Base description which applies to whole site

Bijlage 5: Focusonderwerp 2023

Tabel 50 Grootste posten met onderuitputting in 2023
   

Uitgaven in x € 1.000

Bedrag

Als % van de vastgestelde ontwerpbegroting 2023

Onderrealisatie artikel 1 - Inzet

‒ 66.183

‒ 0,4

Onderrealisatie Defensie (exclusief artikel 1 - Inzet)

‒ 66.377

‒ 0,4

Totaal

‒ 132.560

‒ 0,8

Toelichting

De Tweede Kamer verzoekt het kabinet om bij de verantwoording over het jaar 2023 aandacht te besteden aan resultaatbereik in relatie tot onderuitputting, als gevolg van bijvoorbeeld arbeidskrapte. In deze bijlage wordt de totale onderuitputting gepresenteerd. Daarbij worden de grootste en/of belangrijkste meevallende realisaties apart toegelicht.

Onderrealisatie artikel 1 – Inzet

Het betreft onderrealisatie op de crisisbeheersingsoperaties, het FNIK (Financiering Nationale Inzet Krijgsmacht) en de overige inzet. Voor de crisisbeheersingsoperaties hebben er lagere contributiebijdragen aan internationale organisaties en samenwerkingsverbanden plaatsgevonden dan verwacht. Ook zijn voor de VJTF (Very High Readiness Joint Taskforce) minder transportkosten gemaakt dan begroot. De onderrealisatie voor het FNIK bestaat uit het verminderde aantal aanvragen van militaire bijstand en steunverlening, zoals het opruimen van explosieven, dan geraamd. Voor de overige inzet is het aantal maritieme beveiligingsoperaties gedaald, vanwege de Wet ter Bescherming Koopvaardij waardoor rederijen gebruik kunnen maken van maritieme beveiligingsbedrijven. Als gevolg daarvan wordt er een lager dan verwacht beroep gedaan op de inzet van Defensie.

Onderrealisatie Defensie (exclusief artikel 1 – Inzet)

Op de overige onderdelen van de Defensiebegroting is sprake van onderrealisatie, met een totale omvang van € 66 miljoen in 2023. Deze onderrealisatie heeft zich gedurende het begrotingsjaar voorgedaan en is bij de tweede suppletoire begroting en bij de Slotwet verwerkt in de raming en respectievelijk in de realisatie. De onderrealisatie op de Defensiebegroting deed zich in 2023 voornamelijk voor op de artikelen 4 (Koninklijke Luchtmacht), 5 (Koninklijke Marechaussee) en 10 (Kerndepartement). Op deze artikelen is vooral sprake van onderrealisatie op de personele uitgaven. Op artikel 10 vallen ook de uitgaven aan externe inhuur lager uit dan eerder werd geraamd.

Als gevolg van de Defensienota 2022 is de Defensiebegroting, en het aantal arbeidsplaatsen bij Defensie, in omvang toegenomen. Het personeelsbestand groeit weliswaar, maar niet in gelijke tred met de formatie-uitbreiding waardoor de vullingsgraad lager is dan geraamd. Dit heeft zijn invloed op de realisatie van (een deel van) de plannen.

Licence