Base description which applies to whole site

2.3 Artikel 23 Kennis en innovatie

Toelichting

Subsidies

De uitgaven op het subsidiebudget vallen € 67,0 miljoen lager uit. Dit komt met name door een onderuitputting van € 75,0 mln. bij de vijf versnellingsmaatregelen uit de kamerbrief Toekomst Landbouw. Het opstarten van de versnellingsmaatregelen is vertraagd door verschillende oorzaken: de tijdelijkheid van de middelen, het niet slagen om tot een landbouwakkoord te komen en de demissionaire status van het kabinet.

Daarnaast is er sprake van een overschreiding van het subsidiebudget aan WR van 9,1 mln. De subsidieverlening aan WR vindt plaats uit diverse instrumenten. Binnen de categorie subsidies is sprake van een overschreiding van het budget, dit wordt gecompenseerd met de onderschreiding bij de categorie bijdrage aan ZBO's/RWT's. Op het saldo van alle WR instrumenten treedt lichte onderuitputting op (€ 4,1 mln.).

Bijdrage aan ZBO's/RWT's

Er is sprake van onderuitputting van € 12,5 mln. binnen de categorie bijdrage aan ZBO's/RWT's. Dit komt met name omdat de subsidieverlening aan WR plaatsvindt uit diverse instrumenten. Binnen de categorie bijdrage aan ZBO's/RWT's is sprake van een onderschreiding van het budget, dit compenseert de overschreiding bij de categorie subsidies. Op het saldo van alle WR instrumenten treedt lichte onderuitputting op (€ 4,1 mln.).

Licence