Base description which applies to whole site

2.4 Artikel 4 Experimenteren cf. art. III Deltawet

Toelichting

Op dit artikel is ten opzichte van de Najaarsnota in 2023 € -0,7 miljoen minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € -7,3 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan.

Verplichtingen

In 2023 is € 7,5 minder aan verplichtingen vastgelegd dan bij Najaarsnota 2023 werd verwacht. Bij het DBFM contract Afsluitdijk betreft dit met name het verschil tussen de inschatting van de benodigde verplichtingenruimte tijdens het begin van het jaar en de uiteindelijke indexatieberekening. Het verschil van € 2,5 miljoen wordt niet meer benut in 2023 en zal doorschuiven naar 2024. Bij de wijzigings en vaststellingsovereenkomst Afsluitdijk is er bij de oorspronkelijke prognose bij Najaarsnota uitgegaan van de maximale bedragen uit deze overeenkomst. De werkelijk vastgelegde verplichting is als gevolg van het onderhandelingsresultaat in november niet maximaal uitgevallen en het restant van € 4,3 miljoen wordt doorgeschoven.

Uitgaven

De mutaties slotwet binnen dit artikel zijn kleiner dan de gehanteerde norm en worden daarom niet uiteengezet (zie de leeswijzer).

Licence