Base description which applies to whole site

Bijlage 5: Focusonderwerp 2023, onderuitputting

De Tweede Kamer verzoekt het Kabinet om bij de verantwoording over het jaar 2023 aandacht te besteden aan resultaatbereik in relatie tot onderuitputting, als gevolg van bijvoorbeeld arbeidskrapte. In deze bijlage wordt de totale onderuitputting gepresenteerd. Daarbij worden de grootste en/of belangrijkste meevallende realisaties apart toegelicht. De overige meevallende realisaties worden in de post «overige meevallers» toegelicht.

Tabel 43 Grootste posten met onderuitputting in 2023 (in duizenden euro's)

Onderuitputting in 2023

In duizenden euro’s

Als percentage van de vastgestelde ontwerpbegroting 2023

VN-Crisisbeheersingsoperaties

‒ 13.934

‒ 0,1%

Middelenafspraak

‒ 15.809

‒ 0,2%

Koerswinsten

‒ 7.610

‒ 0,1%

Hogere consulaire ontvangsten

‒ 11.595

‒ 0,1%

Lagere huisvestingskosten

‒ 4.000

0,0%

Loonkosten uitgezonden personeel

‒ 14.000

‒ 0,1%

Overige meevallers

‒ 27.329

‒ 0,3%

Totaal

‒ 94.277

‒ 0,9%

Lagere uitgaven VN-Crisisbeheersingsoperaties (artikel 2)Zoals toegelicht in de tweede suppletoire begroting 2023 viel de contributie aan VN-vredesmissies lager uit dan voorzien. Nederland heeft in 2023 aan 11 VN-vredesmissies financieel bijgedragen. De hoogte van deze bijdragen wordt jaarlijks voor elke vredesmissie separaat vastgesteld door de VN waarin de recente ontwikkelingen rond elke vredesmissie zorgen voor variatie in de hoogte van de jaarlijkse bijdragen.

Middelenafspraak huisvesting (artikel 7)In de tweede suppletoire begroting 2023 is al aangegeven dat er op het huisvestingsbudget EUR 10,1 miljoen wordt doorgeschoven naar de komende jaren via de middelenafspraak huisvesting. Vanwege vertragingen zal niet al het budget in 2023 worden uitgegeven. Vanwege verdere onderuitputting wordt er nog eens EUR 5,6 miljoen via de middelenafspraak doorgeschoven naar 2024.

Hogere koerswinsten (artikel 7)De begroting van Buitenlandse Zaken werkt met een vooraf vastgestelde wisselkoers ten opzichte van buitenlandse valuta (de zgn. corporate rate). Deze koers wordt gelijktijdig met de presentatie van de begroting vastgesteld. Omdat bij betalingen in buitenlandse valuta gedurende het jaar echter een verschil ontstaat als gevolg van de werkelijk geldende koers, ontstaat er een saldo.

Hogere consulaire ontvangsten (artikel 4)In 2023 zijn de consulaire ontvangsten hoger uitgevallen dan verwacht. Dit komt zowel door hogere paspoort als hogere visa ontvangsten. Doordat de paspoorten vanaf 2014 tien jaar geldig zijn, is er vanaf eind 2023 een stijging in de uitgegeven paspoorten op ambassades. Ook zijn de reisbewegingen eerder dan verwacht terug op het pre-Covid niveau. Dit zorgt voor hogere ontvangsten uit Visa.

Lagere uitgaven huisvesting (artikel 7)De huisvestingskosten vallen iets lager uit dan voorzien tijdens het opstellen van de begroting. De belangrijkste reden is dat nog niet alle functies in het kader van de intensiveringsmiddelen zijn ingevuld. Daardoor was er in 2023 minder huisvesting benodigd. Andere redenen zijn vertragingen op een aantal projecten en de te late facturatie voor de huisvesting in Nederland.

Lagere uitgaven personeel (artikel 7)De personeelsuitgaven zijn lager dan verwacht. Dit kent meerdere redenen. Zo blijft het postennet met langdurige onderbezetting zitten mede door de krappe arbeidsmarkt. Verder leidt de externe werving tot onderuitputting gedurende het jaar vanwege de doorlooptijd tussen werving en aanstelling. De interne werving leidt dikwijls tot doorstroom en niet tot instroom.

Overige meevallersAls gevolg van de prijsontwikkeling van het Bruto Binnenlands Product is het HGIS non-ODA budget het afgelopen najaar gestegen. Dit is verwerkt in de suppletoire begroting Prinsjesdag. Aan het einde van het jaar valt het bedrag op artikel 6 vrij binnen de HGIS en wordt het via de eindejaarsmarge van de HGIS opgevraagd in de volgende jaren. Dit wordt zichtbaar als onderuitputting op de BZ-begroting. Daarnaast is sprake van onderuitputting op diverse onderdelen binnen het artikel Apparaat.

Licence