Base description which applies to whole site

Bijlage 1. Focusonderwerp onderuitputting

De Tweede Kamer verzoekt het Kabinet om bij de verantwoording over het jaar 2023 aandacht te besteden aan resultaatbereik in relatie tot onderuitputting, als gevolg van bijvoorbeeld arbeidskrapte. In deze bijlage wordt de totale onderuitputting gepresenteerd. Daarbij worden de grootste en/of belangrijkste meevallende realisaties apart toegelicht. De overige meevallende realisaties worden in de post «overige meevallers» toegelicht.

De grootste posten met onderuitputting ten opzichte van de 2e suppletoire begroting 2023, namelijk groter dan € 1 mln., zijn opgenomen in de tabel en worden onderstaand toegelicht.

Tabel 27 Grootste posten met onderuitputting
 

x1000 euro

Als % van vastgestelde netto begroting

Apparaat Eerste Kamer

‒ 1.889

‒ 0,9%

Apparaat Tweede Kamer

‒ 1.414

‒ 0,7%

Parlementaire enquêtes

‒ 1.188

‒ 0,6%

Wetgeving en controle Tweede Kamer (ontvangsten)

‒ 1.153

‒ 0,6%

Overig

2.017

1,0%

   

Totaal

‒ 3.627

‒ 1,8%

Apparaat Eerste Kamer

De onderuitputting op het apparaat van de Eerste Kamer wordt veroorzaakt doordat werving en selectietrajecten meer tijd nodig hadden in 2023 en de functies daarom later worden vervuld. Daarnaast zijn er trajecten die een langere doorlooptijd hebben en facturen die niet op tijd zijn betaald.

Apparaat Tweede Kamer

De onderuitputting  zit grotendeels op de personele budgetten. Bij de salarissen gaat het om circa € 1 mln. omdat openstaande vacaturen niet tijdig opgevuld zijn. Daarnaast is er ook onder uitputting op pensioenen en wachtgelden ambtenaren van circa € 0,4 mln. Dit budget is in 2023 minder aangesproken.

Parlementaire enquêtes

De onderuitputting op de Parlementaire Enquêtes komt doordat de enquête over fraudebeleid en dienstverlening niet volledig is afgerond in 2023 waardoor niet het volledige budget tot uitputting kwam.

Wetgeving en controle Tweede Kamer (ontvangsten)

De meerontvangsten zijn het gevolg van de hogere doorbelastingen van dienstverlening aan andere Hoge Colleges van Staat en ontvangsten van het UWV.

Licence