Base description which applies to whole site

2.5 Artikel 17 Luchtvaart

Toelichting

Op dit artikel is ten opzichte van de 2e suppletoire begroting € 19,9 miljoen minder uitgegeven en is voor een bedrag van € 45,6 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 0,02 miljoen hoger dan begroot bij Najaarsnota.

Verplichtingen

Dat er ten opzicht van de 2e suppletoire begroting voor € 45,6 miljoen minder aan verplichtingen is aangegaan komt met name door:

  • Het lager aantal subsdieverstrekkingen voor het NGF-project Luchtvaart in Transitie dan begroot ( - € 19,6 miljoen). Dit heeft te maken met vertraging bij een aantal deelprojecten, ondermeer doordat er meer tijd en afstemming nodig was om de doelstellingen en strategie op te stellen binnen de gestelde randvoorwaarden van IenW.

  • Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft minder leningen afgesloten, dan waarvoor IenW zich maximaal garant zou stellen (- € 5,2 miljoen).

  • Het lager aantal verplichtingen dat in 2023 is aangegaan voor de nadeelcompensatie Te Rijdt dan begroot (- € 5,2 miljoen). Dit heeft te maken met de benodigde termijn voor het beoordelen van de aanvragen.

Overige mutaties hebben geleid tot een neerwaartse bijstelling van het verplichtingenbudget van in totaal € - 2,4 miljoen.

Uitgaven

1. Luchtvaart

Subsidies

De lagere uitgaven van € 19,9 miljoen ten opzichte van de 2e suppletoire begroting komen met name door minder subsidieaanvragen voor het NGF project Luchtvaart in Transitie dan begroot (- € 19,8 miljoen).

Overige mutaties hebben geleid tot een neerwaartse bijstelling van het uitgavenbudget van per saldo € 0,1 miljoen.

Ontvangsten

De mutaties zijn lager dan de voorgeschreven norm en worden daarom niet toegelicht (zie normering in de leeswijzer).

Licence