Base description which applies to whole site

Artikel 1 Inzet

Verplichtingen

Er is in 2023 voor de steun aan Oekraïne € 928,5 miljoen minder verplichtingsruimte gebruikt dan begroot. Hoewel het van belang is om tegemoet te komen aan de acute militaire noden van Oekraïne zijn er minder contracten afgesloten dan verwacht, met name vanwege de grillige wapenmarkt. Defensie heeft dus door externe factoren minder kunnen verplichten dan was verwacht. De verplichtingsruimte schuift echter door naar 2024 omdat de geplande steun aan Oekraïne wordt voortgezet.

Uitgaven

De realisatie van de uitgaven voor de steun aan Oekraïne is in 2023 € 84,6 miljoen hoger dan ten tijde van de tweede suppletoire begroting werd verwacht. Dit is voor circa € 100 miljoen aangekondigd in de Kamerbrief «Beleidsmatige mutaties na Najaarsnota» van 18 december 2023, nummer 36 410 X, nr. 21. De reden voor de hogere realisatie is dat in de laatste twee maanden een aantal leveringen concreet werden, zoals de EPF-munitiedeal. Bij het Budget Internationale Veiligheid (BIV), van waaruit diverse missies en operaties worden gefinancierd, waren de uitgaven € 16 miljoen lager. Dit bedrag werd in reserve gehouden voor de mogelijke inzet rondom het Midden-Oosten.

Ontvangsten

De lagere ontvangsten van € 71,5 miljoen zijn het gevolg van de samenwerkingsverbanden voor militaire steun aan Oekraïne. Deze steun wordt soms samen met andere landen georganiseerd, waarbij zij bijdragen aan de gezamenlijke aanschaf van materieel. Niet alle verwachte ontvangsten van de samenwerkende landen zijn ontvangen in 2023, waardoor deze ontvangsten naar 2024 verschuiven.

Licence