Base description which applies to whole site

Bijlage 3. Focusonderwerp onderuitputting

De Tweede Kamer verzoekt het Kabinet om bij de verantwoording over het jaar 2023 aandacht te besteden aan resultaatbereik in relatie tot onderuitputting, als gevolg van bijvoorbeeld arbeidskrapte. In deze bijlage wordt de totale onderuitputting gepresenteerd. Daarbij worden de grootste en/of belangrijkste meevallende realisaties apart toegelicht. De overige meevallende realisaties worden in de post «overige meevallers» toegelicht.

De grootste posten met onderuitputting ten opzichte van de 2e suppletoire begroting 2023, groter dan € 1 mln., zijn opgenomen in de tabel en worden onderstaand toegelicht.

Tabel 45 Grootste posten met onderuitputting
 

x1000 euro

Als % van vastgestelde netto begroting

Kiesraad

‒ 3.382

‒ 2,1%

Nationale ombudsman

‒ 2.400

‒ 1,5%

Overig

‒ 2.513

‒ 1,5%

   

Totaal

‒ 8.295

‒ 5,1%

Kiesraad

De onderuitputting bij de Kiesraad wordt veroorzaak door het tussentijds beëindigen van het contract van de leverancier van het Digitaal Hulpmiddel Verkiezingen. Ook heeft de krapte op de arbeidsmarkt en het verlaat invullen van vacature bijgedragen aan de onderuitputting.

Nationale ombudsman

De onderuitputting bij de Nationale Ombudsman wordt deels verklaard door een latere start van de nieuwe organisatiestructuur. Bovendien lukt het door de huidige arbeidsmarkt niet om alle functies in de nieuwe organisatiestructuur direct bezet te hebben. Tot slot kon een grote ICT bestelling niet meer in 2023 geleverd worden.

Overig

Dit betreffen diverse posten. Bij meerdere colleges is er sprake van onderuitputting door de krapte op de arbeidsmarkt waardoor vacatures moeilijk in te vullen zijn.

Licence