Base description which applies to whole site

2.8 Artikel 13 Toeslagen

Verplichtingen

Personele uitgaven

Op het verplichtingenbudget voor personele uitgaven is voor circa € 50,3 mln. minder verplichtingen aangegaan dan verwacht. Dit wordt met name veroorzaakt door tijdelijke onderbezetting van eigen personeel bij de dienst Toeslagen (niet Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)).

Bijdrage aan medeoverheden

De uitgaven en verplichtingen voor bijdrage aan medeoverheden komen circa € 57,4 mln. lager uit dan verwacht. Dit komt met name omdat gemeenten minder gedeclareerd hebben voor de Regeling specifieke uitkering (SPUK) gemeentelijke hulp aan gedupeerden kinderopvangtoeslagproblematiek dan vooraf verwacht.

(Schade)vergoeding

Er is voor circa € 122 mln. minder verplichtingen aangegaan dan begroot. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een langere doorlooptijd en (nog) niet ingediende schuldenlijsten bij het kwijtschelden van private schulden (circa € 41 mln.), door het opschuiven in de tijd van de compensatieregeling voor huur- en zorgtoeslag en kindgebondenbudget (HZK-regeling, circa € 56 mln.) en doordat de daadwerkelijke uitbetaling van betalingen in het kader van de herstelregeling voor ex-partners en de daadwerkelijke uitbetaling van overige schadevergoedingen pas plaatsvinden in 2024 (circa € 53 mln.).

Uitgaven

Bijdrage aan medeoverheden

Zie toelichting onder verplichtingen

(Schade)vergoeding

Compensatie toeslagengedupeerden

De uitgaven voor Compensatie Toeslagengedupeerden komen circa € 64,1 mln. lager uit dan verwacht. Dit wordt veroorzaakt doordat het kasritme in 2023 niet in lijn was met de geplande voortgang van de afhandeling de Integrale Beoordelingen (IB) en dossiers door de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Meerjarig blijft het budget voor de afhandeling van integrale beoordelingen en behandeling door de CWS beschikbaar.

UHT is bezig om de piek van aanmeldingen uit 2021 integraal te beoordelen, hetgeen doorloopt in 2024. De ingezette versnellingsmaatregelen worden verwacht ook in 2024 hun vruchten af te werpen. De prognose van het aantal afgeronde IB in 2025 blijft dus ondanks deze lagere uitgaven in 2023 staan.

De afhandeling door CWS is onderhevig aan een aantal versnellings- en verbeteringsmaatregelen. De productiedoelstelling (vanuit motie Inge van Dijk/Temmink1) wordt momenteel nog niet gehaald. Er is in september 2023 - december 2023 wel een lichte stijging te zien ten opzichte van de vorige periode.

Kwijtschelden private schulden

Omdat er bij het kwijtschelden van private schulden sprake is van een langere doorlooptijd dan verwacht is er circa € 66,5 mln. minder uitgekeerd. SBN heeft nog een werkvoorraad van ongeveer 3% van het totaal aan nog niet in behandeling genomen schuldenlijsten. Daarnaast hebben een aantal gedupeerde ouders geen schuldenlijsten ingediend waarvan dat wel was voorzien in de raming. Voor dit onderdeel wordt de komende tijd doorgegaan met het proberen te bereiken van gedupeerde ouders met nog openstaande gerechtelijke vorderingen.

Herstelprogramma voor kinderen

De uitgaven op het budget voor het Herstelprogramma voor kinderen komen circa € 41,6 mln. lager uit dan verwacht. De verklaring hiervoor is dat UHT een gedeelte van de kindregeling betalingen (7%) nog niet kan uitvoeren, omdat UHT nog gegevens van de ouder, bewindvoerder of het kind nodig heeft. De verwachting is dat UHT de kindregeling in 2024 afhandelt.

Overige (schade)vergoedingen

De uitgaven op het budget voor overige (schade)vergoedingen komen circa € 13,6 mln. lager uit dan verwacht. Dit wordt veroorzaakt doordat de daadwerkelijke uitbetaling van schadevergoedingen na het traject van aanvraag tot betaling pas in 2024 plaatsvindt.

Ontvangsten

Ontvangsten

In verband met het ontvangen van een creditnota van Sociale Banken Nederland (SBN) aangaande het terugbetalen van voorschotten uit 2021, 2022 en 2023 is het ontvangstenbudget bij de suppletoire begroting Prinsjesdag opgehoogd met circa € 22 mln. Aangezien dit geen ontvangsten zijn wordt dit bij de Slotwet gecorrigeerd naar een daling van de uitgaven 'Kwijtschelden private schulden'.

1

Kamerstukken II, 2023/24, 31066 nr. 1312

Licence