Base description which applies to whole site

3.1 Artikel 7 Apparaat

Toelichting

VerplichtingenDe verplichtingenrealisatie op artikel 7 wordt met EUR 11 miljoen overschreden ten opzichte van de stand van de tweede suppletoire begroting. Dit betreft een technische aanpassing in een boeking van de looptijd van een meerjarige overeenkomst met KPN in vervolg op de V=K aanpassing als toegelicht in het jaarverslag bij artikel 7.

UitgavenPersoneel: geen toelichting nodig.

Materieel: Voor huisvesting zijn de uitgaven bijna EUR 20 miljoen lager (waarvan EUR 7 miljoen wordt meegenomen in de middelenafspraak). Dit komt met name door vertragingen op een aantal projecten en de te late facturatie voor de huisvesting in Nederland.

Daarnaast zijn de ICT uitgaven bijna EUR 14 miljoen lager dan verwacht in de tweede suppletoire begroting. Dit komt door uitgestelde uitgaven voor Life Cycle Management ten bedrage van ongeveer EUR 5 miljoen, vanwege vertraagde uitvoering ten opzichte van de verwachting bij tweede suppletoire begroting. Verder zijn de projectuitgaven EUR 7 miljoen lager, onder andere vanwege personele capaciteitsproblemen voor wat betreft specialistische expertise.

Koersverschillen: De begroting van Buitenlandse Zaken werkt met een vooraf vastgestelde wisselkoers ten opzichte van buitenlandse valuta (de zgn. corporate rate). Deze koers wordt gelijktijdig met de presentatie van de begroting vastgesteld. Omdat bij betalingen in buitenlandse valuta gedurende het jaar echter een verschil ontstaat als gevolg van de werkelijk geldende koers, ontstaat er een saldo. In de tweede suppletoire begroting is EUR 5 miljoen al als koerswinsten opgegeven.

Licence