Base description which applies to whole site

2.5 Artikel 5 Exportkredietverzekeringen, -garanties en investeringsverzekeringen

Verplichtingen

Garanties

Schade-uitkering exportkredietverzekeringen (ekv)

Voor de ekv-faciliteit (exportkredietverzekering) is in de begroting een plafond van € 10 mld. opgenomen. Dit is het bedrag dat jaarlijks aan nieuwe verplichtingen kan worden aangegaan. Bij de tweede suppletoire begroting 2023 zijn deze verplichtingen met € 3,3 mld. naar beneden bijgesteld, omdat duidelijk werd dat niet de volledige faciliteit benut zou worden in 2023. Er zijn in 2023 € 3,7 mld. aan verplichtingen aangegaan, waardoor er dus een minus is van € 3 mld. ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2023.

Schade-uitkering herverzekering leverancierskredieten

De herverzekering leverancierskredieten betrof een coronamaatregel waarbij er door de Staat voorkomen werd dat de kortlopende kredietverlening in de private verzekeringssector stilvielen. Voor 2023 is geen bedrag geraamd, omdat de regeling is gestopt. Er is om die reden voor € 23,6 mln. aan verplichtingen afgeboekt.

Uitgaven

Garanties

Schade-uitkering exportkredietverzekeringen (ekv)

Bij de tweede suppletoire begroting is een verwacht bedrag van € 165 mln. aan openstaande vorderingen definitief oninbaar verklaard. Deze mutatie brengt geen kasstroom met zich mee. Dit is per abuis wel zo verwerkt bij de tweede suppletoire begroting en wordt nu gecorrigeerd.

Ontvangsten

Garanties

Schaderestituties exportkredietverzekeringen (ekv)

De verwachte schaderestituties ekv zijn per saldo € 16 mln. lager dan oorspronkelijk begroot. Vanwege het vraaggestuurd karakter van de ekv kunnen er verschillen ontstaan tussen de raming en daadwerkelijke realisatie.

Onttrekking begrotingsreserve (ekv)

Bij de tweede suppletoire begroting is € 165 mln. aan openstaande vorderingen oninbaar verklaard. Deze mutatie brengt geen kasstroom met zich mee. Dit is per abuis wel zo verwerkt bij de tweede suppletoire begroting en wordt nu gecorrigeerd (zie ook de toelichting onder Uitgaven). Dit leidt er ook toe dat de gerealiseerde onttrekking uit de begrotingsreserve in 2023 lager uitvalt dan bij 2e suppletoire begroting geraamd en € 23,3 mln. uitkomt.

Licence