Base description which applies to whole site

Bijlage 9: Overzicht amendementen

Tabel 92 Overzicht amendementen

Omschrijving

Stand van zaken

Artikel

2023

Amendement nr. 26 Agressie jegens eerstelijns zorgverleners

Met de eerstelijnszorg zijn gesprekken gevoerd over subsidie voor onderzoek en het ontwikkelen van een branchegerichte aanpak. Deze gesprekken lopen via de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). De KNMP heeft laten weten voornemens te zijn gebruik te maken van een subsidie vanuit VWS. Het is echter nog niet tot een aanvraag gekomen. Daarom zijn de hiervoor gereserveerde middelen in 2023 vrijgevallen. In 2024 zijn er eveneens middelen beschikbaar voor de aanpak van agressie in de sector. Daarvan kunnen ook de partijen uit de eerste lijn gebruik maken en daarvoor dienen zij een aanvraag in te dienen bij VWS.

4

‒ 1.000

4

1.000

Amendement nr. 28 Zelfafnametest (ZAS) bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het amendement is uitgevoerd. De verbrede inzet van de Zelfafnameset is medio 2023 doorgevoerd in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

1

‒ 3.000

1

3.000

Amendement nr. 31 Endometriose

ZonMW is gevraagd een plan van aanpak te ontwikkelen. Dat is gebeurd. Inmiddels is er in het kader van dit programma ook een call uitgezet. Begin 2024 komt de beoordelingscommissie bij elkaar om de binnengekomen subsidieaanvragen in het kader van deze call te beoordelen.

1

‒ 500

2

500

Amendement nr. 33 Optimaliseren werkhervattingsproces bij of na diagnose kanker

In september 2023 is aan ZonMw de opdracht gegeven om een project in te richten waarmee uitvoering wordt gegeven aan het amendement rondom het optimaliseren van het werkhervattingsproces bij en na kanker voor werkenden, werkgevers en behandelaars. Het doel van het project en de daaraan gekoppelde subsidieronde is om kennis over ondersteuning bij en mogelijke interventies gericht op werkbehoud bij en na kanker voor werkenden, werkgevers en behandelaars, te bundelen, toegankelijker te maken en benutting te stimuleren. ZonMw heeft op 23 januari 2024 een subsidieoproep tekst gepubliceerd en de call opengesteld.

2

‒ 1.500

2

1.500

Amendement nr. 34 Het organiseren van vrijwilligerswerk te verstevigen

Een aanvullende subsidie is verleend aan NOV voor de periode 2023-2027 die als doel heeft dat vrijwilligersorganisaties beter in staat zijn het vrijwilligerswerk te organiseren voor een grotere verscheidenheid mensen. Dit project is begin 2024 van start gegaan. VWS heeft met het Oranje Fonds voor de periode 2023-2027 een regeling opgezet waarbij individuele vrijwilligersorganisaties een financiële toekenning kunnen aanvragen die zij kunnen inzetten om hun organisatie te versterken. Dit project zal van start gaan in het eerste kwartaal van 2024. VWS is met de sector en andere relevante betrokkenen in gesprek naar aanleiding van het door Sira Consulting uitgevoerde regeldrukonderzoek zoals toegezegd in de brief die op 19 juni naar uw Kamer is gezonden.Uw Kamer wordt vóór het einde van het tweede kwartaal van 2024 over de uitkomsten van deze gesprekken en de acties geïnformeerd die het kabinet aanvullend neemt om regeldruk bij vrijwilligersorganisaties en filantropische instellingen te verminderen.

3

‒ 1.000

3

1.000

Amendement nr. 147 het bewegen onder meisjes en kinderen met een beperking te stimuleren

In de verzamelbrief Sport (WGO 12 februari) is meegenomen dat het amendement uitgevoerd kan worden. Er ligt nog geen concreet plan, maar Sport is in gesprek met FC Straat. Het is FC straat tot op heden niet gelukt om met een concreet plan te komen. In overleg met de minister zijn de gereserveerde middelen uit 2023 voor 2024 opnieuw gereserveerd.

6

‒ 50

6

50

Amendement nr. 154 Herziening van de stipendiumregeling

De middelen van het amendement Heerma, bedoeld voor de herziening van de stipendiumregeling, zijn ingezet ter eenmalige ondersteuning van het initiatief "Sporthelden op School". Dit platform brengt topsporters voor de klas, waar ze clinics geven om beweging onder leerlingen te bevorderen. De keuze voor dit initiatief werd gemaakt in plaats van de herziening van de stipendiumregeling, aangezien een verkenning van een passend voorzieningenmodel voor topsporters gaande is bij NOC*NSF, waarvan verwacht wordt dat het pas na Parijs 2024 tot verandering zal leiden. Om de middelen uit het amendement efficiënt te benutten, zijn ze gekoppeld aan de lancering en het uitvoeren van pilots voor het platform "Sporthelden op School". De verwachting is dat het platform in het tweede kwartaal van 2024 wordt gelanceerd.

6

‒ 200

6

200

Amendement nr. 29 Burgerberaad over de zorg

Dit amendement is vanuit het programma de Juiste Zorg op de Juiste Plek opgehoogd tot in totaal € 1,5 miljoen. Hiermee is in mei 2023 via ZonMw financiering beschikbaar gesteld voor burgerparticipatie binnen domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden in de zorg. Partijen konden subsidie aanvragen voor activiteiten op het gebied van burgerparticipatie bij regiobeelden en -plannen, ouderenzorgplannen en Roaz-plannen. In november 2023 is het gehele bedrag aan subsidies door ZonMw toegekend. Aanvullend is nog een bedrag van € 250.000 beschikbaar gesteld via ZonMw voor een overkoepelend kennisuitwisselingstraject van de gehonoreerde projecten binnen de subsidieronde burgerparticipatie binnen domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden.

4

‒ 500

4

500

Licence