Base description which applies to whole site

Bijlage 2: Bijlage onderuitputting bij Jaarverslag 2023

De Tweede Kamer verzoekt het Kabinet om bij de verantwoording over het jaar 2023 aandacht te besteden aan resultaatbereik in relatie tot onderuitputting, als gevolg van bijvoorbeeld arbeidskrapte. In deze bijlage wordt de totale onderuitputting gepresenteerd. Daarbij worden de grootste en/of belangrijkste meevallende realisaties apart toegelicht. De overige meevallende realisaties worden in de post «overige meevallers» toegelicht.

De onderstaande tabel geeft per begrotingsartikel een overzicht van de onderuitputting1in 2023, zowel in miljoenen euro’s als in percentage van de vastgestelde begroting 2023. Een minus staat voor voordelig saldo een plus staat voor nadelig saldo. De tabel wordt ondersteund met een toelichting per voordelig saldo.

Tabel 47 Grootste posten met een voordelig saldo in 2023 (bedragen x € 1.000)

Bedragen in miljoenen euro

Bedrag

Als % v.d. vastgestelde begroting

Afsluitdijk

‒ 70.000

‒ 3,7%

Hoogwaterbeschermingsprogramma

‒ 48.000

‒ 2,5%

Kaderrichtlijn wateren

‒ 32.000

‒ 1,7%

Impulsregeling klimaatadaptatie

‒ 10.000

‒ 0,5%

Overige voordelige saldi

‒ 47.513

‒ 2,5%

Totaal

‒ 207.513

‒ 10,8%

Toelichting:

Algemeen:

Het Voordelig saldo wordt volledig aan 2024 toegevoegd zodat de beschikbare projectbudgetten meerjarig ongewijzigd blijven en daarmee onverminderd uitgevoerd kunnen worden.

Afsluitdijk

Het voordelig saldo betreft uitgestelde betalingen aan de opdrachtnemer van de overeenkomst die voorziet in contractwijzingen naar aanleiding van de aangepaste hydraulische randvoorwaarden rondom het project Afsluitdijk. Hierbij is geen sprake van arbeidsmarktkrapte en het doelbereik is niet in het geding.

Hoogwaterbeschermingsprogamma

Het voordelig saldo betreft met name de uitvoering van het HWBP waar minder betalingen gerealiseerd zijn door onder andere vertraging in de subsidieaanvragen, doorlooptijden vergunningverlening en gewijzigde wetgeving rondom stikstof. De ontstane vertraging is mogelijk deels veroorzaakt door arbeidsmarktkrapte (bij rijksoverheid, dan wel bij derden), maar de omvang daarvan is nu niet aan te geven. Het doelbereik is niet in het geding.

Kaderrichtlijn wateren

Het voordelig saldo betreft met name actualisering van de uitvoeringsprogramma’s KRW en Grote wateren. De ontstane vertraging KRW wordt niet direct veroorzaakt door arbeidsmarktkrapte en het doelbereik is niet in het geding. Ook de overige vertragingen hebben geen gevolg voor de beoogde effecten. Er is wel een relatie met beschikbare capaciteit, maar niet direct als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt.

Impulsegeling klimaatadaptatie

Het voordelig saldo betreft het langer doorlopen van de impulsregeling Klimaatadaptatie. Voor de impulsregeling geldt dat in 2023 nagenoeg de gehele regeling is aangevraagd, maar dat de beoordeling/behandeling van de aanvragen voor een deel doorloopt tot in 2024. De vertragingen hebben geen relatie met de krapte op de arbeidsmarkt.

Overige voordelige saldi

Dit betreft een saldo van diverse mee- en tegenvallers op het Deltafonds.

1

Onderuitputting betreft hierbij alleen de specifieke najaars- en slotwetmutaties 2023. In lijn met de comptabele wetgeving is de vastgestelde begroting gedurende 2023 in onder meer verschillende suppletoire wetten bijgesteld. Voor het verloop van de wijziging van de begrotingsstaat voor het jaar 2023 wordt verwezen naar de slotwet 2023.

Licence