Taakspecialisatie
In 2017 heeft BZ voorbereidingen getroffen op de taakspecialisatie. Het ministerie centraliseert hiermee in 2018 en 2019 de dienstverlening aan de posten van de zeven Regionale Service Organisaties (RSO’s) in drie gespecialiseerde serviceorganisaties (SO’s) in Nederland. Dit zijn de Financiële Service Organisatie, de Consulaire Service Organisatie en Wereldwijd Werken (3W).
Op basis van het in 2016 vastgestelde plan van aanpak «Van regionalisering naar taakspecialisatie» is voor iedere SO een implementatieplan opgesteld, waarin de wijze tot overdracht van werkzaamheden van de RSO’s is beschreven. Deze plannen zijn in november 2017 vastgesteld. Vanaf januari 2018 start het ministerie met de overheveling van werkzaamheden van de eerste RSO naar de SO’s.
HR strategie en beleid
In 2017 heeft BZ in het kader van de HR-strategie verder geïnvesteerd in een meer strategisch en data gedreven personeelsbeleid en op een evenwichtigere verdeling van rollen en verantwoordelijkheden tussen medewerkers en Personeelsdienst. Het ministerie heeft ingezet op krachtig management en activiteiten georganiseerd om medewerkers te begeleiden en faciliteren in deze herziening. Daarnaast is de HRM-cyclus uitdrukkelijk onderdeel van de BZ-sturingscyclus zodat organisatiedoelen en beschikbare medewerkers kunnen worden gekoppeld. Hierbij zijn leidinggevenden gebruik gaan maken van sturingsinstrumenten als een strategisch personeelsplan en P-schouw.
De Academie voor Internationale Betrekkingen (AIB) heeft een curriculum en organiseerde in 2017 verschillende leertrajecten en lezingen over bijvoorbeeld de Islam, intercultureel handelen en beleidsuitvoering waarbij ook sprake was van veel interdepartementale deelname.
Het ministerie is in 2017 gestart om per 1 januari 2020 te kunnen voldoen aan de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren.
De ADR heeft in 2017 een eerste meting uitgevoerd naar de eerste effecten van de veranderingen in het HR-beleid, met als doel de dialoog te blijven voeren over welke eventuele bijstelling of aanvullende maatregelen nodig zijn om de BZ-organisatiedoelen te realiseren.
Programma Rijnstraat
In 2017 is BZ verhuisd naar het nieuwe Rijkskantoor Rijnstraat 8. Niet alle medewerkers zijn meeverhuisd. Organisatieonderdelen zijn nog gehuisvest in het oude gebouw van BZ. Verkenningen naar alternatieve huisvesting hebben nog niet tot een duurzaam resultaat geleid.
De huisvesting in de Rijnstraat vraagt van de BZ-medewerkers de nodige gewenning. In november 2017 zijn een medewerkersbelevingsonderzoek en een meting van de bezettingsgraad van het pand verricht. Uitkomsten van deze onderzoeken moeten aangeven waar verbeteringen in het werken op de Rijnstraat kunnen plaatsvinden gericht op de huisvestingsfaciliteiten en gedrag van medewerkers. Tegelijk kent het gebouw nog problemen. Ook bestaat er twijfel of de 0,5-norm toereikend is voor de functionele behoefte van BZ. Tenslotte is een verdere inregeling van de dienstverlening door de facilitaire partners en ICT-dienstverlener genoodzaakt.