Door recht te doen aan slachtoffers van strafbare feiten en hen de hulp te bieden die bij hen past, draagt de overheid bij aan een veilige en rechtvaardige samenleving.
Wetgeving
Naar verwachting treedt in 2016 de wetswijziging in werking waarmee het spreekrecht wordt uitgebreid. De reikwijdte van het Schadefonds Geweldsmisdrijven wordt verruimd met dood-doorschulddelicten. Het wetsvoorstel ter implementatie van de EU-richtlijn minimumnormen slachtoffers zal waarschijnlijk in 2016 in werking treden.
Belangen slachtoffers
Ketenorganisaties zullen hun dienstverlening in 2016 in toenemende mate digitaliseren. Hieronder valt ook de informatievoorziening aan slachtoffers. Er komt één digitaal loket voor slachtofferhulp waar slachtoffers snel en adequaat geholpen worden en waar zij zelf kunnen aangeven van welke dienstverlening zij gebruik willen maken en in welke vorm. De implementatie van de EU-richtlijn minimumnormen slachtoffers wordt in de praktijk verder vormgegeven. Voorbeelden hiervan zijn de doorontwikkeling van het instrumentarium om kwetsbare slachtoffers met bijzondere beschermingsbehoeften te identificeren en te beschermen en meer aandacht voor de bescherming van privacy van slachtoffers. De procedures voor schadeverhaal door slachtoffers worden eenvoudiger. Uitgangspunt is dat de dader betaalt en schadeverhaal zoveel mogelijk al tijdens het strafproces wordt afgedaan. Afhankelijk van de uitkomst van de evaluatie van de pilots uit 2014 en 2015, zal herstelbemiddeling tussen slachtoffers en verdachten of veroordeelden vanaf 2016 structureel worden ingezet in het kader van het strafproces. Ook in Europees verband blijft Nederland aandacht vragen voor de versterking van de positie van slachtoffers. Nederland zal zich tijdens het EU-voorzitterschap in 2016 inzetten voor betere samenwerking en het delen van praktijkvoorbeelden tussen de lidstaten op dit terrein.