Base description which applies to whole site

11.02 Beheer en Onderhoud

De mutaties op deze operationele doelstelling hebben betrekking op de verwerking van het saldo over 2011 aan 2012.

De daling van het budget op het hoofdproduct Basispakket waterkeren van ca. € 44,4 mln. houdt verband met het in lijn brengen van het benodigde budget met de onderhoudsplanning voor 2011. In de Miljoenennota 2013 zal door middel van een kasschuif (uit latere jaren) het budget ten behoeve van beheer en onderhoud in 2012 op het gewenste kasritme worden aangepast.

De mutatie op het hoofdproduct Groot Variabel Onderhoud Waterbeheer wordt verklaard door:

  • Vertraging in 2011 als gevolg van een afgebroken aanbesteding op het project renovatie Stuwen in de Lek (€ 43,6 mln.). Om onaanvaardbaar risico op falen van de sluis- en stuwcomplexen te voorkomen is op basis van de evaluaties van de beëindigde aanbesteding een advies voor het vervolgtraject opgesteld. Dit heeft geleid tot een aantal hoofdactiviteiten, met name Levensduurverlengend Variabel onderhoud (LVO). Voorafgaand aan de renovatie wordt nu een aantal noodzakelijke maatregelen opgepakt om uitval te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. Deze nieuwe situatie heeft voor dit project geleid tot een nieuwe kasreeks.

  • Op het project Haringvliet is de overgang naar de volgende fase vertraagd, waardoor ook de vorig jaar geraamde uitgaven (€ 5,6 mln.) in de tijd verschuiven. Anderzijds is in tegenstelling tot de verwachting op het project «Masterplan Haringvlietsluizen».

Niet in 2012 maar reeds medio december 2011 een vaststellingsovereenkomst gesloten met de opdrachtnemer ter verrekening van claims van RWS op de opdrachtnemer en vice versa. Het half december sluiten en deels betaalbaar stellen van de overeenkomst is er de oorzaak van dat hiervoor ca. € 3,2 mln. meer is uitgegeven dan verwacht. Per saldo resteert dan een voordelig saldo van ca. € 2,4 mln. dat wordt overgeboekt naar 2012.

Licence