Base description which applies to whole site

5.2 Bedrijfsvoeringsparagraaf Algemene Rekenkamer

Paragraaf 1 - Uitzonderingsrapportage

1. Rechtmatigheid

In 2023 zijn de tolerantiegrenzen voor de rechtmatigheid niet overschreden. De financiële overzichten geven een getrouw beeld van de uitkomsten van de begrotingsuitvoering.

2. Totstandkoming niet-financiële verantwoordingsinformatie

Er zijn geen bijzonderheden te melden.

3. Begrotingsbeheer, financieel beheer en de materiële bedrijfsvoering

Plan financieel beheer

Op 15 maart 2023 heeft de openbare accountant een goedkeurende controleverklaring afgegeven bij het jaarverslag Algemene Rekenkamer over 2022. In het verslag van bevindingen constateert de accountant dat het jaarrekeningproces verder is verbeterd. Dit neemt niet weg dat ook in 2023 is gewerkt aan het optimaliseren van het financiële beheer en de bedrijfsvoering.

Om een tijdige afsluiting van de financiële administratie en oplevering van het jaarverslag over 2023 te waarborgen is gewerkt met een tussentijdse afsluiting (medio 2023).

4. Misbruik en oneigenlijk gebruik

Er zijn geen bijzonderheden te melden.

5. Overige aspecten van de bedrijfsvoering

Informatiebeveiliging

De Algemene Rekenkamer heeft de beheersing van de informatiebeveiliging verbeterd. Op basis van risicomanagement wordt gestuurd op maatregelen die de vertrouwelijkheid, integriteit en de beschikbaarheid van informatie waarborgen. De eerder in 2021 door de Algemene Rekenkamer in het Verantwoordingsonderzoek geconstateerde onvolkomenheid is hierdoor opgeheven.

Hoewel wettelijk niet verplicht streeft de Rekenkamer ernaar om voor de informatiebeveiliging te voldoen aan de normen uit de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). In 2021 is de BIO Gap-analyse uitgevoerd, de hieruit voortvloeiende maatregelen zijn geïmplementeerd of ingepland. De rijksoverheid werkt op dit moment aan de BIO2.0. Omdat de BIO2.0 pas eind 2024 van kracht zal worden, zal de Rekenkamer de BIO Gap-analyse daarna herijken.

In 2023 is ook het informatiebeveiligingsbeleid herzien en vastgesteld. Met geautomatiseerde ondersteuning wordt gestuurd op verdere verbetering van het incidentenproces. De Algemene Rekenkamer heeft voorts in 2023 diverse onderzoeken door externe bureaus laten uitvoeren naar de informatievoorziening en -beveiliging. De verbeterpunten en aanbevelingen uit die onderzoeken zijn doorgevoerd, dan wel opgenomen in het Jaarplan Informatiebeveiliging 2024.

Door de interne beheersing bestaat er voldoende zekerheid dat de bedrijfsvoering voldoet aan het VIR 2007/BIO. Waar nodig zijn aanvullende maatregelen getroffen. In 2023 hebben zich 18 beveiligingsincidenten voorgedaan. Daarbij is het beveiligingsbeleid effectief gebleken: incidenten zijn tijdig gedetecteerd en/of gemeld. Door de getroffen maatregelen hebben ze niet tot ernstige nadelige gevolgen geleid.

6. Fraude- en corruptierisico’s

De Algemene Rekenkamer actualiseert jaarlijks haar fraude-risicoanalyse. Hieruit komt het beeld naar voren dat de Algemene Rekenkamer een laag fraude-risicoprofiel heeft. De maatregelen die zijn genomen betreffen onder andere het uitvoeren van de interne controle en het periodiek uitvoeren van een frauderisico-scan op de uitgaven. Op basis hiervan kan vermeld worden dat er geen sprake is van materiële risico's.

De inrichting van de accountantscontrole bij de Algemene Rekenkamer

Het is de taak van de Algemene Rekenkamer om ook de overige Hoge Colleges van Staat (Begrotingshoofdstuk IIB) te controleren. Daarom laat de Algemene Rekenkamer haar eigen jaarverslag en verantwoording toetsen door een onafhankelijke externe accountant.

Interne controle (IC)

In het licht van de bevindingen van de externe accountant zijn in 2023 werkprocessen verder tegen het licht gehouden en aangepast en is de IC verder aangescherpt. Er zijn steekproefsgewijs controles op de materiële uitgaven uitgevoerd. Verder zijn het contractbeheer en de contractregistratie verbeterd.

Paragraaf 2 - Rijksbrede bedrijfsvoeringsonderwerpen

Audit Advisory Committee

De Algemene Rekenkamer heeft het Audit Advisory Committee (AAC) zelf ingesteld. Het legt zich voornamelijk toe op advisering over het interne functioneren van de Algemene Rekenkamer. Daarbij gaat het om de manier waarop de Algemene Rekenkamer met haar organisatie en bedrijfsvoering is berekend op haar mandaat en op de daaruit voortvloeiende missie en strategie. Onderwerpen die zijn besproken, zijn onder meer informatiehuishouding, digitalisering, huisvesting, organisatiebreed risicomanagement en diversiteit en inclusie. In 2023 heeft een wervingsprocedure plaatsgevonden voor een nieuw lid in verband met de aflopende termijn per 1 januari 2024 van een van de leden.

Paragraaf 3 - Belangrijke ontwikkelingen en verbeteringen in de bedrijfsvoering

Ontwikkeling staf

De staf voerde in 2023 zijn jaarplan uit: de directie innoveerde en implementeerde nieuwe systemen. Veel teams investeerden in hun ontwikkeling gericht op verzakelijking en goed opdrachtgever- en opdrachtnemerschap. In 2023 is er gewerkt aan verdere verbetering van de dienstverlening: (integrale) processen en SLA’s zijn verder ingericht. Voorts heeft de stafdirectie een belangrijke rol gespeeld in de digitaliseringsopgave van de AR.

Daarnaast heeft er een impuls plaats gevonden op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en externe oriëntatie door de strategie van de AR 2021- 2025 verder uit te werken.

Huisvestingstrajecten

In 2018 is het project huisvesting Algemene Rekenkamer gestart. Redenen hiervoor zijn dat de huidige huisvesting niet meer voldoet aan de moderne maatstaven, dat er dringend onderhoud en reparatie nodig is, en dat een herijking van de visie op huisvesting noodzakelijk was. In oktober 2019 heeft het college de voorkeur uitgesproken voor het scenario ‘ingrijpend verbouwen’. In april 2023 is het voorlopig ontwerp vastgesteld. In de periode mei-december 2023 is gewerkt aan het definitief ontwerp. Medewerkers van de Algemene Rekenkamer zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit definitief ontwerp dat in januari 2024 zal worden vastgesteld.

In de periode van de ingrijpende verbouwing gaat de Algemene Rekenkamer naar een tijdelijk onderkomen. In oktober 2023 is een voorkeurslocatie benoemd en verder uitgewerkt. De onderhandelingen bevinden zich momenteel in een afrondende fase.

Licence