Base description which applies to whole site

2.4 Artikel 4 Internationale financiële betrekkingen

Verplichtingen

Garanties

Garantie aan DNB inzake IMF

De garantie aan de DNB inzake IMF is met € 653,8 mln. naar beneden bijgesteld. Dit betreft een wisselkoersbijstelling van de garantieverplichting. Aangezien de koers van de euro ten opzichte van de dollar is gestegen, daalt de waarde van deze garantie.

European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM)

Het verplichtingenbudget voor de garantie aan het EFSM is neerwaarts bijgesteld met € 174 mln. Dit wordt veroorzaakt door aflossingen op de leningen onder dit instrument, waardoor de omvang van de totaal uitstaande leningen onder dit instrument is afgenomen.

Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)

De garantie aan de AIIB is met € 26,2 mln. naar beneden bijgesteld. Dit betreft een wisselkoersbijstelling van de garantieverplichting. Aangezien de koers van de euro ten opzichte van de dollar is gestegen, daalt de hoogte van deze garantie.

Wereldbank

De garantieverplichting aan de Wereldbank (IBRD) is met € 46,5 mln. naar beneden bijgesteld. Dit betreft een wisselkoersbijstelling van de garantieverplichting. Aangezien de koers van de euro ten opzichte van de doller is gestegen, daalt de waarde van deze garantie.

Next Generation EU (NGEU)

De Nederlandse garantie aan NGEU van ca. € 38,9 mld. is met ca. € 11 mld. naar beneden bijgesteld. Er konden tot 31 december 2023 leningen onder de NGEU worden afgesloten. Het leenplafond van NGEU is niet gehaald en daarom is de garantie naar beneden bijgesteld.

Bijdrage aan (inter-)nationale organisaties

Wereldbank - International Finance Corporation (IFC)

De betaling aan International Finance Corporation (IFC) is de eerste keer niet gelukt (op een tussenrekening blijven hangen). Daarom is de betaling een tweede keer gestart. De teruggave van het bedrag is net over de jaargrens gegaan. Dit wordt in de 1e suppletoire begroting 2024 weer opgevoerd. Daarnaast is de verplichting bijgesteld vanwege de wisselkoers. Dit betekent dat het verplichtingenbudget € 18,3 mln. is opgehoogd.

European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)

Het verplichtingenbudget voor de EBRD wordt met € 75,0 mln. naar beneden bijgesteld, aangezien de verplichting voor kapitaaluitbreiding pas in 2024 in gaat. Dit wordt met de 1e suppletoire begroting 2024 opnieuw opgevoerd. De kapitaalinjectie is nodig om de EBRD in staat te stellen te blijven bijdragen aan het steunen van Oekraïne. Het besluit over deze kapitaalinjectie was eerder in 2023 voorzien.

Uitgaven

Garanties

Europese Investeringsbank (EIB) pan-Europees garantiefonds

Het EIB pan-Europees garantiefonds financiert hoogrisicoprojecten en is opgezet om economische gevolgen van de corona-uitbraak te mitigeren. De verliezen van dit fonds worden door de lidstaten naar rato gedragen. De verwachte netto-verliezen voor Nederland zijn opgenomen als uitgaven in artikel 4. Het uitgavenbudget in de begroting is gebaseerd op een schatting. De realisatie in 2023 valt circa € 66 mln. lager uit dan verwacht.

Bijdrage aan (inter-)nationale organisaties

Wereldbank - IFC

Zie toelichting onder 'verplichtingen'.

Licence