Base description which applies to whole site

Artikel 4 Lucht materieel

Verplichtingen

De verplichtingen bij dit artikel zijn per saldo € 650,8 miljoen lager dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd.

Dit wordt onder andere veroorzaakt door vertraging op het project F-35: Verwerving middellange tot lange afstandsraket. De lagere realisatie (€ 146,5 miljoen) is het gevolg van het nog niet verlenen van toestemming door het Amerikaanse Congres, waardoor de Letter of Offer and Acceptance (LOA) uitblijft en de verplichting in 2024 of 2025 wordt aangegaan. Eveneens is er sprake van lagere realisatie dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting geraamd bij het commercieel vertrouwelijke project Deep Strike Capaciteit Air, de LOA is niet in 2023 ontvangen en wordt nu in 2024 verwacht.

Tot slot is er ook sprake van een lagere realisatie dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd op het project: Chinook Vervanging & Modernisering (€ 51,0 miljoen). Dit wordt veroorzaakt doordat de periodieke actualisatie van de ramingen volgens het Amerikaanse tijdschema verlopen en dat leidt tot onvermijdelijke afwijkingen.

Uitgaven

De uitgaven bij dit artikel zijn per saldo € 9,8 miljoen hoger dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd geraamd. Dit is het gevolg van een versnelde realisatie in de instandhouding. Zo is er een hogere Foreign Militairy Sales opvraag geweest ten behoeve van de Apache (€ 4,0 miljoen). Bij Missie Ondersteunende Systemen (MOS) Groen is er een extra betaling gedaan ten behoeve van grondradio’s (€ 4,0 miljoen). Daarnaast was er een extra inbetaling gedaan aan NATO Helicopter Management (Nahema) ten behoeve van de NH-90 (€ 6,0 miljoen). Ten tijde van het opstellen van de brief «Beleidsmatige mutaties na Najaarsnota» d.d. 18 december 2023, nummer 36 410 K, nr. 4, was voldoende ruimte voorzien vanwege lagere realisatie op de verwerving. Echter, voor het project Verwerving F-35 is aan het einde van het jaar een betaling van een factuur gedaan voor F-35’s in productie die ten tijde van de tweede suppletoire begroting niet was voorzien. Hierdoor zijn per saldo de uitgaven € 9,8 miljoen hoger dan was geraamd.

Licence