire Interventieteam (MIT) en bij het onderscheppen van drugstransporten in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

  • Defensie heeft bijgedragen aan het ondersteunen van de opvang van evacués vanuit Afghanistan met capaciteit van de KMar en met het beschikbaar stellen van militaire locaties.

Licence