Base description which applies to whole site

2.1 Artikel 1 Investeren in waterveiligheid

Toelichting

Op dit artikel is ten opzichte van de Najaarsnota in 2022 € -33,7 miljoen minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € -229 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 4,3 miljoen hoger dan begroot bij Najaarsnota.

Verplichting

Bij het artikel Investeringen in waterveiligheid is € -229 miljoen minder verplichtingen aangegaan dan verwacht. Deze lagere realisatie betreft:

  • HWBP rijkskeringen Hollandse IJsselkering (€ -11 miljoen), omdat meer voorbereidingstijd nodig was. De opdrachtverstrekking staat nu gepland in 2023. Voorhavens noordelijke Lekdijk (€ -29 miljoen). De uitvoering van het project is in handen van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en wordt gecombineerd uitgevoerd met hun opgave aan de dijktrajecten waar de voorhavens onderdeel van zijn. Het dijktraject heeft vertraging, waardoor het werk aan de voorhavens later opstart.

  • HWBP waterschapsprojecten Zwolle (€ -135 miljoen), Sterke Lekdijk (€ -18 miljoen) en Lob van Gennep (€ -17 miljoen), omdat de kering beheerders de beschikkingsaanvraag verschoven hebben in verband met meer benodigde voorbereidingstijd.

  • Steenbestoringen € -3,7 miljoen minder verplicht omdat uit onderzoek blijkt dat bij het traject Molenpolder geen bestorting nodig is.

  • Minder studieopdrachten verstrekt dan was voorzien € -7,4 miljoen.

  • Diverse kleinere mutaties, per saldo een lagere realisatie van € -7,9 miljoen.

Uitgaven

1.01 Grote projecten waterveiligheid

Op dit artikelonderdeel is € 14 miljoen meer gerealiseerd dan verwacht. De hogere realisatie betreft HWBP-2 Waterschapsprojecten het project Markermeerdijken waarvoor het Hoogheemraadschap een hogere subsidie aanvraag heeft ingediend dan eerder werd verwacht.

1.02 Ontwikkeling waterveiligheid

Op dit artikelonderdeel is € -41,5 miljoen minder gerealiseerd dan verwacht. De lagere realisatie betreft:

  • HWBP-Rijksprojecten (€ -15,5 miljoen)

    Het projectbudget Hollandse IJsselkering is in de Najaarsnota overgeheveld naar dit onderdeel. De realisatie zal echter in 2023 starten (€ -12,2 miljoen). Bij het project Marken is minder gerealiseerd (€ -3,2 miljoen). De vertraging van de uitvoering wordt veroorzaakt omdat de opdrachtnemer in oktober 2022 heeft aangegeven niet eerder te kunnen starten met de proefvakken dan februari 2023. Hierdoor is het project later opgestart.

  • Bij het HWBP-Waterschapsprojecten ( ‒ 20,0 miljoen) De oorzaak van de lagere realisatie betreft met name het uitblijven van de subsidieaanvraag voor het project HWBP-Zwolle.

  • Het project Kribverruiming Pannerdensch kanaal heeft een lagere realisatie van € -4,2 miljoen. Door de weersinvloeden waren er minder werkbare dagen dan gepland.

  • Het restant (€ -1,8 miljoen) betreft kleinere afwijkingen bij diverse projecten.

Licence