Base description which applies to whole site

2.2 Artikel 2 Investeren in zoetwatervoorziening

Toelichting

Op dit artikel is ten opzichte van de Najaarsnota in 2023 € -20 miljoen minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € -20,8 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan.

Verplichtingen

In 2023 is € -20,8 miljoen minder verplicht dan bij de Najaarsnota werd voorzien. De lagere realisatie betreft voor € -13,0 miljoen de impulsregeling klimaatadaptatie. Dit wordt enerzijds verklaard doordat aanvragen relatief laat binnen kwamen en niet allemaal meer beoordeeld konden worden € -9,6 miljoen) en anderzijds door een overboeking van € -3,4 miljoen naar het BTW-compensatiefonds betreffende de tijdelijke impulsregeling voor het treffen van maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie door Provincies. Gemeenten of Waterschappen.Op het programma Zoetwatermaatregelen is de realisatie € -4,7 miljoen lager dan eerder werd voorzien. Diverse kleinere mutaties van per saldo € -3,1 miljoen.

2.02 Ontwikkeling zoetwatervoorziening

In 2023 is op het artikelonderdeel 2.02 Ontwikkeling zoetwatervoorziening € -18,6 miljoen minder gerealiseerd dan bij Najaarsnota werd voorzien. De oorzaak van de lagere realisatie is gerelateerd aan de hierboven toegelichte verplichtingenrealsatie, met als uitzondering dat de mutatie op Zoetwatervoorzieningen € -3,6 mln bedraagt en er diverse kleinere mutaties zijn die per saldo € -2,0 miljoen bedragen.

2.03 studiekosten

De mutaties slotwet binnen dit artikelonderdeel zijn kleiner dan de gehanteerde norm en worden daarom niet uiteengezet (zie de leeswijzer).

Licence