Beleidsagenda
In de beleidsagenda wordt het beleid voor het komende jaar uiteengezet.
Na de beleidsagenda volgen drie overzichten:
-
– Belangrijkste beleidsmatige mutaties;
-
– Overzicht niet juridisch verplichte uitgaven;
-
– Meerjarenplanning beleidsdoorlichting
De beleidsartikelen
In de beleidsartikelen staan de beleids- en de financiële informatie over de voorgenomen uitgaven. De begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is opgebouwd uit 4 beleidsartikelen: Openbaar bestuur en democratie, Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), Dienstverlenende en innovatieve overheid, Arbeidszaken overheid.
Een beleidsartikel is opgebouwd uit de volgende elementen:
-
A Algemene doelstelling
-
B Rol en verantwoordelijkheid
-
C Beleidswijzigingen
-
D1 Budgettaire gevolgen van beleid
-
D2 Budgetflexibiliteit
-
E Toelichting op de instrumenten
De niet-beleidsartikelen
De begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is opgebouwd uit 4 niet-beleidsartikelen: Centraal apparaat, Algemeen, Nominaal en onvoorzien, VUT-fonds.
Budgetflexibiliteit
De peildatum van de gepresenteerde budgetflexibiliteit (juridisch verplicht) is 1 januari 2017.
Begroting agentschap
De begroting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kent één baten-lastenagentschap, te weten Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).
Specifieke uitkeringen
In paragraaf 6.6 is de bijlage specifieke uitkeringen (interdepartementaal) opgenomen. Hierin geven de departementen aan welke uitkeringen zij doen voor gemeenten en provincies.
Groeiparagraaf
Op verzoek van de Tweede Kamer wordt met ingang van de begroting 2017 inzicht gegeven in de niet-juridische verplichtingen. Het overzicht en de toelichting hierop is te vinden in de tabel «Overzicht niet-juridisch verplichte uitgaven» in de beleidsagenda.