Base description which applies to whole site

2.3 Artikel 3 Financieringsactiviteiten publiek-private sector

Verplichtingen

Garanties

Garantie FMO

De garantie aan FMO is met € 309,8 mln. naar beneden bijgesteld. Dit betreft een wisselkoersbijstelling van de garantieverplichting. Aangezien de koers van de euro ten opzichte van de dollar is gestegen, daalt de waarde van deze garantie.

Leningen

Lening KLM

KLM heeft het steunpakket van de Staat beëindigd per 17 april 2023. Daarmee vervalt onder andere het recht op trekken van de directe lening (€ 722,9 mln.).

Vermogensverschaffing/-ontrekking

Afdrachten Staatsloterij

Om te voldoen aan de Wet op de kansspelen wordt in de begroting en verantwoording een technische post voor afdrachten Staatsloterij opgenomen bij zowel de uitgaven, betalingsverplichtingen als de ontvangsten ter hoogte van de afdrachten van de Staatsloterij. Deze post is met € 18,2 mln. bijgesteld.

Uitgaven

Vermogensverschaffing/-ontrekking

Afdrachten Staatsloterij

Zie toelichting onder 'verplichtingen'.

Ontvangsten

Vermogensverschaffing/-ontrekking

Aan-/verkoop vermogenstitels

De opbrengsten uit verkoop vermogenstitels vallen € 83,9 mln. hoger uit dan begroot. Dit komt door de opbrengsten van de verkoop van aandelen ABN AMRO.

Afdrachten Staatsloterij

Zie toelichting onder 'verplichtingen'.

Dividenden staatsdeelnemingen - Deelnemingen

De dividendraming wordt bijgesteld (circa € 107 mln.) op basis van de meest recente informatie over het verwachte dividend van de staatsdeelnemingen, als gevolg van de huidige marktomstandigheden en relevante ontwikkelingen.

Licence