Base description which applies to whole site

1. Inleiding

Het kabinet maakt op het gebied van Veiligheid en Justitie duidelijke keuzes en hecht aan een daadkrachtige aanpak. Het resultaat is er dan ook naar. Een aanzienlijk aantal maatregelen is in 2011 uitgevoerd. Er zijn grote wetgevingstrajecten gestart en belangrijke koerswijzigingen in gang gezet.

In de brief van de Minister-President aan de Tweede Kamer (TK 32 773, nr. 1) waarin de 17 hervormingen van dit kabinet zijn beschreven, worden op het terrein van Veiligheid en Justitie twee hervormingen aangekondigd: de vorming van een nationale politie en de aanscherping van het strafrecht. In dit jaarverslag wordt de stand van zaken gegeven van deze hervormingen. Daarnaast geeft het jaarverslag in dit hoofdstuk een overzicht van de uitvoering van het Regeerakkoord.

Hervormingen

De belangrijkste hervorming op het gebied van Veiligheid en Justitie is, zoals gesteld, de invoering van de nationale politie. Een nieuwe efficiënte en effectiever opererende politieorganisatie onder één beheer, met minder bureaucratie en méér kwaliteit is cruciaal voor het daadwerkelijk veiliger maken van Nederland. In maart 2011 werd het Uitvoeringsprogramma nationale politie naar de Tweede Kamer gezonden en in mei van dat zelfde jaar werd de kwartiermaker nationale politie benoemd. Het wetsvoorstel (wijziging Politiewet) werd in juni naar de Tweede Kamer gezonden. Het wetsvoorstel is in november 2011 met algemene stemmen door de Tweede Kamer aanvaard en vervolgens naar de Eerste Kamer gezonden voor verdere behandeling (TK 30 880).

De tweede hervorming is de aanscherping van het strafrecht. Het kabinet is van oordeel dat taakstraffen ongeschikt zijn voor de bestraffing van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. Het wetsvoorstel, dat de mogelijkheden beperkt om een taakstraf op te leggen voor dergelijke misdrijven, is op 15 november 2011 door de Eerste Kamer aanvaard en op 1 januari 2012 in werking getreden. Ook wordt voor ernstige gewelds- en zedendelicten de verjaringstermijn verlengd. Een wijziging van het Wetboek van Strafrecht dat dit regelt is in september 2011 naar de Tweede Kamer gezonden.

Het kabinet heeft in maart 2011 een wetsvoorstel in consultatie gedaan dat regelt dat minimumstraffen opgelegd kunnen worden in geval van recidive bij misdrijven waarop een gevangenisstraf van 8 jaar of meer is gesteld.

De positie van slachtoffers van criminaliteit wordt versterkt. Daartoe is in 2011 een aantal wetsvoorstellen in consultatie gegaan.

Licence