Base description which applies to whole site

1. Beleidsprioriteiten

Voor het Ministerie van Algemene Zaken en de Minister-President staan, overeenkomstig artikel 45 van de Grondwet, het algemene regeringsbeleid en de bevordering van de eenheid daarvan centraal. Het regeerakkoord is daarbij leidend.

2017 stond in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 en een formatie die bijna acht maanden duurde. Op 26 oktober 2017 trad een vierpartijen kabinet aan met het regeerakkoord «Vertrouwen in de toekomst». Kort daarop zette de Minister-President de plannen uiteen in de Tweede en Eerste Kamer in de debatten over de regeringsverklaring.

Hieronder worden nog enkele in 2017 relevante onderwerpen toegelicht.

Een groot deel van het werk van het ministerie en de Minister-President werd ook het afgelopen jaar bepaald door de voorbereiding van de besluitvorming over tal van onderwerpen van het regeringsbeleid in de ministerraad en zijn onderraden. Daarnaast houdt het ministerie zich bezig met toelichting en verantwoording over het beleid in parlement, aan media en aan het publiek, en het ondersteunen van nationale en internationale optredens van de Minister-President. Het kabinet zet zich in voor het versterken van de Nederlandse economie. De focus van het overheidsbeleid ligt op het op orde brengen van de overheidsfinanciën, een evenwichtige inkomensverdeling en het versterken van duurzame groei van de economie. De economische groei was wederom positief. Hoewel de positieve economische vooruitzichten doorzetten, blijven het terugdringen van de werkeloosheid en het bevorderen van de economische groei belangrijke speerpunten voor de komende tijd.

Europa werd in 2017 weer opgeschrikt door een reeks van verschrikkelijke daden van terreur in onder andere Parijs, Londen, Manchester en Stockholm. Het kabinet spant zich onverminderd in om Nederland veiliger te maken. Met de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten worden de AIVD en de MIVD in staat gesteld om ongeacht de verdere technologische ontwikkelingen effectiever op te kunnen treden. De inzet van deze extra bevoegdheden is met waarborgen omkleed, zodat op verantwoorde wijze met balans tussen veiligheid en privacybescherming kan worden omgegaan. Ten behoeve van de implementatie van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten maakt het kabinet de komende jaren structureel € 20 miljoen vrij. Het is de verwachting dat de onrust aan de buitengrenzen van Europa en de conflicten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika voor de middellange en lange termijn aanhouden. Het onderkennen en tegengaan van deze dreigingen en risico’s vereist een krachtige aanpak, nationaal en internationaal, waarvoor het kabinet zich ook in 2017 hard heeft gemaakt. Nederland heeft in 2017 voortvarend bijgedragen aan de noodzakelijk internationale samenwerking om terrorisme tegen te gaan.

In 2017 bleef de Europese agenda onverminderd prioritair, gezien de huidige uitdagingen waar de Unie zich voor ziet gesteld. Het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk en de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland zorgden daarbij voor een veranderend krachtenveld. De Europese Raad nam in oktober 2017 voor de periode tot de Europese Parlementsverkiezingen in mei 2019 de Leaders Agenda aan om zich te richten op de toekomst van de Unie. Migratie, interne en externe veiligheid, het verdiepen van de (digitale) interne markt, handel, buitenlands beleid en Brexit waren in 2017 belangrijke thema’s. De toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU), het toekomstig meerjarig financieel kader (MFK), het toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en klimaat en energie waren opkomende thema’s waar Nederland ook sterk op inzet. Een belangrijk succes was het besluit van de Raad in november 2017 om het Europees Medicijn Agentschap in Amsterdam te vestigen.

Licence