Op dit artikel is ten opzichte van de tweede suppletoire begroting in 2022 6,7 mln. minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van 28,7 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn 4,7 mln. hoger dan begroot bij tweede suppletoire begroting.
Toelichting
Uitgaven
• Bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven (SGM) opdrachten is een onderuitputting van 5,6 mln. Dit wordt veroorzaakt door een lager bedrag aan uitkeringen bij het reguliere proces bij SGM, vanwege een lager toekenningspercentage 2022, alsmede een lager gemiddeld bedrag per uitkering. Ook voor de Tijdelijke Regeling Geweld Jeugdzorg is minder uitgekeerd dan begroot. Dit komt, doordat er minder capaciteit voor de uitvoering van de regeling beschikbaar was dan geraamd.
• Op het onderdeel opdrachten Aanpak criminaliteitsfenomenen is een onderuitputting van 7 mln. Door een complex samenspel met gemeenten en andere stakeholders is het niet gelukt om alle ontvangen coalitieakkoordmiddelen voor Preventie in 2022 tijdig en rechtmatig te bestemmen. De planvorming en uitvoering door gemeenten voor bewezen effectieve interventies zal daarom eerst in 2023 volledig ten uitvoering worden gebracht.
• Op het onderdeel intra- en extramurale sanctie-uitvoering is een overschrijding van 9,9 mln. Bij Najaarsnota zijn de coalitie-akkoordmiddelen voor 2022 beperkt, omdat de verwachting was dat deze niet tot besteding zouden komen. Na de Najaarsnota bleek echter dat een aantal opdrachten alsnog in 2022 in gang kon worden gezet.
• Het restant saldo betreft een aantal kleinere mutaties, zoals een onderuitputting van 4,9 mln. op het onderdeel Veiligheid en Jeugd door vertraging van projecten en subsidieaanvragen rondom huiselijk geweld en kindermishandeling, programma toekomstscenario, jeugdcriminaliteit en familierecht.
VerplichtingenNaast de verlaging met 6,7 mln. bij de uitgaven worden de verplichtingen verhoogd met 28,4 mln. Dit komt o.a. door:
• Op het onderdeel Aanpak Criminaliteitsfenomenen is een aantal bijdragen en subsidies aan gemeenten ten behoeve van bewezen effectieve interventies in 2022 toegekend voor latere jaren. Deze bijdragen zijn in lijn met de structurele coalitieakkoordmiddelen voor Preventie. Dit leidt tot een overschrijding van het verplichtingenbudget van 12,8 mln.
• Het onderdeel Veiligheid en Jeugd laat een overschrijding van 10,2 mln. zien. O.a. de verlenging en ophoging van de uitvoering van de taken aan het Ondersteuningsteam bij het programma UHP (Uithuisplaatsing) KOT (Kinderopvangtoeslag) heeft ervoor gezorgd dat het verplichtingenbudget wordt overschreden.
• Op de verplichting bijdrage voor Slachtofferhulp Nederland (SHN) is een overschrijding van 7 mln. Het verschil wordt veroorzaakt, doordat de verplichting voor 2023 zoals gebruikelijk is aangegaan in 2022, gebaseerd op het budgettair kader 2023 dat 7 mln. hoger ligt dan dat van 2022.
• Het restant bedrag omvat diverse kleine mutaties.