Base description which applies to whole site

2.10 Artikel 22 Omgevingsveiligheid en Milieurisico's

Toelichting

Op dit artikel is ten opzichte van de 2e suppletoire begroting € 4,7 miljoen minder uitgegeven en is voor een bedrag van € 6,3 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 0,7 miljoen hoger dan begroot bij de 2e suppletoire begroting 2023.

Verplichtingen

De lagere verplichtingen hebben met name betrekking op:

  • Lagere uitgaven van € 1,1 miljoen door vertraging van de subsidie omgevingsveiligheid en safety deals.

  • Lagere uitgaven op Onderzoeksprogramma veiligheid Biotechnologie van € 0.6 miljoen en verschillende kleine meevallers biotechnologie.

  • Lagere uitgaven van € 0,6 miljoen op uitvoering veiligheid. De verwachte kosten voor Atlas Leefomgeving vielen in 2023 lager uit dan verwacht en schuiven door naar 2024.

  • Lagere uitgaven van € 0,5 miljoen voor de inkomensoverdrachten Mesothelioom. Er zijn in 2023 minder aanvragen binnen gekomen dan verwacht.

  • Lagere bijdragen aan Caribisch Nederland (CN) van € 0,4 miljoen voor Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Het voorbereidingstraject om te komen tot een verbeterprogramma voor VTH op Sint-Eustatius, Saba en Bonaire is vertraagd.

  • De hieronder toegelichte mutaties en diverse kleine mutaties optellend tot ‒ € 3,1 miljoen.

Uitgaven

1 Veiligheid chemische stoffen

De mutaties (-€ 0,9 miljoen) zijn lager dan de voorgeschreven norm en worden daarom niet toegelicht (zie normering in de leeswijzer).

2 Veilige biotechnologie

De mutaties (-€ 0,6 miljoen) zijn lager dan de voorgeschreven norm en worden daarom niet toegelicht (zie normering in de leeswijzer).

3 Veiligheid bedrijven en transport

Opdrachten

De lagere uitgaven van € 3,1 miljoen hebben met name betrekking op:

  • Lagere uitgaven aan project Register Externe Veiligheid van ‒ € 1,0 miljoen. Groot gedeelte van de uitgave is verschoven naar 2024.

  • Lagere uitgaven van ‒ € 1,6 miljoen op het inter bestuurlijke programma vergunningverlening, toezicht en handhavingpijler 3 ICT opdrachten. Deze voornamelijke ICT uitgaven schuiven door naar 2024.

  • Diverse kleine mutaties optellend tot ‒ € 0,6 miljoen.

Ontvangsten

De mutaties zijn lager dan de voorgeschreven norm en worden daarom niet toegelicht (zie normering in de leeswijzer).

Licence