Base description which applies to whole site

2.4 Meerjarenplanning beleidsdoorlichtingen

Inleiding Zoals gemeld in de derde voortgangsrapportage van de Operatie Inzicht in Kwaliteit van de minister van Financiën leidt het huidige stelsel van beleidsdoorlichtingen niet altijd tot het gewenste beeld van de doeltreffendheid en doelmatigheid van het gevoerde beleid. Daarom maken alle departementen in deze begroting een eerste kwaliteitsslag naar een Strategische Evaluatie Agenda (SEA). De SEA helpt om voor de komende vier jaar te komen tot betere en meer bruikbare inzichten in de toegevoegde waarde op belangrijke beleidsthema’s. Hierdoor neemt het lerend vermogen toe en dit zal ook in de verantwoording naar de Kamer leiden tot beter en meer bruikbaar inzicht in de doeltreffendheid en doelmatigheid van het beleid.

Overkoepeld beleidsthema 2021-2024 De SEA voor 2021-2024 richt zich op de extern gerichte aspecten van de hoofdtaken van Defensie afgeleid van de grondwet en heeft daar één centraal overkoepelend thema voor opgesteld: Een goede partner voor civiele autoriteiten, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en onze strategische partners en bondgenoten.

Voor het kunnen uitoefenen van de hoofdtaken van Defensie werkt Defensie zowel nationaal als internationaal en binnen EU- en NAVO verband samen met onze partners en bondgenoten. Om deze samenwerking vorm te geven zijn afspraken hierover vastgelegd in samenwerkingsverbanden, convenanten en overeenkomsten. Door de komende jaren de uitvoering van deze afspraken te evalueren kan beoordeeld worden wat mogelijke verbeterpunten zijn. Vervolgens kan het beleidsthema meer overkoepelend worden geëvalueerd, zodat de verbanden tussen verschillende zaken duidelijk worden.

Tabel 6 De strategische Evaluatie Agenda 2021-2024

Een goede partner voor civiele autoriteiten, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en onze strategische partners en bondgenoten.

Evaluatie onderzoeken

Soort onderzoek

Voltooid in

Toelichting

Evaluatie Nationale taken

Evaluatie van de Nationale inzet van Defensie aan de hand van geplande evaluaties zoals de periodieke evaluatie van het convenant Financiering Nationale Inzet Krijgsmacht (FNIK), de beleidsdoorlichting Informatie Gestuurd Optreden Koninklijke Marechaussee en de beleidsdoorlichting Militaire gezondheidszorg waarbij naast interne inzet binnen Defensie ook de civiele ondersteuning zal worden meegenomen.

FNIK

Ex-durante evaluatie

2020

IGO KMAR

Beleidsdoorlichting

2021

Militaire gezondheidszorg

Beleidsdoorlichting

2022

 

Evaluatie Internationale samenwerkingsverbanden

Voor 2023 staat de beleidsdoorlichting van Nederlands-Duitse samenwerkingsverbanden geagendeerd en voor 2024 de Flag Officer Sea Training. Samen geven deze twee evaluaties inzicht in de internationale samenwerkingsverbanden.

Nederlands-Duitse samenwerking

Beleidsdoorlichting

2023

Flag Officer Sea Training

Ex-durante evaluatie

2024

 

Subsidie evaluaties

Iedere vijf jaar moet een subsidieverstrekking geëvalueerd worden. Voor 2020 wordt hiervoor een evaluatie uitgevoerd van de subsidie aan het Nationaal comité Herdenking Capitulatie 1945 Wageningen. In 2022 worden tien subsidie evaluaties voorzien. Daarna zou een overkoepelend onderzoek naar subsidieverstrekkingen plaats kunnen vinden.

Nationaal comité herdenking capitulatie Wageningen 1945

Periodieke evaluatie

2020

10 subsidieverstrekkingen

Periodieke evaluatie

2022

 

Overige onderwerpen

Evaluatie onderzoeken

Soort onderzoek

Voltooid in

Toelichting

Evaluatie operaties

Het Toetsingskader verplicht het kabinet ertoe om voor elke artikel 100-missie een eindevaluatie uit te voeren. Naar aanleiding van de moties Bosman en Kerstens/Van Ojik heeft het kabinet ervoor gekozen om eindevaluaties van artikel 100-missies standaard volledig door een onafhankelijke partij te laten uitvoeren.

MINUSMA

Ex-post evaluatie

2021

EMASOH

Ex-post evaluatie

2021

 

Overig

 

COTS/MOTS

Beleidsdoorlichting

2020

 

IBO Vastgoed

IBO

2021

 

Initiatief Cybersecurity

Ex durante/ ex-post evaluatie

2023

 

Vervolg

In deze begroting is een eerste opzet van de Strategische Evaluatie Agenda opgenomen op basis van één strategisch thema. Om te komen tot een totaaloverzicht van alle strategische thema’s van Defensie zullen het komende jaar de volgende stappen gezet worden. Hierbij zal op basis van een brede inventarisatie de strategische thema’s in beeld gebracht worden, bezien vanuit de drie hoofdtaken van Defensie:

  • 1. Beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten;

  • 2. Bevorderen van de (internationale) rechtsorde en stabiliteit;

  • 3. Leveren van bijstand bij rampen en crises.

Tevens zal inzichtelijk gemaakt welke evaluatie-onderzoeken benodigd zijn om een dekkend beeld over deze thema’s te kunnen geven. Zo zal de SEA het komende jaar worden doorontwikkeld zodat deze inzicht biedt in het integrale beeld van strategische evaluatiethema’s. Hierbij zal een onderscheid gemaakt worden tussen evaluaties bedoeld voor intern gebruik met de primaire doelstelling te leren van doorlopen processen en evaluaties die leiden tot een publicatie en daarmee bijdragen aan de verantwoording.

Omdat op dit moment het integrale beeld van strategische evaluaties nog niet gegeven kan worden zullen daarom naast de SEA in ieder geval in 2020 en 2021 de beleidsdoorlichtingen op basis van de Regeling Periodiek Evaluatieonderzoek gehandhaafd blijven.

Licence