Base description which applies to whole site

3.4 Openbaarheidsparagraaf en overzicht risicoregelingen

Openbaarheidsparagraaf

Actieve openbaarmaking

Defensie heeft in 2023 gewerkt aan de verdere implementatie van de Wet open overheid (Woo). Defensie heeft verdere actieve openbaarmaking van documenten voorbereid, beginnend met convenanten. Intern is een inventarisatie gemaakt van de afgesloten convenanten. Hierbij is gekeken of deze nog relevant zijn en of er informatie in staat die niet openbaar gemaakt mag worden.

Vooruitlopend op de realisatie van het Rijksbrede publicatieplatform is Defensie gestart met het intern publiceren van de Woo-documenten, zoals convenanten, op het eigen Defensiepublicatieportaal. Daarmee is alles ingericht om deze documenten ook extern te publiceren zodra dat Rijksbreed gefaciliteerd wordt.

Ook heeft Defensie de trainingen voor het schrijven van beslisnota's geborgd binnen de organisatie. Hiervoor is een deel opgenomen in bestaande cursussen en trainingen; aanvullend worden gerichte coachingsessies georganiseerd.

Passieve openbaarmaking

In 2023 zijn door Defensie 125 Woo-verzoeken in behandeling genomen. Dit is nagenoeg hetzelfde aantal als in de voorgaande jaren. Om de behandeltermijn van Woo-verzoeken verder te verkorten zijn in 2023 diverse acties ondernomen. Zo is de sectie Woo-verzoeken uitgebreid om de capaciteit te vergroten. Daarnaast zijn decentrale Woo-functionarissen aangewezen bij de directies van het kerndepartement. Zij zijn verantwoordelijk voor het geordend en tijdig aanleveren van de gevraagde informatie. Verder zijn in 2023 voorbereidingen getroffen voor de introductie van het nieuwe documentmanagementsysteem DefDoc. Dit systeem moet het proces van het verzamelen en beoordelen van documenten voor de behandeling van Woo-verzoeken aanzienlijk verkorten. Zo zijn de eerste gebruikers van DefDoc met behulp van het systeem in staat gebleken om, in het kader van een Woo-verzoek, informatie in een tijdsbestek van vier uur op te leveren. In 2023 is ook de analysefase gestart van een project om laksoftware op het Defensiesysteem (MULAN) te laten draaien. Het is de bedoeling om deze in 2024 te integreren in DefDoc.

Verbetering van de informatiehuishouding

Het programma Defensie Open op Orde (DOO) versterkt in de periode 2021 t/m 2026 de informatiehuishouding van Defensie. Dat vergroot onze wendbaarheid en versterkt zowel de commando- als de bedrijfsvoering. De behaalde resultaten op dit gebied zijn terug te vinden in de paragraaf over commandovoering in het Materieelverslag.

Overzicht risicoregelingen

Per 31 december 2023 bestaat er één openstaande garantie. Deze betreft een overeenkomst met de Vereniging Verbond van Verzekeraars over de verzekerbaarheid van personeel. De looptijd is onbepaald en er is geen gegarandeerd bedrag vastgesteld. De overeenkomst regelt de verhouding tussen Defensie en de Vereniging met als doel de belemmeringen die defensieambtenaren in het maatschappelijkverkeer ondervinden als gevolg van uitsluitingsclausules bij levensverzekeringen, gekoppeld aan de finan ciering van een woning, weg te nemen. In 2023 heeft geen uitkering plaats gevonden.

Licence