Base description which applies to whole site

2.1 Artikel 11 Integraal Waterbeleid

Toelichting

Op dit artikel is ten opzichte van de 2e suppletoire begroting € 1,6 miljoen minder uitgegeven en is voor een bedrag van € 4,1 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan.

Verplichtingen

De lagere verplichtingen hebben met name betrekking op:

  • Een verlaging van de verplichtingenrealisatie ( ‒ € 1,9 miljoen) voor het programma Partners voor Water 4, omdat het programma dit jaar afloopt.

  • Diverse RWS opdrachten waarvan de kosten lager zijn uitgevallen, of betalingen niet dit jaar hebben plaatsgevonden en er minder is gerealiseerd dan geraamd. Dit heeft te maken met de herstructurering van DGWB vanwege het (administratief) herverdelen van budgetten. Dit telt op tot ‒ € 1,6 miljoen.

  • Diverse kleinere mutaties die samen optellen tot een bedrag van ‒ € 2,3 miljoen aan verplichtingen die minder zijn aangegaan vanwege diverse redenen (lagere kosten, betalingen die later plaatsvinden, etc.).

  • Een toezegging voor de internationale bijdrage voor de Global Commission Economics of Water voor de jaren 2023-2025 (€ 1,7 miljoen).

Uitgaven

1 Algemeen Waterbeleid

Opdrachten

De verhoging van het opdrachtenbudget van per saldo € 0,2 miljoen wordt met name veroorzaakt door:

  • Betalingen aan RVO inzake Partners voor Water (€ 2,2 miljoen) op het instrument opdrachten. De kasrealisatie is hoger dan geraamd vanwege een snellere betaling.

  • Diverse opdrachten waarvan de betalingen niet meer in 2023 plaatsvinden (cumulatief € 2,2 miljoen).

Overige mutaties hebben plaatsgevonden waardoor het opdrachtenbudget per saldo € 0,2 miljoen) verhoogd is.

Subsidies

De verhoging van het subsidiebudget met per saldo € 0,2 miljoen wordt met name veroorzaakt door:

  • De betalingen aan RVO inzake Partners voor Water (€ 2,4 miljoen) op het instrument subsidies. De kasrealisatie is hoger dan geraamd vanwege een snellere betaling.

  • Vooruitlopend op het beschikbaar komen van middelen voor de VN 2023 Water Conference vanuit de HGIS, was in de begroting een reservering getroffen om de voorbereiding in gang te kunnen zetten. Nadat de middelen vanuit de HGIS beschikbaar kwamen is de reservering vrijgevallen en ingezet voor de bevoorschotting van het programma Partners voor Water (€ -1,9 miljoen).

Verder hebben er diverse kleinere mutaties plaatsgevonden waardoor het subsidiebudget per saldo ‒ € 0,3 miljoen verlaagd is.

Ontvangsten

De ontvangsten mutaties zijn lager dan de voorgeschreven norm en worden daarom niet toegelicht.

Licence