Base description which applies to whole site

4.2 Artikel 12 Kasbeheer

Verplichtingen en uitgaven

Rente

De rentelasten op het kasbeheer zijn circa € 655 mln. lager uitgevallen, met name doordat er minder middelen door de deelnemers van schatkistbankieren worden aangehouden op de rekeningen-courant en deposito’s dan waarmee rekening is gehouden in de tweede suppletoire begroting.

Leningen

Het bedrag aan verstrekte leningen is in totaal € 372 mln. lager dan bij de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Dit komt voornamelijk doordat het aantal leningen verstrekt aan RWT's lager is uitgevallen dan begroot.

Mutaties in rekening courant en deposito's

Het saldo van de rekeningen-courant van de decentrale overheden is toegenomen terwijl er een lichte daling (-€ 200 mln.) werd verwacht bij de tweede suppletoire begroting.

Ontvangsten

Leningen

In 2023 is circa € 43 mln. meer aan leningen afgelost dan bij de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Deelnemers van schatkistbankieren hebben de mogelijkheid om hun leningen (deels) vervroegd af te lossen, bijvoorbeeld bij verkoop van de activa waarvoor was geleend.

Mutaties in rekening courant en deposito's

Per saldo is door de sociale fondsen, rechtspersonen met een wettelijke taak, agentschappen en decentrale overheden gezamenlijk minder geld op de rekeningen-courant aangehouden dan bij de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Het saldo van de rekeningen-courant van de sociale fondsen is circa € 4,2 mld. minder toegenomen dan begroot. Het saldo van de rekeningen-courant van de rechtspersonen met een wettelijke taak, agentschappen en decentrale overheden is circa € 2,3 mld. meer toegenomen dan begroot.

Licence