Het kabinet heeft met de Tweede Kamer afgesproken dat de thema’s fraude en decentralisatie in de Verantwoordingsbrief centraal zullen staan en ook in de departementale jaarverslagen aandacht zullen krijgen11.
De Minister en Staatssecretaris van SZW hebben op 4 oktober 2013 een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de maatregelen op het terrein van de fraudeaanpak, handhaving en naleving12. In deze brief is aangegeven dat de Tweede Kamer in het voorjaar van 2014 wordt geïnformeerd over de voortgang en realisatie van de in de brief genoemde maatregelen. De Minister van SZW heeft tijdens het AO Handhaving op 31 oktober 2013 met de Tweede Kamer tevens aangegeven dat hij de Tweede Kamer via het jaarverslag 2013 zal informeren over de eerste resultaten van de nieuwe Fraudewet. De Tweede Kamer ontvangt in mei 2014 een afzonderlijke brief van de Minister van SZW over beide onderwerpen.
De Tweede Kamer heeft op 20 februari 2014 de Participatiewet aangenomen. De beoogde invoeringsdatum is 1 januari 2015. Met de Participatiewet voert het kabinet het principe van één regeling door voor iedereen die in staat is om te werken, ook de mensen met een arbeidsbeperking die daarvoor aangewezen zijn op ondersteuning.
De Participatiewet is een regeling die in medebewind wordt uitgevoerd. Gemeenten krijgen met de invoering van deze wet en met de invoering van de andere decentralisaties meer taken en bevoegdheden. Zij krijgen voor deze taken de beschikking over een breed scala aan instrumenten en voorzieningen. Gemeenten kunnen deze in samenhang en integraal inzetten en maatwerk leveren aan hun burgers. Gemeenten hebben de vrijheid om taken, binnen de gestelde wettelijke regels van de Participatiewet, naar eigen inzicht in te vullen en uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de inzet van middelen doelmatiger en doeltreffender wordt.
In de bedrijfsvoeringsparagraaf van dit jaarverslag wordt verder ingegaan op specifieke aspecten van de thema’s fraude en decentralisatie.