Base description which applies to whole site

2.1 Artikel 1 Investeren in waterveiligheid

Toelichting

Op dit artikel is ten opzichte van de Najaarsnota in 2023 € -41,1 miljoen minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € -557 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 19 miljoen hoger dan begroot bij Najaarsnota.

Verplichtingen

In 2023 is € -557 miljoen minder aan verplichtingen vastgelegd dan bij Najaarsnota 2023 werd voorzien. Voor het overgrote deel gaat het hier om vertraging in de uitwerking van de subsidieaanvragen van de HWBP waterschapsprojecten (onder andere Gouderak, Ravenstein en Markermeerdijk).

Uitgaven

1.01 Grote projecten waterveiligheid

Op dit artikelonderdeel is € -12,7 miljoen minder gerealiseerd dan bij de najaarsnota werd voorzien. De lagere realisatie betreft HWBP-2 waarvoor de betreffende declaraties nog niet zijn ontvangen en het doorschuiven van de restpunten van Ruimte voor de Rivier (o.a. Spiegelwaal, Connected rivers, IJsselkogge, afronding vastgoed dossiers) waarvoor de afwikkeling meer tijd inbeslag nam dan geraamd.

1.02 Ontwikkeling waterveiligheid

Op dit artikelonderdeel is € -20 miljoen minder gerealiseerd dan bij de najaarsnota werd voorzien. De lagere realisatie betreft:

HWBP-waterschapsprojecten € -10 miljoen. De oorzaak van de lagere realisatie betreft met name het uitblijven van de subsidieaanvraag voor het projecten (o.a. Gouderak en Sterke Lekdijk).

HWBP-rijksprojecten € -1,6 miljoen. Dit betreft met name het project Marken (€ -0,8 miljoen). Een eerder voorziene versnelling in de uitgaven heeft niet plaatsgevonden door vertraging in een administratief proces (€ -0,6 miljoen). Daarnaast heeft de indexatie over een tweetal bettalingstermijnen na 15 december plaatsgehad waardoor de betaling net over de jaargrens in 2024 valt (€ -0,2 miljoen).

Rivierverruiming Maas € -2,0 miljoen. De lagere kasrealisatie is met name veroorzaakt door project Baarlo-Hout-Blerick, waarvan de planuitwerking en meerkosten zijn doorgeschoven naar volgende jaren.

Integraal Rivier Management € -2,5 miljoen. De lagere kas realisatie wordt met name veroorzaakt door de volgende twee projecten:

  • Project Paddenpol heeft vertraging opgelopen door discussie over kostenstijging en er nog afspraken werden gemaakt hoe en wanneer de gelden aan het waterschap worden verstrekt.

  • Lob van Gennep heeft vertraging opgelopen bij de subsidieaanvraag voor de planstudiekosten. Doordat er gesprekken vinden plaats tussen afdeling Subsidies, DGWB en waterschap over de wijze van verantwoorden, duurt het langer dan gebruikelijk om de subsidiebeschikking af te geven.

Diverse kleinere mutaties, per saldo een lagere realisatie van € -3,9 miljoen

1.03 Studiekosten

Op dit artikelonderdeel is € -8,5 miljoen minder gerealisaeerd dan voorzien. De lagere realisatie betreft met name studiekosten op het gebied van:

  • Ruimtelijke adaptie € -2,6 miljoen

  • Integraal riviermanagement € -0,5 miljoen

  • Kennisprogramma Zeespiegelstijging € -0,3 miljoen

  • Beleidstafelgelden € -0,6 miljoen

  • Cybersecurity € -0,5 miljoen

  • Waterveiligheid € -1,1 miljoen

Diverse kleine aanpassingen € -2,9 miljoen.

Ontvangsten

De ontvangsten in 2023 vallen € 19,0 miljoen hoger uit dan bij Najaarsnota 2023 verwacht. Deze hogere ontvangst is grotendeels het gevolg van meer ontvangsten in het kader van het Bestuursakkoord Water en een hogere ontvangst bij de Maaswerken als gevolg van vergoeding voor gemaakte kosten in begeleiden van vastgoed, kabels en leidingen, juridische begeleiding en inkomsten van verkochte gronden.

Licence