Base description which applies to whole site

2.9 Artikel 21 Duurzaamheid

Toelichting

Op dit artikel is ten opzichte van de 2e suppletoire begroting € 1,5 miljoen minder uitgegeven en is voor een bedrag van € 8,8 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 0,5 miljoen hoger dan begroot bij de 2e suppletoire begroting 2023.

Verplichtingen

De lagere verplichtingen hebben met name betrekking op:

  • Lagere uitgaven van ‒ € 2,7 miljoen dan begroot door vertraging in diverse opdrachten (wegwerpplastics, plastic pact, UPV en verpakkingen, transitieagenda consumptiegoederen, uitvoering stalbeoordelingen RAV en maatsschappelijk verantwoord inkopen).

  • Lagere uitgaven van ‒ € 2,7 miljoen voor de subsidieregelingen

    Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie + circulaire economie (DEI+CE), Kennis en Innovatie Agenda - Circulaire Economie (KIA CE) en circulaire ketenprojecten.

  • Een vertraging in het verstrekken van meerjarige opdrachten aan RWS waardoor voor ‒ € 2,0 miljoen minder aan verplichtingen zijn aangegaan voor diverse projecten (adviezen zorgstoffen, afvalstoffenheffing gemeenten, CBS Enquete gemeentelijk afval, communicatie grondstoffen en recycling, advieskamer bodembescherming, monitoring zwerfafval subjectief, en Sorteeranalyses Huishoudelijk restafval).

  • Lagere uitgaven van ‒ € 0,5 miljoen op het uit het Klimaatfonds beschikbaar gestelde budget voor plastics norm door een vertraging in de uitvoering.

  • Diverse kleine mutaties optellend tot ‒ € 0,9 miljoen.

Uitgaven

4 Duurzaamheidsinstrumentarium

De mutaties zijn lager dan de voorgeschreven norm en worden daarom niet toegelicht (zie normering in de leeswijzer).

5 Duurzame productieketens

Opdrachten

De lagere uitgaven van € 3,3 miljoen hebben met name betrekking op:

  • Een overboeking van € 1,5 miljoen van het instrument opdrachten naar het instrument subsidies om het budget op het juiste instrument te zetten voor de Regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie + Circulaire Economie, de Subsidieregeling Kennis en Innovatie Agenda Circulaire Economie en de Subsidieregeling Circulaire Ketenprojecten.

  • Lagere uitgaven van € 0,6 miljoen aan RWS door vertraging in de uit te voeren werkzaamheden voor het programma maatschappelijk verantwoord inkopen.

  • Lagere uitgaven van € 0,3 miljoen dan gepland door vertragingen in de opdrachten in het kader van de wegwerpplastics, plastic pact, UPV en verpakkingen, transitieagenda consumptiegoederen, uitvoering stalbeoordelingen RAV en maatsschappelijk verantwoord inkopen.

  • Dit betreft overboeking van het instrument opdrachten naar het instrument bijdrage aan agentschappen van € 0,2 miljoen. Dit is naar aanleiding van de eindafrekening van de voor 2022 verstrekte opdracht aan RVO voor werkzaamheden op het terrein van de uitvoeringsagenda biogrondstoffen, regeling groenprojecten, nationaal plan maatschappelijkl verantwoord inkopen en subsidieregeling circulaire ketenprojecten.

  • Diverse kleine mutaties optellend tot ‒ € 0,7 miljoen.

6 Natuurlijk kapitaal

De mutaties zijn lager dan de voorgeschreven norm en worden daarom niet toegelicht (zie normering in de leeswijzer).

Ontvangsten

De mutaties zijn lager dan de voorgeschreven norm en worden daarom niet toegelicht (zie normering in de leeswijzer).

Licence